Prepínanie dvoch zdrojov vody pre automatickú závlahu



host - 248.3 (?) 
19.7.2018 15:21, zobrazeno: 2064x

Dobrý deň.

Mám 8m3 betónovú nádrž na dažďovú vodu zakopanú v zemi, z ktorej vodu chcem využívať na automatickú závlahu trávnika a záhrady.

Viete mi poradiť, ako by bolo možné spraviť, ak by v prípade nedostatku vody v nádrži sa systém automatický prepol na obecnú vodu z vodovodu (prívod z vodomernej šachty)? Jedná sa mi o to, že ak bude málo vody v nádrži na dažďovú vodu, aby zavlažovanie trávnika fungovalo ďalej a chcem aby to bolo automatické. Ak po daždi bude v nádrži dostatok vody, využívala by sa prednostne táto dažďová voda. Na závlahu uvažujem s čerpadlom EASY E-DEEP X-1200, čo bude pre jednotlivé sekcie závlahy postačovať.

Ďakujem za rady.
Šimon.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 52.152 (?), 19.7.2018 17:15

Podla mna najkosher riesenie je tu podzemnu nadrz napustat obecnou vodou ak klesne hladina v nadrzi. Ine riesenia by vyzadovali upravu tlaku obecnej vody, a bolo by riziko kontaminovania keby sa to nejak prepojilo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 29.1 (?), 19.7.2018 17:49

Toto bude asi nejlepsi reseni. Treba 10cm nad minimalni hladinu pro cerpadlo umistit plovakovy ventil z WC. Tim se zajisti, ze voda z radu se bude dopoustet az ve chyvili, kdy ji bude skutecne malo. Otazkou je, zda vysoky vztlak plovaku pri plne nadrzi vydrzi ventil.

Propojeni tlakovych casti narazi na stejnou problematiku, jako napojeni baraku na studnu a vodovodni rad. Tlakove casti musi byt oddelene, jinak neni 100% zajisteno, ze v pripade poruchy nedojde ke kontaminaci potrubi. Treba pri poklesu tlaku nebude cerpadlo tlacit vodu do vodovodniho radu. Za dostatecne bezpecne nejle povazovat ani system zpetnych klapek a ventilu. Jenom oddelene tlakove casti.

takze bud dopousteni nadrze, nebo nove vedeni a postrikovace. Nebo fyzicke odpojeni jednoho okruhu a pripojeni druheho.

Resim napojeni baraku na studnu a vodovodni rad a jedinna legalni cesta (pokuty jsou mastne) je udelat prepojovani okruhu sroubovacima propojkama.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.187 (?), 19.7.2018 19:56

Nebojte, napouštěcí plovákový ventil komerčně používaný pro WC nádržky dané zatížení vydrží bez problémů. Vztalková síla se mění pouze po dobu, dokud je část plováku vynořená a po úplném zanoření je pak už konstantní (na hloubce nezávislý. Navíc má většina ventilů hydraulický posilovač, kdy tlak vody z přívodu pomáhá ventilu udržet uzavírací sílu (tedy znáte to, že se ventil pomalu uzavírá a v bodě, kdy začne působit HP se skokově uzavře celý zbytek průtoku naráz, pak malinko spláchnete, ale ventil se neotevře).

Je však dobré, pokud je takovýto ventil trvale pod hladinou vody, která není pitná, mít na přívodu opatření proti zpětnému průtoku a podtlaku = zpětnou klapku hned na odbočce, provozní uzávěr pro odstavení bivalentního doplňování vody (např na zimu) a podtlakovou pojistku (zajistí přednostní zavzdušení potrubí nezávadným vzduchem místo nasátí neprověřitelné kapaliny).

Pokud máte ještě nádrž s šedými vodami z domácnosti, lze doplňování nádrže závlahy realizovat řízeným čerpáním. (tzv trivalentní systém = dešťovka+šedá+pitná).

SfK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika