Náhrada za staré ponorné čerpadlo ("Nautila") ve studni



host - 42.194 (?) 
14.10.2014 19:45, zobrazeno: 9993x
Rád bych radu od někoho zkušenějšího, jakým čerpadlem nahradit starou "Nautilu" (Sigma Lutín), 0,8 MPa, 1,4kW, 0,7 l/s, 3 fázová, vydržela cca 22 let (odešel motor). Parametry studny: - kopaná, skruže do cca 5 m, pak vrt 15 m (cca 20 cm v průměru). Byly tam ocelové coulové trubky (budou nahrazeny PP 32 mm). Ze studny jde vodorovná truba do sklepa, kde je tlaková nádoba. Odtud jde trubka cca 3 m komo vzhůru do umyvadla. Sloupec vody ve studni je reálně jen ve vrtu (tj. 15 m), zřídkakdy stoupne i kousek do skruží. Tlakovou nádobu již nechci, neboť se čerpadlo používá málo (cca 2x za měsíc, v zimě je někdy pauza i 3 měsíce) a vždy je ve vodě cítit pachuť (nedá se nijak odstranit (a nezlepšilo se to ani po vylití 12 kbelíků). Přitom voda z kohoutu co vychází přímo u studny je vždy dobrá (bez pachuti). Tlakovou nádobu chci nahradit řídící jednotkou (Brio tank? - s malou nádržkou, aby čerpadlo pořád nespínalo). A nyní hlavní dilema. Nová sigma s podobnými parametry stojí skoro 8 tisíc s DPH. A prý by mohl být problém s řídící jednotkou, která je plastová - prý by to nemusela vydržet (což nevím, jestli je opravdu problém, či nikoli). Lepší řídící jednotka by prý byla drahá (a ani mi nebyl doporučen jiný typ - prý "neznají"). Jako alternativní čerpadlo bylo doporučeno 4SKM 100 (jednofázové - ale to nevadí), výkon o něco větší, výtlak o něco nižší (zanedbatelné - místo cca 80 m jen 60 m, což je v tomto případě úplně jedno). A prý vydrží zmíněná řídící jednotka (myslím ale, že by měla vydržet iu té Sigmy). Pořizovací cena SKM 100 je zhruba poloviční. Jít do toho, nebo ne? Je opravdu Sigma 2x tak "dobrá"? A co ta řídící jednotka? Poslední drobnost - původně byla jedna zpětná klapka nahoře ve studni těsně před zahnutím trubky vodorovně do sklepa. Prý je to zbytečné a stačí jen zpětná klapka dole ve studni nad čerpadlem. Je to tak? Předem díky za rady.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 14.10.2014 20:29

Myslím že je uvedeno celkem dost nepřesných informací. Shrnu hlavní podstatné údaje. Čerpadlo Sigma (EVGU) není vhodné do vrtaných studní. Důležitý je hlavně přítok. V žádném případě se nedá použít ve spojení s prescontrolem (jedná se o plnoprůtokové čepadlo, které potřebuje tlakovou nádobu). V případě problémů s občasným odběrem lze situaci řešit tlakovou nádobou s vakem (u EVGU min. 50ltrů). Nejspolehlivější "automat" je nesporně Brio (verze Tank není kvůli četnosti spínání, ale k řešení malých odběrů - netěsností). Lze řešit dodáním 2 litrové tlakové nádobky kdekoli do systému. S prescontolem je možné použít jen čerpadlo s oběžným kolem (např.Lowara, Grundfos). Klapka se řeší podle typu tlakové nádoby.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 42.194 (?), 14.10.2014 21:13
Díky. Ovšem dilema mi to nevyřešilo. Jak by pomohla tlaková nádoba s vakem. To je snad jedno jestli je tam vak, nebo ne? Ta "zatuchlina" vzniká asi vždy, když někde déle stojí voda (a čím je jí více, tím je to horší. V každém případě ale rozhodně zavrhuji Sigmu. Jestli mám SKM 100 oběžné kolo nevím. V každém případě snad ve specializovaném obchodě nejsou tak tupí, aby mi to v kombinaci s Briem doporučovali (i když, možné je vše). V každém případě uvítám konkrétní zkušenosti (s SKM a s obecně podobným problémem). Ještě jsem si uvědomil 1 zásadní věc. Ten kohoutek přímo u studny (kde nebyl problém se "zatuchlou" vodou) vyusťuje přímo z hlavní trubky ještě před vchodem trubky do sklepa (kde je tlaková nádoba). Tak mě napadá, aby nebyl problém ještě s tím. Řídící jednotka totiž může být až ve sklepě. Je otázkou, jestli by mi takový systém pak fungoval (a možná i ta jedna zpětná klapka nahoře tam byla kvůli tomu)? V každém případě by asi v případě kohoutku u studny nemohl být ošetřeb "chod nasucho"?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 213.126 (?), 14.10.2014 22:13

Použijete-li SKM 100 a k němu jakýkoliv presscontrol tak bude neustále čerstvá voda.Pouze ten kohoutek u studny nelze.Kohoutek může být až za presscontrolem.Na zimu bych vypouštěl vodu z trubek za čerpadlem-kvůli zatuchnutí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 42.194 (?), 14.10.2014 22:41
Ajaj, pořád nějaké komplikace :) Takže - kouhoutek u studny by šel jen v případě tlakové nádoby, jako tomu bylo doposud s tím, že neexistuje cesta, jak zamezit "zatuchlině" (pokud by frekvence čerpání nebyla častá)? Pokud tomu tak je, pak zvažuji nacpat řídící jednotku přímo do studny (nahoru) a napojit ji na elektriku tak, že využiji "prázdní zdířky" z trojfáze (neboť čerpadlo bude jednofázové). Může být tedy toto řešení?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 213.126 (?), 14.10.2014 23:08

Takhle by to šlo, ale ta jednotka do studny to je špatný.To čerpadlo má svoji ovladačku + jednotka Brio a obojí chce sucho.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 42.194 (?), 15.10.2014 20:31
Já nemyslím do vody. Ve sklepě je stejně také vlhko. Ve studni nahoře je normálně sucho. No uvidím, jak to vymyslím. Díky za rady.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 15.10.2014 21:11

podle jak co, ale něco se dá uložit do krabic IP66 a něco se dá nakoupit s krytím IP66.

A něco se dá dát do šachty vedle studny...

Další cestou je tlačítko bez aretace - voda teče dokud tlačítko držíte zmáčknuté. Po uvolnění stisku voda zapadne zpět, protože jí nic nebude bránit (zpětná klapka, ventil, kohout,...).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 42.194 (?), 22.10.2014 21:00
Hmm, dobré, ale pro mě je to potřeba "po lopatě". Absolutně nechápu. Jaké tlačítko? Tlačítko samo nic neudělá. Bylo to myšleno tak, že místo kohoutku by mohlo fungovat tlačítko, které sepne řídící jednotku? Nebo je to myšleno tak, že řídící jednotka nebude a tlačítko spíná čerpadlo, které čerpá jen do chvíle, než se tlačítko pustí? Jestli ano, jak to pak řešit, když nemohu držet tlačítko, ale potřebuji, aby byl otevřený kohoutek a voda tekla,... Navíc viz kombinace, že jeden kohoutek je vevnitř a jeden je venku hned u studny,... Pokud někdo nenapíše podrobně, jak to celé řešit (včetně variant), tak nepomůže. Protože já to z útržkovitých informací nepochopím. to je obcný problém toho, když tady na fŕu radí profíci někomu, kdo o něčem nemá moc šajnu,...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 10.20 (?), 22.10.2014 21:52

Nejako sa v tom stracate. Skuste vyhladat stranku remont cerpadla a tam hore v menu je sekcia clanky. Tie su velmi zrozumitelne a urcene lajkom....a vyberte si napr. ako vyberat cerpadlo do studne, alebo aj dalsie. V tych clankoch je zrozumitelne vysvetlene, ake su moznosti, ako to cele funguje, kde ludia robia chyby, atd. Ak niecomu nebudete rozumiet, myslim niecomu konkretnemu, tak vam tu na fore radi poradime (ak budeme vediet).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika