cerpadlo



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?) 
27.9.2007 10:55

Běžné levné ponorné vibrační čerpadlo Vám vytlačí v pohodě vodu ze 30 metrové hloubky. Zalévat studenou vodou ovšem není optimální, takže je stejně lepší ji načerpat do rezervoaru,  kde voda zteplá. Rovněž kapacita studny obvykle nutí čerpat vodu po částech.
   Co se týče mých 18 sudů. Chytám do nich dešťovou vodu  pomocí svodů z rýn na 5 místech čtvercové stavby. Sudy pod každým svodem jsou propojeny jako spojené nádoby a vyústěny do kanálu,  resp. trativodu. V sudech se voda rychle ohřeje (jistě dřív než  v 2000 litrové nádrži) a vzhledem k jejich výšce do pasu se z nich snadno nabírá konvemi i čerpadlem. Z potoka do nich čerpám vodu jen v období, kdy déle neprší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
host - 32.53 (?), 10.11.2007 13:29

Sam som si robil zavlahu a viem co to obnasa. Poznam vsetky dostupne vyrobky aj teoriu okolo toho. Napriek odporucaniam roznych firiem, ako je dolezite vykonne cerpadlo a ponuk za 15 tis, rozhodol som sa na cerpadlo gardena lebo bolo v akcii, s max tlakom 3 BAR za 3000 SK. Nasiel som si firmu, ktora vyraba postrekovace na travu s malou kapacitou a pri rel nizkom tlaku. Tym zavlaha prebieha pod mensim vykonom a dlhsie. Elektriky miniete rovnako, pretoze staci cerpadlo nizsieho vykonu. Navyse, nehrozi vyprazdnenie studne, lebo voda je odcerpavana pomalsie. Nizkokapacitne postrekovace maju aj tu vyhodu, ze voda sa striekanim z jemnych dyz skor prehreje vo vzduchu ako pri vysokokapacitnych postrekovacoch, ktore poleju sekciu za 10 minut. O splavovani nehovorim. Rastliny nezaziju taky sok ak je vydatnost mensia a postrekovanie trva dlhsie. Co sa tyka strat na vedeni, to sa da presne spocitat. Tabulky su na web page firmy Claber. Je obrovsky rozdiel strat na 1/2 '' hadici a 3/4 hadici. Nizkokapacitny postrek je vyhodny aj v tom, ze pokles tlaku vzhladom na trenie velmi rastie s rychlostou, resp. prietokom kvapaliny za casovu jednotku.

Akokolvek sa kto rozhodne, odporucam najprv naplanovat zavlahu a potom podla nej navrhnut cerpadlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 166.54 (?), 9.2.2008 19:48

Pro zalévání zahrady (záhonky, tráva, okrasné..) máme studnu 5,5m hlubokou a hadice 40m. Teď nám vrátili z opravny vodárnu NIRA 1200 (s 20L nádrží), že není rentabilní ji opravovat. Takže budeme muset koupit nějaké nové čerpadlo. Nedokážu se jako laik rozhodnout zda znovu koupit nějakou samočinnou vodárnu nebo koupit "jen" čerpadlo? Čerpadla jsou asi levnější, ale mám dojem, že když zrovna nezalévám, tak musím běžet vypnout čerpadlo ze zásuvky, aby se něco nepokazilo. Zato vodárna dle mého průzkumu stojí od 6000,-, ale můžu ji nechat nonstop běžet, na což jsem byla doteď  zvyklá. Můžete mi prosím někdo pomoci se rozhodnout, co pořídit.. vodárnu nebo jen čerpadlo? Děkuji Katka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Josef Svojanovský - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 255.238 (?), 17.2.2008 16:15

Dobrý den Katko, kupte čerpadlo! Podle Vás, je to dobrá rada?Já ani nevím jaký máte terén, jak to u Vás vypadá, jest-li chcete nadále zalévat studenou vodu ze studně a nebo vodu někam čerpáte a pak odraženou zaléváte, jak jste technicky zdatná, jest-li Vám někdo může pomoci dát  zařízení dohromady apod.To konečné rozhodnutí bude jenom na Vás.Před 7 roky jsem stál před podobným rozhodnutím.Řešil jsem to následovně.Protože jsme měli velkou nádrž cca 5,5 m3, tak jsem ji dal na vyvýšené místo dál od domu, aby při naplnění vytékající voda nepodmáčela dům a jímá se do ní dešťová voda.Z nádrže jsem udělal rozvod po celém pozemku.K tomu jsem použil hadice, které když se dělal telefon v obci, tak zůstaváli ležet po různě v různých délkách a firma už o ně neměla zájem.Domluvil jsem si,že je odklidím.Jedná se o venkovní průměr 5/4".Vybral jsem si jednu fitinku/ostřejší závit / a tou jsem nařezal závity na koncích a pak pospojoval a na konci trubek jsem dal 2  kulové ventily, jeden 5/4" a druhý 1/2" na napojení hadice přímo prozalévání kytek a zeleniny.Pokud je v nádrži víc jak polovina, tak tlak vody je dostačující.Když je méně mám starší oběhové čerpadlo, které zvýší tlak.Z velké nádrže můžu přepustit dešťovou vodu do 200 litrového sudu, který se používá, že z něj bereme vodu do konví na zalévání kytek poblíž sudu.Dále pak když potřebuji pohnojit keře, trávník atd.,většinou jsou hnojiva na 250 l, buď stačí trochu odsypat a nebo to nechám na 200 l a nebo, když potřebuji zalévat dešťovou vodou, tak nechám pootevřený ventil a voda se do sudu dopouští a já přes čerpadlo zalévám.Čerpadlo jsem koupil Grundfos JP 6/nerezové/ max.sací hloubka 8 m/u mě 1,5 m/,dává 7000 lit./hod.Pod čerpadllem mám plechovou pozinkovanou vanu s výtokem ven mimo kůlnu, abych se případně nebrouzdal ve vodě.Mám to uděláno tak,že můžu čerpat vodu z potoka/hnědá trubka/ a nebo uzavřením kulového ventilu čerpán vodu ze sudu/modrá trubka/.Navíc vodu ze sudu používám, když potřebuji zavodnit potrubí s čerpadlem při čerpání vody z potoka, abych nemusel nalévat vodu z konve.Samozřejmě používám 1" hadice a pokud někde potřebuji zmírnit tlak vody, tak před koncovkou mám kulový ventil, kterým vodu "přiškrtím" a můžu zalít co je potřeba.Abych zabránil přetíkání vody v sudu, když čerpám vodu a nebo když opačně čerpám ze sudu hnojivo, tak tam mám hladinový spínač z automatické pračky, který mně hlídá hladinu nahoře i dole.Upozorňuje mě zvoněním zvonku.Stačí pak zajít k čerpadlu a vypnout a nebo zastavit vodu.Taky se mně pořád nechtělo smotávat a rozmotávat hadice, tak jsem si pořídil bubny na které hadice navinu a nebo odmotám.Stačí jenom zatočit klikou a je to! Dříve rodičům trvalo půl hodiny než umístilo vertikální čerpadlo do potoka, všechno donesli a namontovali.Já mám za 3/4 hodiny  zalito a složený hadice.A teď se Katko můžete rozhodovat co je pro Vás přijatelnější čerpadlo - vodárna.Proč vlastně nejde Vaše vodárna opravit?

Čerpadlo
Čerpadlo
Nádrž na dešťovou vodu a 200 l. sud
Nádrž na dešťovou vodu a 200 l. sud
Rozmístněné kul.ventily po zahradě
Rozmístněné kul.ventily po zahradě
Koncovka hadice
Koncovka hadice
Použité trubky
Použité trubky
Držák s bubny na hadice
Držák s bubny na hadice
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 76.241 (?), 17.2.2008 17:23

No!...neviem, ci z toho Katka zmudrela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Josef Svojanovský - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 255.238 (?), 17.2.2008 20:16

Informace byla pro paní Katku, co chce a potřebuje si rozhodne sama. Může si vybrat co potřebuje pro sebe.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 166.54 (?), 18.2.2008 15:24

Děkuji pane Svojanovský za Váš návod i s foto. Je to ale na mě příliš komplikované, abych si něco podobného dělala na zahradě. Věřím že Vám to skvěle funguje, já ale nechci vše měnit, jen se potřebuji rozhodnout mezi vodárnou a obyč. čerpadlem tak, abych mohla i dále obyčejně zalévat zahradu přímo ze studny. A když dozalévám a odložím stříkací pistoli, abych nemusela utíkat vypnout ze zásuvky čerpadlo v obavě, že tím že pořád čerpá, mi někdě tím tlakem rozerve rychlospojky nebo pistoli a budu mít rázem na zahradě obrovský vodotrysk. Katka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 76.241 (?), 18.2.2008 16:43

Pan Josef by mohol napisat knihu na zaklade svojich skusenosti. Urcite som sa ho nechcel dotknut... vy vsak asi potrebujete jednoduchy recept.

No ak by ste volili cerpadlo to by ste museli utekat zapnut vypnut... atd

Vodaren s tlakovym spinacom by asi bola pre vas lepsia. Nemam predstavu, ci by ste zohnali komplet, ale dalo by sa aj poskladat. Pracuje nasledovne. Otvorite striekac, vyprazdni sa tlakova nadoba, klesne tlak a tlakovy spinac zapn cerpadlo, to tlaci vodu.... a polievate. Zavriete zavlazovac, stupa tlak, cerpadlo tlaci vodu do tlakovej nadoby, ak je plna stale stupa tlak a tlakovy spinac vypne cerpadlo. Toto vsetko robi technika, vy len otvorite a zavriete zavlazovac.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Josef Svojanovský - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 255.238 (?), 18.2.2008 23:17

Když se o věci, problému několikrát hovoří, vždy se příjde na dobré řešení. Když jsem Vám paní Katko napsal svůj příspěvek, nechtěl jsem Vás zahrnout složitostma, ale ukázat, že i s čerpadlem nemusíte mít takový strach z vodotrysku, stačí udělat u hubice ventil apod. Taky jsem se rozhodoval i pro vodárnu. Když jsem si však spočítal jakou plochu zalévám a jak na tom budu se spotřebou el. energie, zvítězilo čerpadlo. Ale co je na tom nejhlavnější, že už máte jasnou volbu, pro co jste se rozhodla. Protože když člověk píše o radu, tak málokdy napíše takové ty drobnosti s tím související a ty jsou někdy to podstatné. Ovšem to si uvědomuje až poté. Kdybychom se měli vyptávat na různé věci, tak se jenom ptáme a ptáme. Vhodnější je uvést jednu alternativu, někdo z kolegů kutilu přidá opačnou a problém je vyřešen. Taky bych chtěl poděkovat hostovi 76.241 /rád bych jej znal jménem/, že bez dlouhých okolků jsme se dobrali rychlého vyřešení problému. Paní Katko, pokud nebudete starou vodárnu renovovat, kupte si už nerezovou třeba zn. Grundfos, je to špička a zas nejsou tak drahé, často mají akce na slevy. Já osobně jsem projížděl Pardubicemi a chtěl jsem si koupit čerpadlo. Byl jsem velice překvapen když prodavač mně řekl, že za 14 dnů budou čerpadla v akci a jest-li nespěchám,že stačí zavolat a oni budou čerpadlo rezervovat až pojedu kolem, tak si jej vyzvednu. Já jsem jej poslechl a byl jsem a jsem spokojen s čerpadlem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 68.111 (?), 24.2.2008 19:39

Insirativní diskuze. Řeším obdobný problém s vypínaním čerpadla.

Velmi jednoduchým řešením je použití dálkově ovládané síťové zásuvky.

např. http://www.ivo-pt.cz/DY01-i4912.htm

Pak stačí mít ovladač v kapse.

Luboš

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika