Výběr vhodného čerpadla



host - 133.180 (?) 
28.5.2017 15:45, zobrazeno: 5158x
Dobrý den, potřebuji čerpat vodu z kopané studny hluboké 15 m a vodu potřebuji dopravit po rovině do sudu vzdáleného 20 m. Ve studni je 50 cm vody a rychlý přítok, v období sucha bylo jen 30 cm. Voda bude sloužit na zalévání zahrady. Pomůžete s výběrem? Děkuji Lenka
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 146.250 (?), 28.5.2017 16:58

Je tady spousta fundovaných odborníků na čerpací techniku, ale já jako laik bych Vám doporučil skoro jakékoliv i to nejlevnější ponorné čerpadlo z marketu.
*
Samozřejmě s tím plovákem,  s tou věcí která plave na hladině a po jejím klesnutí čerpadlo vypne aby neběželo nasucho. Ale to mají asi všechny. To vzhledem k nízké hladině vody ve studni. V tom případě nemá cenu moc investovat když se jedná jen o naplnění zalévacího sudu.
(Ještě taková "maličkost":¨- pokud necháte hadici v sudu pod hladinou, voda uteče samospádem zpět do studny. A možná bude třeba i ten spínací plovák nějak přizpůsobit, přivázat podle výšky hladiny ve studni.)

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 9.129 (?), 28.5.2017 18:23

Ponorné čerpadlo je doporučeno správně, protože každý, kdo prošel základní školou, tak ví, že z 15-ti metrů už nejde čerpat sáním. Bohužel typ čerpadla - levné ponorné odstředivé s plovákem, tzv. kalové (i když skutečné kalové čerpadlo je ještě trochu něco jiného) - už tak vhodný není. Běžná "kalová" čerpadla z marketu mají velmi nízký výstupní tlak, běžně 6 m u těch levných až 12 m u kvalitnějších a toto je tlak při nulovém průtoku. Chcete-li, aby z čerpadla také něco teklo, je potřeba se při provozu moc nepřibližovat k jeho max. výstupnímu tlaku. Použitelné by mohlo být např. vibrační čerpadlo Ruche 2T. Má sání nahoře a tedy nikdy nevyčerpá tolik vody, aby zůstalo na suchu a nechlazené. Nemá ale plovák, takže automatické spouštění by se muselo řešit separátně. Ale vzhledem k tomu, že chcete plnit sud, tak plovák ve studni by Vám asi moc nepomohl. Plováky i jiné snímače hladiny jdou ale koupit zvlášť a zapojit (nechat zapojit) spínání čerpadla tak, jak je v konkrétním případě potřeba. Také tato vibrační čerpadla nejsou nijak extra výkonná, takže pokud byste potřeboval sud plnit rychleji, budete se muset poohlédnout po tzv. ponorném tlakovém čerpadle, které sice funguje na stejném principu jako ty levné "kalové", ale na výstupu je tlak podobný jako u klasických vodáren. Příklad BLUE LINE PMC1004P CECA0624. Ale toto čerpadlo saje zespodu, takže jednak Vám může nabírat písek ode dna a pak také může se při nízké hladině ve studni špatně chladit a přehřívat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 112.16 (?), 28.5.2017 18:54

Dobrý den,

čerpadlo PMC1004P by to zvládlo, průtok vody na konci hadice asi 55 l/min.  Lze jej vložit a uvázat do plastového kbelíku opatřeného velkým počtem děr, společně spustit a nebude potom ležet spodkem na blátě.. Je zde ale jiný problem a to je délka kabelu 240 V . Standartně bývá téměř u všech 10 metrů, spoj zástrčka x zásuvky by byl 5 metrů pod poklopem studny. Krátkodobě by to šlo, ale pokud déle tak spoj navlhne a je průser.

Jiný typ čerpadla - vibrační typu Malyš -v této nízké hladině 50 cm, vibracemi poněkud rozkmitá vodu a mírně ji zakalí.Muselo by opět být v kbelíku a ležet -pokud to konstrucke umožňuje.Je sice levnější ale má nižší životnost než PCM.          Luboš Z

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 215.60 (?), 29.5.2017 14:50

Děkuji všem,
kteří zareagovali a tím mi pomohli s výběrem. Půjdu do čerpadla Rauche 2T, které má i dlouhou přívodní šňůru. Ještě jednou díky, Lenka smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.40 (?), 29.5.2017 15:20

To PMC1004P CECA0624 je lepší volba. Na spojení zásuvky prodlužováku a vidlice čerpadla existují ochranné krabičky s atestem těsnosti nejen proti kondenzující vlhkosti, ale i pro ponoření do 1 m hloubky vody. PMCčko navíc snese nečistoty do 0,5 mm, takže stačí mít přes "koš" z kýble natažené použité silonky (punčochy). Na membránové čerpadlo je voda příliš kalná i po průchodu přes ty silonky.

SfK.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 0.81 (?), 29.5.2017 16:47

Cerpam Malysem z 12m a bez problemů

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 185.72 (?), 29.5.2017 20:34

Ještě pár slov k malyšům a vůbec vibračním čerpadlům. Ale neberte mně moc vážně protože nejsem žádný odborník na čerpací techniku.

Čistě teoreticky, podle údajů prodejců by trvalo napuštění 200l sudu cca10 minut, 1000l nádrže 50 min.
Bez možnosti, že by se při poklesu hladiny ve studni čerpadlo samo vypnulo.
A nějak tak tuším, že se u Vás bude používat většinou v období sucha, tedy v době kdy bude ve studni vody málo a přítok minimální.
Sice se tvrdí, že mají nějakou tepelnou pojistku která je vypne, nebo že typy s vrchním sáním budou i pak zespodu i při chodu naprázdno stále chlazeny, ale myslím, že to pro ně není dobrý stav.
*
Jednoho malyše jsem kdysi měl - starou poctivou práci, made in CCCP, ale hlavně se spoustou všech možných náhradních dílů které k němu byly potřeba při případných závadách. A ty byly velmi časté, ale lehce opravitelné díky ním.
Ale jen díky tomu, že jsem ho používal v případech kdy jeho vibrace rozvířily kal, abrazivní součásti ze dna alternativní studny s nízkou hladinou vody apod. a tím ho poškozovaly.
*
Ale v případě čerpání čisté nerozvířené vody s nevelkými nároky na čas a na hlídání jestli to ještě teče, je to asi nejlepší volba,

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.40 (?), 30.5.2017 0:31

U vibračního čerpadla není problém s výškou, ale s životností při "abrazivní špíně". Biologický kal (řasy, sinice,...) mu nevadí. Pro PMC hovoří delší životnost a tedy investice rozpočítaná na objem přečerpané vody je pak nišší (zhruba poloviční na 1 litr).

Proti násoskovému vyprázdnění sudu po vypnutí čerpadla PMC stačí dát do výtlaku zpětnou klapku. Vibrační má v konstrukci dvě zpětné klapky.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika