nádrže na vodu - propojení a odklon přítoku?



radi - (26) - 178.227 (?) 
30.3.2009 13:44, zobrazeno: 19389x

Dobrý den, prosím zkušenější o radu, ať nevymýšlím již vymyšlené.

Zakoupil jsem dvě plastové "klasické" 1000 litrové nádrže na vodu, které chci přes jejich vypouštěcí kohouty propojit a celé je umístit pod zem a následně z nich čerpat dešťovou vodu.

Zajímá mě nějaké vhodné trvanlivé doporučení pro provedení spoje nádrží - materiál či pokud již někdo řešil i vhodný průměr a upevnění?

Vodu z okapů povedu k nádržím asi 20 metrů. Potrubí bude umístěno pod zemí a vhodně vyspádováno. Řeším ale kam s vodou po naplnění nádrží? V místě svodu pod zem u okapu je kanalizace. Řešil to někdo již tak, že na ústí roury v nádrži dal např. plovák, který vtok uzavřel, přívodní potrubí (cca 20 m) se zahltilo vodou a u vtoku pod zem u okapu naplnilo šachtu, kde ve vyšším místě, než odtok do nádrží byl odtok do kanalizace? Potrubí kanalizace a odvodu vody do nádrží svírají zhruba pravý úhel.

Popř. "T" kus naležato... po jeho dlouhé straně svislý přívod z okapu, na jeden krátký napojen odtok do nádrží a na druhý krátký dvě 90 stupňová kolena do "Z" a ve vyšší poloze, než položené "T" odvod do kanalizace?

Obávám se, jestli to takhle bude "pod tlakem" fungovat. Přeci jen klasické kanalizační trubky nejsou na tlakové zatížení konstruovány, i když celkové převýšení bude jen max. 50 cm?

Jakmile klesne hladina v nádrži, plovák spadne a voda z trubek nateče do nádrže... atd.

Děkuji za každý tip, nápad či vlastní názor a zkušenost!

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 3.83 (?), 30.3.2009 14:52

Co s přebytečnou vodou po naplnění Vám neporadím, ale propojení mezi vypouštěcími ventily lze řešit nákupem již hotového propojovacího kusu. Zadejte do vyhledávání slovo. obalcentrum. a první odkaz je ten správný.Tato firma si ty propojovací kusy nechává na zakázku vyrábět a dají se u ní objednat.Pozor na průměr otvoru, je jich víc.

Uvědomte si ale, že pevné propojení znamená, že nesmí existovat jakýkoliv pohyb zakopaných nádrží vůči sobě(např.vlivem vsakující se vody apod).Z tohoto důvodu bych raději volil umístění nádrží na povrchu a jejich vhodné zamaskování do krajiny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
radi - (26) - 178.227 (?), 30.3.2009 17:31

Děkuji za tip na propojení! Našel :-)

Tohle nebezpečí mě napadlo, řešením je vybetonované dno nebo nádrže položené na nějakém společném překladu. Vhodný husí krk, např. ze sací hadice by asi vyhovoval lépe, jen jak jej dotáhnout "na věky" :-)

Na povrchu je mít nemohu, pominu-li, že ani nechci. Voda mi jde z okapů uprostřed dvora pod zem. Musel bych ji do nádrží čerpat :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika