smímač hladiny vody



Stránky: 1,  2,  3,  4   
Stranska - (2) 
16.8.2004 12:19, zobrazeno: 82109x
Mohl by mi někdo poradit, jak co nejsnadněji průběžně měřit množství vody ve studně
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228), 6.5.2006 12:04
To by se dalo zařídit pomocí kapacitní sondy, ale nebude to levná záležitost...
Podívejte se na http://www.amshladinomery.cz/stranky/hladina.htm
Nejlevnější by asi bylo (pokud se jedná o klasickou kopanou studnu) si udělat měřidlo z dlouhé tyče (předem změřit a označit třeba po 50 cm), spustit je až na dno a pak si podle něj na stěnách udělat rysky, podle kterých  později určíte přibližnou výšku hladiny).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 163.170 (?), 7.12.2006 11:01
Pomocí plováku zavěšeného na lanku a druhý konec lanka přes kladku na nějakou stupnici. Podle pohybu ukazovatele na stupnici zjistím výšku hladiny a tím i množství vody. Je to minimonstrum, ale levné a jednoduché!
Kilja
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 1.251 (?), 9.12.2006 8:02
Pokud by stačily stupně, ne plynulé měření, třeba 10, udělal bych na tyči 10 pevných kontaktů umístěných v příslušných výškách. Kontakty z nějakých kusů nerezového plechu připojené na nějaké kvalitně izolované káblíky a místo připojení kvalitně napatlat třeba neutrálním silikonem, ten by měl na kovech držet. Snímání vodivosti proti zemi malým střídavým proudem kvůli eletrolytickému rozkladu a třeba elektronika, která by hladinu měřila třeba jen jedním sekundovým  impulzem co 5 minut  a údaj si pamatovala ( záleží na rychlosti změny vodní hladiny) .  Na to by ani nemusel být procesor, stačila by analogová elektronika s tyristory jako pamětí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 213.71 (?), 9.12.2006 22:18
Toto zařízení jsme koupili za cca 1200,- ale pro to aby ochránilo ponorné čerpadlo. Princip je jednoduchý střídavý proud je spínán tak, že voda spojí 3 kontakty na trubce od čerpadla připevněné a relé ovládá vypnutí el. proudu k čerpadlu. Také jsem chtěl původně vytvořit diodovou, nebo doutnavkovou stupnici pro měření stavu ve studni, ale nakonec jsem se spokojil s tím, že 1m nad čerpadlem je hranice vypnutí a 2 m nad čerpadlem hranice zapnutí. Ale toto je cesta, jak to jednoduše zhotovit. Po 1 m umístit izolovaně kontakty na trubku , nezapomenout označit si vodiče protože jich bude u 10 m studny cca 11 a potom zapojit do signalizačního panelu. Napětí je tam myslím jen 6 V střídavých , k tomu hlavní vypínač u min hladiny třeba bzučák je to . Píše se to pěkně, ale když jsem spouštěl 14m trubky s čerpadlem, k tomu dráty a jejich uchycení, tak mě to přešlo a spokojil jsem se pouze s ochranou proti běhu bez vody. J.S.  
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
petero21 - (8) - 156.186 (?), 8.2.2008 16:17

Ti co jste docetli az sem, jste vytrvali lide. Vracim se ke svemu minulorocnimu prispevku o mechanickem ukazateli hladiny, ochrane cerpadla, signalizaci minima a maxima. Natrefil jsem v bazaru na sikovnou vecicku - trikontaktni snimac vysky hladiny. je k mani u nas v bazaru za 250 KC. muzu zaslat na dobirku, poradim i s montazi. ochrani cerpadlo pred behem naprazdno. me srdce zajasalo, protoze je to mala sikovna krabicka, zadna elektrarna. ja vyuzivam pouze jeji schopnost ochranit cerpadlo, ale da se aplikovat i na zapnuti a vypnuti cerpadla ktere doplnuje nadrz. umi citlive regulovat hladinu v nadrzi, umi otvirat napousteci ventil, umi jednoduchou signalizaci min/max. Kdyz si vyhotovite posuvne elektrody, dokazete libovolne nastavovat hladiny. Kdo ma zajem napiste, rad se podelim o zkusenosti. Jeste tam toho maji 3 kusy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 145.61 (?), 20.3.2007 1:54
Rozumím tomu že chcete znát výšku hladiny v každém okamžiku ?
hostalen trubka na vodu posvařovaná třeba do 50 metrů nahoře uzavřená zátkou s redukcí pro manometr vodní sloupec kolísající hladina vytváří
rozdíly tlaku vzducu v trubce a na membráně manometru již jen ocejchovat
a mrknu na budík a vím jestli můžu zalévat jahody.(obdoba měření hladiny vodního sloupce v ústředním vytápění)
vylepšení ale k tomu je třeba elektřiny na redukci nasadíme spinač vodní hladiny ze staré automatky a můžem to mít i se signálem
jeden spinač spíná dvě hladiny lze i nastavit regulační šroubky jsou zakapány barvou popřípadě dát více snímačů s různým nastavením může a spolehlivě řadu let ovládat čerpadlo 9let bez poruchy
Váš František
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 6.67 (?), 2.4.2007 21:54
Františku tak tohle se mě líbí.Jak od Vás získám bližší tech.info.nemyslím návod to už si poradím.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 167.44 (?), 19.4.2007 17:47
Františku,Vaše řešení měření pladiny se mi líbí.Mohl by jste mi prosím napsat jaký průměr trubky jste použil a jaký rozsah manometru je potřeba.Já mám studnu hlubokou 10m a potřeboval bych informaci o hladině v rozsahu 0,5 až 8m.Děkuji. Milan.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
petero21 - (8), 15.4.2007 20:30

Zdravim vespolek, ja bych to videl na cistou mechaniku takhle: Na dekl od studny bych primontoval stojan. Do nej bych pripevnil kladicku. Pres ni a otvory v deklu bych natahl pletenou tkanici, na jednom konci plovak, na druhem zavazi. Na tkanici bych pripevnil - neposouvatelne - barevne vysivaci bavlnky. Bud po metrech, nebo podle betonovych skruzi. Posledni by byla cervena - nizka hladina. Ostatni podle vkusu.

Pozor na uskali: drzak kladky by nemel byt zelezny ani dreveny, ani umelohmotny, nejlepe nerezovy, ponevadz bude vystaven neprizni pocasi. Detto oska kladky. Vyska stojanku takova, aby byla videt aspon jedna bavlnka + rezerva. Kladicka by mela mit strisku, aby dest nevyplavoval mazivo do studny - jinak za chvili pruser s funkcnosti. Mazat silikonovou vazelinou na vlasce. Provazek by mel byt pleteny, nejlepe umelohmotny - polyamid, polyester - v galanterce je toho plno, aby barevne tkanicky neklouzaly. Otvory v deklu mysi byt hladke - pouzil bych 2 kratke kousky polevaci hadice 3/8" kvuli moznemu prodreni provazku, a hladkemu chodu. Hmotnost zavazi tak 1/3 hmotnosti plovaku. Plovak radsi robustnejsi ( 2 litrova PET lahev do poloviny naplnena vodou ), aby nebyly problemy s prekonavanim treni v kladce.

Takhle to mel soused na zahradce, nez mu ten mechanismus nekdo scizil. Asi se mu to libilo.

Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika