Atypické řešení automatické závlahy



host - 219.61 (?) 
23.4.2018 18:05, zobrazeno: 4945x

Na pozemku mám v zemi pár přípojek na vodu a protože nechci kvůli závlaze rozkopat půl zahrady napadlo mě toto řešení. U přípojky udělám v zemi odbočku/y k vysouvacímu postřikovači a ještě před postřikovač vložím do přístupné krabice časovač. Časovač nemůžu dát hned u čerpadla, protože to pochopitelně z jednoho rozvodu neutáhne najednou všechny postřikovače, které bych rozmístil.

Je mi jasné, že je to kostrbaté řešení, ale na druhou stranu relativně rychlé, s minimem kopání, můžu to dělat postupně a je to cenově přijatelné. Kdysi jsem v Lidlu koupil 2 závlahové časovače za 6-7 stovek /ks a fungujou skvěle. Takže bych při další akci ještě dalších třeba 5 přikoupil, pár trysek a hotovo.

Je to úplná kravina nebo to mám zkusit? Jinak si rád nechám poradit výrobce postřikovačů - budu potřebovat klasické výsekové (ideálně s nastavením dostřiku), a pak by se mi hodilo něco na úzké pruhy. Dělá se něco integrovatelného do země, co stříká jako klasický překlápěcí postřikovač?

Předem dík za konstruktivní odpovědi :-)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 1.250 (?), 22.5.2018 13:57

No, sice bez odpovědi, ale pokud by někoho zajímal výsledek, tak jsem se rozhodl pro klasickou realizaci závlahy - tzn. vše nové. A musím říct, že to byla dobrá volba. Půjčil jsem si výkopovou frézu a během víkendu jsem společně s manželkou stihnul roztahat 300m hadic, umístit 17 postřikovačů, všechno to zapojit. Pozemek má cca 1500m2. Materiál nakoupen Hunter. Kompletní cena včetně počítače a půjčení frézy byla 28tis.Kč. Škoda, že jsem si to nenechal nacenit firmou, abych věděl, kolik se dá za víkend ušetřit :D

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 209.102 (?), 23.5.2018 12:16

Obdivuhodné. Vše jste si navrhoval sám? Kolik máte sekcí? Když je v ceně počítač, tak asi máte plně automatizováno. Kdyby se Vám chtělo, napište o Vašem řešení více. Mě něco podobného čeká a přemýšlím nad postupnými kroky. Rád se nechám inspirovat a se mnou určitě mnoho dalších.

Děkuji 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 2.115 (?), 29.5.2018 20:42

Díky. Ano, navrhoval jsem sám. Nakreslil si půdorys zahrady včetně rozměrů a zkoušel umístit různé postřikovače a vykroužil jejich dosahy. V sortimentu je i pár menších postřikovačů, které umí cca obdélníkové plochy. Čerpadlo jsem zatím měnit nechtěl, proto mám 7 sekcí, aby to utáhlo. Časy pro jednotlivé sekce jsem dopočítal dle vydatnosti trysek a doporučené závlahy na metr čtvereční. Počítač má dostatečné možnosti programování. jaroslav.zajicek@centrum.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 6.79 (?), 26.5.2018 23:20
Rozumné řešení... Já projektují a stavím AZS od roku 2002 a krom fotbal., tenis., baseball hřišť, mám za sebou víc jak stovku zahrad s různými zdroji vody, včetně těch kombinovaných. Od potoků, jezírek, nádrží, studen, až po vodovod. Krom klasických závlah i mikrozavlahy atd. Upřímně, když jsem pročítal váš nápad na alternativní řešení, jen jsem kroutil hlavou. Ne že by to v zásadě nefungovalo, ale je to jako se starým a novým barákem... jednodušší a levnější je postavit nový. Chce se to jen zamyslet jak ho vyřešit, aby člověk neztrácel za zbytečnosti. O.K.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 2.115 (?), 29.5.2018 20:47

Ano, máte pravdu. Ten počáteční důvod byl ten, že jsem nechtěl tolik kopání v zahradě a hlavně jsem ani nevěděl, že existuje něco jako zemní fréza, která údělá drážku pouze 10cm širokou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 6.79 (?), 26.5.2018 23:36
Jak ušetřit? Nechat si udělat celkovou projektu.dokumentaci. Neznám váš zdroj vody. Stejně bude celá závlaha rozdělena na sekce, no a následně stavět po částech. Máte-li už hotový trávník, tak není nic snazšího, než vyrýt trav.drn a potrubí dát pod něj. Předpokládám že vám po trávníku nejezdí tanky. A ikdyž se potrubí dává 40cm do země, i 20cm (rýč) vlastně stačí, avšak nedoporučuji. Cena 28.000,- za materiál celkem je u jednoduché verze AZS standardní. Předpokládám že firma by vám to udělala za cca dvojnásobek... Po odečtení nákladů a peněz zaměstnancům, brigádníkům, to znamená že majiteli firmy zůstává, cca 20.000,- minus ti co háže do státní pokladny a "Babišovi do jeho osobní peněženky"... Je na 15.000,- což je za tři dny práce dost, ale na druhou stranu, není zaměstnancem co nic moc neřeší, krom své práce, a garantuje vám minimálně 3.roky záruku... Krom toho, já svím klientům dávám první 2.roky servis zdarma. Včetně zazimování...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 2.115 (?), 29.5.2018 20:54

Původně jsem si myslel, že si nechám systém navrhnout, ale po přečtení pár diskuzí, kdy se v podstatě všichni shodli na tom, že firmy na samotný projekt bez realizace vůbec nereagují, jsem se rozhodl si to nakreslit sám. Profík by to měl navržené 10x rychleji a možná i lépe, ale já jsem s výsledkem spokojen a hlavně mám i dobrý pocit, že jsem se s tím dokázal poprat sám, vím jak co funguje a dokážu se v budoucnu poprat i s případnými poruchami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Majan - (5) - 20.84 (?), 13.6.2018 8:18

Je zajímavé, jak to české myšlení je podobné:-) Sám jsem postupoval téměř identicky. Nejprve zemní zásuvky, pak ruční ventily, pak časovač na kohoutku a nakonec řídící jednotka. Ve finále se trochu liším - neměl jsem frézu, ale rýč:-), takže jsem mělčeji. Využil jsem také komponenty od Hunter a jsem spokojen. Má to své mouchy, ale vím jak jsem to dělal a jak to vylepšit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika