Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

S tím sáním je to tak:

Atmosférický tlak je jeden Bar, což je cca 10m vodního sloupce. To je teoretická maximální sací výška čerpadla. Ve skutečnosti se voda v sacím potrubí pohybuje a tento pohyb vlivem tření o stěnu potrubí vytváří odpor, tedy pokles tlaku. Když zvýším rychlost v potrubí 2x, tlaková ztráta potrubí se zvýší 4x. Na př. když budu mít sací koš DN32, který při řádném dimenzování má tlakovou ztrátu 1m vodního sloupce a nahradím ho košem DN25 a budu chtít ním prohnat stejné množství vody jako košem DN32. Pak tento koš bude mít tlakovou ztrátu cca 3mv. sl.

Jestli budu mít hladinu ve zdroji vody stejně vysoko jako je osa čerpadla, bude vlivem tlakových ztrát v sacím potrubí existovat maximální průtok, kdy bude čerpadlo ještě čerpat. Když průtok budu chtít zvýšit (otevřu ventil na výtlaku čerpadla) zvýší se tlaková ztráta sacího potrubí a čerpadlo se "zavzdušní". Ono se nejedná o vzduch, ale o vodní páru a vznikne to v místě nejmenšího tlaku (největšího podtlaku), tedy ve vstupu vody do prvního oběžného kola.

Když zvýšíte trochu hladinu v potoce a nezkrátíte sací potrubí zlepší se poměry jen nepatrně.

Protože je sání v délce 100m dost nákladná záležitost, není reálná výměna potrubí v celé délce. Přitom podstatnou část tlakové ztráty tvoří vřazené odpory-sací koš, ostrá kolena, zpětný ventil ap. Proto bych vyměnil sací koš za koš 5/4", to samé se zpětnou klapkou před čerpadlem. Dále se zmiňujete o možnosti vyhození kolínek. Udělejte i to. Pak uvidíte o kolik si můžete dovolit zvýšit průtok, než dojde k zavzdušnění čerpadla. Na čerpadle bývá na sacím hrdle přisávací ventilek. Pokud tam je, dejte místo nej zátku (1/4").

F.O.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika