Kapková závlaha



host - 209.56 (?) 
10.7.2019 19:38, zobrazeno: 4092x

Chtěla bych se zeptat zkušenějších, jestli by bylo reálné a moudré ve srážkovém stínu, kde žiju budovat malý rodinný sad s kapkovou závlahou..? Pomůže mi tento systém? Uvažuji o něm, ale nechci být pak zklamaná, že jsem do toho vrazila třeba 10 000,- a ono mi to stejně usychá... Sad by byl složen z různých druhů ovocných keřů a stromů. 
Budu ráda za každý názor. 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 10.7.2019 20:38

Nevidím v tom žiadny problém, ak máte zdroj vody. Kvapková závlaha patrí k najefektívnejším zavlažovacím systémom. Bežne sa používa v profi sadoch bez ohľadu na to, či sa nachádzajú alebo nenachádzajú v zrážkovom tieni. Pri plánovaní je potrebné vybrať výkonovo vhodné čerpadlo, navrhnúť správny priemer hadíc a samozrejme zvoliť vhodné kvapkače. Ja som zástancom kvapkačov s tlakovou kompenzáciou, kvôli rovnomernej distribúcii vody k jednotlivým stromčekom. Ak by Ste chceli byť high-tech, dá sa prikúpiť Venturiho trubica, pomocou ktorej môžete stromy zavlažovať a prihnojovať zároveň. Najlepšie by to bolo celé prekonzultovať s nejakým odborníkom, nie s predajcami typu Obi, Hornbach, Bauhaus a pod. Prípadne ak budete mať konkrétne otázky, určite poradia aj ľudia z fóra.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 209.56 (?), 11.7.2019 9:15
Moc dekuji za radu. Asi bych si to nechala navrhnout od odbornika. Sama jako laik (a presto vyuceny zahradnik) bych to asi pokonila kdyz chci mit efektivni zavlazovani.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 189.109 (?), 11.7.2019 10:42

Na vašem místě bych vzal v úvahu ještě jiný aspekt - pokud budete stromy tímto způsobem zavlažovat, přizpůsobí tomu kořeny a stanou se na závlaze závislé. Pokud by z nějakého důvodu nastala situace, kdy zavlažovat přestanete (dojde voda ve studni, zákaz odebírání vody z řadu, nebudou finance na provozování, obnovu či údržbu systému), pak pravděpodobně stromy odejdou. Pokud bych tuto otázku řešil já, jako hobby pěstování v nepříznivých podmínkách bych asi nevytvořil intenzivní na mnoha vstupech závislý sad, ale snažil bych se vybudovat sad extenzivní, na semenáčových a sucho snášejících podnožích, který bude jakž takž fungovat i bez vody či (v případě osobních problémů) bez vaší neustálé péče. Já to totiž skutečně řešil, a stromy mi celkem dobře rostou na velmi suchém místě, které je navíc bez zdroje vody a elektřiny. V případě nutnosti (když je měsíc horko bez deště) se 3x otočím s nádrží a stromky pro jistotu pořádně proleju (jsou teprve 2leté), ale až vytvoří hluboké kořeny, obejdou se bez zálivky (jako jiné stromy v okolí).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 11.7.2019 21:08

Závisí od toho, aké stromy, resp. na akých podpníkoch tam budú pestované. Z dlhodobého hľadiska sú semenáče vhodnejšia voľba, no treba mať na to aj priestor. Ak má niekto k dispozícii menší pozemok a chce tam mať z každého rožka troška, so semenáčmi to zrejme nepôjde. Tam to bude chcieť skôr menej vzrastné stromy, a tým pádom aj intenzívnejšiu starostlivosť. No ak má niekto polhektárovú parcelu, nie je problém vysadiť to semenáčmi, kde v neskoršom veku odpadá veľa práce s údržbou a zavlažovaním.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika