cerpadlo



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
               
host - 166.54 (?) 
2.3.2008 16:28

Děkuji všem za rady, zda si pořídit čerpadlo nabo vodárnu. Po dlouhém hledání na netu jsme se rozhodli koupit si vodní automat - EBS 3 od fa.Easypump. Doufám, že naše volba je dobrá. Máte ho někdo doma a jak jste s ním spokojeni? Katka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 44.15 (?), 29.4.2008 7:21
Chtel bych upozornit na dulezitou skutecnost.Pokud budete kupovat cerpadlo a ocekavate vysokou zivotnost a opravitelnost. Kupte v materiálovém provedení: hřídel nerez ocel, rotační ucpávka uhlík/keramika (lojovou šňůru do sigmy už nikdo asi dávat nebude) dále je vhodné aby bylo i oběžné kolo z nerezu i tělěso čerpadla.Stojí to víc pěněz ale máte jistotu že až se vám něco pokazí tak to pujde snadno rozebrat tudíž bude čerpadlo opravitelné.Dále je vhodné koupit značkové s dostupností náhradních dílů (grundfos willo atd.)V neposlední řadě je dobré myslet na ochranu čerpadla proti běhu na sucho zejména pokud se jedná o čerpadlo, které je trvale instalovane a používané, nebo mimo oběkt a nemůžete ho kontrolovat.Staré sigmy se dají taky dlouhodobě provozovat ale jen s nerezovou hřídelí.Běžně je toto čerpadlo osazené ocelovou, která zrezaví a funguje jako brusný papír a vydře vám těsnící lojovou šňůru a teče vám voda kolem ucpávky dále dochází k uvolnění mosazných oběžných kol, vlivem koroze ocelové hřídele následkem jsou solidní vibrace známé všem uživatelům.Když bráchovy odcházel darling a dával ho na opravu tek jsem mu řekl aby si připlatil a nechal si tam dát nerezovou hřídel stála cca800,- to bylo řečí... teď je rád že tak udělal čerpadlo mu běčí víc jak 10 let bez údržby a bez výměny lojové šňůry! To čerpadlo je velmi tiché oproti mému willo 401 Viděl jsem monoho vadných a poškozených čerpadel a věřte tomu že je spousta šmejdů na trhu s ocelovou hřídelí která vám shnije za pár let a je problém
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 168.167 (?), 29.4.2008 10:34

Je mi jasné že nerez je lepší, ale... mám vodárnu ze Sigmy s ocel. hřídelí a těsnícím provazcem už skoro 20let. Před dvěma lety jsem měnil tlak. nádobu a čerpadlo jsem při té příležitosti dal do servisu s dotazem, zda by nebylo lepší koupit celou novou vodárnu.

Servis po kontrole jednoznačně doporučil zůstat u staré vodárny s tím, že vydrží déle než nová.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 215.208 (?), 8.6.2008 11:48

Skvělá diskuse, konečně se trochu orientuji v problematice. Rád bych použil na zalévání zahrádky vodu ze staré jímky, kam je teď svedena dešťová voda z části střechy.  Systeém si představuji klasicky jednoduchý: u jímky čerpadlo, umístěné v kůlně, které bude tlačit vodu do sudu u zahrady, umístěném na nějakém soklu. Odtud se voda bude distribuovat ke koncovým uživatelúm, tedy rostlinám, klasickou hadicí...   Zahrádka je vzdálena cca 30 metrů od předpokládaného umístění čerpadla, převýšení od čepadla k sudu je tak 2 metry.  Dotlačí tam vodu i jednoduché laciné čerpadlo  typu Al-ko Jet 601 s maximální dopraví výškou 35 metrů? Předpokládám tedy, že maximálnjí dopravní výška je onen žádaný parametr... Díky za reakce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 84.188 (?), 8.6.2008 13:39

Ano, dotlačí.

To čerpadlo má s největší pravděpodobností plastová oběžná kola. V tom případě důrazně DOPORUČUJU (!!!) osadit před čerpadlo filtr pevných částic. Stojí zhruba 500 - 700 Kč a běžně se prodává tam, kde čerpadlo. Pokud by totiž čerpadlo nasálo nějakou mechanickou nečistotu - písek atp., snadno se zadře a je po něm. Tuto trpkou zkušenost jsem udělal poté, kdy jsem nové čerpadlo připojil k staré sací trubce ve studni a čerpadlo nasálo písek, protože sací koš byl umístěn příliš nízko, až u dna.

Výhoda čerpadel s plastovými koly je v tom, že jsou téměř nehlučná, levná a stačí jim motor s výkonem kolem 750 - 800 W.

Já jsem podobné čerpadlo po zadření nahradil starým robustním čerpadlem Sigma SVA 32, které měl otec nevyužité na půdě a které jsem si sám přetěsňoval, měnil hřídel, ložisko atp. U toho sice asi nehrozí, že by se pískem zadřelo, ale je příšerně hlučné a navíc potřebuje asi o polovinu výkonnější motor (mám 1,1 kW a při tlaku kolem 3 barů už je poznat, že je motor na hranici přetížení).

Každé z obou konstrukčních řešení čerpadla má zkrátka svoje pro i proti...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 180.1 (?), 10.6.2008 21:54

Prosím o radu kde se dá koupit náhradní memrána do vibračního čerpadla? děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 215.208 (?), 12.6.2008 9:51

Je mi to jasné, bez filtru bych brzy čerpadlo odrovnal. Nicméně první etapou bude sehnání a instalace nějaké vhodné nádoby o objemu cca 1metr krychlový.  Ovšem letos prší každý druhý den, takže potřeba zalévat není nijak akutní...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 100.96 (?), 25.1.2009 16:00

Na závlahové systémy se doporučuje místo klasické vodárny s nádobou a tlakovým spínačem tzv. spínací automat. Lze ho ale použít jen u oběhových čerpadel (nelze použít u sigmy a vybrátorů typu Malyš). Pokud je čerpadlo správně nainstalované, není použití filtru nutné. Výrobci závlahových systémů doporučují filtry proto, že správnou montáž nepředpokládají. Z dlouhodobých testů oběžných čerpadel se ukazuje, že delší životnost mají oběžná kola ze speciálních plastů, než z nerezu. Plastové kolo při nasání nečistoty "uhne", kdežto nerezové nikoli. Nejvhodnější na závlahy je ponorné čerpadlo (výkon podle hloubky studny) doplněné spínacím automatem. Upozorňuji ale, že popisované zařízení stojí bez montáže a dalšího materiálu cca 12.000,-. Mnoho let se ale pak zařízení nemusíte věnovat. Současnou novinkou jsou ponorné automatické vodárny, které jsou schopné pracovat s výškou vodního sloupce cca 30 cm (což se hodí, když nejde prohloubit studna).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 44.184 (?), 26.1.2009 11:44

Nevidim rozdiel medzi automatom a zostavou s tlakovym spinacom... Co sa tyka nadoby, je dobre ak je tam, tlakovka vraj tlmi iste zmeny tlaku v systeme a setri cerpadlo, pripadne moze zmensit pocet spinani pri malych odberoch. Je dobre ak je tam aj mala nadoba.

Z noviniek co som sa ja stretol, bola regulacia vykonu cerpadla pri prevadzke s konstantnym tlakom. Dost draha zalezitost. Cize cerpadlo pri polievani travy pracuje na velky vykon a pri mensich pracach napr kvapkova zavlaha sa zmensia otacky cerpadla pomocou regulatoru a cerpadlo ide ako slabe cerpadielko na podstatne mensi vykon. Je to dost ojedinele riesenie ale moze setrit elektrinu. Regulator sa da aplikovat na specialne, nie akekolvek cerpadlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 238.56 (?), 14.2.2009 10:33

Za cca 9.000,- je kvalitní čerpadlo s tlakovým spínačem, pojistkou chodu nasucho, pojistkou proti přehřátí, zpětnou klapkou. V případě zájmu zašlu název čerpadla (nechci tu dělat reklamu). Filtr je v případě závlahy výsuvnými postřikovači nutný, aby se neuspaly trysky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika