Jaký průměr hadice, stále pod tlakem?



Jantar - (4) - 96.123 (?) 
17.9.2016 20:45, zobrazeno: 3919x

Stávající stav: vodárna na dešťovku, rozvody zakončeny 1,2" prvkem. Divil jsem se proč jen 1/2 ale vodák říkal že to je v pohodě. Dávám mu za pravdu - z kohoutu teče voda naprosto přijatelným průtokem.

Používám dočasnou hadici cca 25m. Měřil jsem její vnitřní průměr a odhadem 11mm takže by to mohla být půlcoulka i když je možná ošizená. Ovšem průtok na konci hadice už není žádná sláva. Bohužel co jsem se ve škole naučil o kapalinách jsem dávno zapomněl, takže mi není jasné:

- pomůžu si když hadici místo 1/2 použiju 3/4 (třicetimetrovou)? Předpokládám že určitě ano byť mi přijde nelogické že za 1/2 průchodku dám znovu větší tedy 3/4průměr - pokud se nepletu tak tlakové ztráty (zanedbám to že čím větší tlak čerpadlo vyvine tím větší ty ztráty budou) se zásadně odvíjí od průřezu hadice a její délky

- nechat hadici stále pod tlakem? Chci koupit samonavíjecí buben, obecně pokud vím tak kvalitní hadice by měly stálotlak snést navíc pokud nebude používána bude většinou schovaná v bubnu. Nicméně přijde mi to zbytečné - před buben si můžu dát kohout který otevřu - stejně musím nejdřív k bubnu. A na konec hadice uzavíratelný postřikovač...

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.135 (?), 17.9.2016 21:03

Vodák asi nevěděl, že tam bude 30 metrů hadice. A když ano, byl to mamlas. Vždy by to mělo jít od silnějšího k slabšímu průměru, naopak je to špatně. A co nejdále co nejsilnější. Nechat zahradní hadici stále pod tlakem mi nepřijde moc rozumné, ale zakázáno to není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika