Čerpadlo na zalévání



host - 176.57 (?) 
7.5.2009 13:55, zobrazeno: 30457x

 Dobrý den, předem upozorňuju, že o čerpadlech nemám vůbec žádné znalosti. Už jsem si přečetla několik diskuzí, ale vesměs v tom mám nakonec ještě větší zmatek... Moje představa je - přijdu k čerpadlu, zanu knoflík, zaliju, vypnu a odcházím, ale podle všeho to tak jednoduché nebude. Potřebujeme čerpadlo na zahradu, aby vytáhlo dešťovou vodu ze zásobníku /voda je svedená do jímky pod zemí, ale předpokládám, že nějaký bordel se v ní stejně najde, že nebude úplně čistá, navíc pod zemí je voda vedená drenážní trubkou/, výška zásobníku cca 2m. Voda se pak potáhne hadicí cca 3m téměř po rovině, tam by teoreticky mělo být čerpadlo /je tam el. zásuvka/, čerpadlo bude napojené na hadici na zalévání zahrady /klasika, žádné automatické zalévání; zahrada je malá, cca 100m2, je lehce do kopce s převýšením asi 1m/.  Chtěla bych se zeptat, jaké konkrétní čerpadlo by bylo vhodné, aby nebylo nějak výrazně poruchové, slušně zalévalo, na co si mám dát při koupi pozor /co by rozhodně mít mělo a co je pro moje účely zbytečné/. Za odpovědi moc děkuji! Pavla

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 7.5.2009 14:31

Jednoduchým řešením je použít levné ponorné vibrační čerpadlo (kvalitnější nástupce starých sovětských Malyšů). Jeho výhodou je konstatntní průtok nezávislý na převýšení, malý průtok (asi půl litru za sekundu) umožňující zalévání bez odplavení zeminy i s rozstřikem, nízká cena. Nevýhodou je nemožnost čerpání silněji znečištěné vody. 
    Osobně bych ale vodou z podzemního zásobníku nezaléval, je příliš studená. Při tak malé zahrádce bych raději vodu přečerpal z jímky do otevřeného nadzemního sudu (jakýmkoli čerpadlem) a odtud zaléval konví. Nebo umístil nadzemní sud na vyvýšené místo a zaléval samospádem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 70.100 (?), 7.5.2009 14:45

Chcete toho trochu moc. Píšete "výška zásobníku", vzhledem k tomu, že je pod zemí se jedná o hloubku?

1. Nedůležitější parametr je "sací výška". Teoretická 8 m. Vy máte 2 (snad) plus nějaké ztráty v sacím potrubí, odhadem 1 m výšky, tedy 3 m sací výšky celkem. To zvládne jakékoliv samonasávací čerpadlo, co jich všude je. Nevýhoda je sací potrubí, netěsnost a ztráty na sání dramaticky snižují výkon čerpadla. To neplatí pro ponorná čerpadla.

2. Další parametr je "výtlačná výška" Ta určí, jak vysoko je schopno čerpadlo vodu dodat. U Vás není opět nějak kritická. Tedy vyhoví s rezervou na postřik běžná rotační dvoustupňová, nebo ponorná čerpadla.

Dále je třeba určit, zda Vám bude stačit jen čerpadlo, nebo zda budete pořebovat spíše domácí vodárnu. Čerpadlo se pustí a voda teče. Zastaví a neteče. Kmitáte stále mezi vypínačem a kohoutkem. Vodárna má větší či menší zásobník, kam se voda natlakuje a tlakový spínač čerpadlo vypne. Typicky, zapnete vodárnu, ona natlakuje nádrž a vypne. Dál si jí nevšímáte, při odběru vody se automaticky čerpadlo zapíná podle potřeby. V rozvodu zůstává trvale tlak, tedy přijdete ke kohoutku, voda teče, nemusíte k vypínači.

Pokud jde o konkrétní typ, nemám tušení ani zbla. Sám používám ponorné čerpadlo s jednoduchým tlakovým spínačem a vzdušníkem z kusu hadice.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 176.57 (?), 7.5.2009 14:52

Ano, dno zásobníku je cca 2m pod zemí. Nad vodárnou jsem ani nepřemýšlela...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 217.154 (?), 7.5.2009 16:15

Zkuste českou ponornou Rondelu - sání má shora přes filtr, já ji používám pro přečerpávání ze studny hl.8m. Stojí asi 3tis a má malou spotřebu. Průtok odpovídá vodovodnímu kohoutku. Pro vaše účely bude dostačující.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 47.145 (?), 17.5.2009 21:32

Pokud se nepletu, Rondela je vibrační čerpadlo typu Malyš? Stačí zásobovat zahradní pistoli? Poohlédl jsem se po těchto čerpadlech a našel jsem od firmy Ruche dva modely - 1NG a 2T. Nenašel jsem mezi nimi rozdíl, výtlačnou výšku mají stejnou a průtok taky. Nevím ale, jestli pujdou připojit na tlakový spínač a zda nabude nakonec lepší zvolit nějaké zahradní nasávací čerpadlo a nebo tlakové ponorné, protože max sací výška bude z nádrže/sudu a to jsou nejvíce 2 metry, tlačná výška bude max 3 metry, spíš jen ten tlak na konci hadice... Děkuji za odpověď

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 176.57 (?), 10.5.2009 20:35

Moc děkuji za rady! Pavla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 51.161 (?), 10.4.2012 19:51

Dobry den, mam dost podobny problem. Chceme cerpat z rybnika vodu na zalevani zahrady. Rybnik je od mista kde mame konec potrubi kam se napoji hadice cca 100m a stoupani je 10m do vysky. Nechceme pokazde cerpadlo vyndavat z el. chteli jsme k nemu dat tlakovy spinac ale bylo nam receno, ze tam musi byt i tlakova nadoba. Da se koupit nejake cerpadlo ktere bude mit nejaky regulatol tlaku ze nemusime mit tlakovou nadobu a kdyz kohoutkem zastavime vodu tak se cerpadlo zastavi? Dekuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
jardo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (89) - 158.92 (?), 10.4.2012 21:05

Riešenie by tu bolo. Je to síce trošku neekonomické, ale ak to správne zostrojíte a správne budete používať, nebude to nijak tragické. Na výstup z čerpadla dajte pretlakový ventil, nastavený dajme tomu na 2,5 bar. Jeho výstup by mohol byť zapojený aj do sacieho potrubia čerpadla, ale lepšie je voľne do rybníka. Hneď zaň dajte pre istotu tlakový spínač, ktorý vypne čerpadlo cez stykač pri vyššom tlaku, napríklad 3 bary. Ak budete normálne polievať a budete odoberať vodu v množstve väčšom ako je výkon čerpadla, všetko pôjde normálne. Ak ale privrete ventil, stúpne tlak vody, pretlakový ventil Vám otvorí a prebytočná voda pôjde prepadom naspäť do rybníka. Keď ventil otvoríte, pretlakový ventil sa zavre a vodu odoberáte ďalej. Ak náhodou dôjde k poruche a tlak sa zvýši, tlakový spínač odstaví čerpadlo. Dôležité je aby čerpadlo nemalo zbytočne veľký výkon, a potrubie na výstupe vrátane hadice a rozprašovača zase dostatočnú dimenziu a stačilo ten objem vody odobrať. Postrekovať sa tak dá, kvapkovú závlahu už musíta riešiť nejakým zásobníkom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 10.4.2012 21:15

Ano, na výběr je několik zařízení, které nepotřebují tlakovou nádobu (jsou dokonec čerpadla s vestavěnou automatikou - tzv. ponorné vodárny) - tzv spínací automaty. Problém je, že se nedají provozovat s plnoprůtokovým čerpadlem typu Malyš, Rondela nebo EVGU - Sigmona. Lze je používat jen s čerpadly, které mají oběžné kolo, tedy dražšímy čerpadly. Ne od všech výrobců jsou však stejně spolehlivé (i když fungují na stejném principu). Za nejspolehlivější bývá označována řada Brio.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika