Calamada skysla



PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6488) - 9.135 (?)
18.9.2016 17:32

Musím svůj post trochu přehodnotit. Skutečně může být důvodem spíše chyba sterilace- zavíčkování, teplota, čistota. Každoročně zavařuju přebytky rajčat namačkané ve sklenici naprosto bez nálevu, jen se lžičkou soli do sklenice. Když chytnou, drží trvale. A žádný ocet tam není.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2   
host - 234.255 (?), 17.9.2016 13:50, zobrazeno: 11505x
Zdravim, neviete kde som spravil chybu, v juli som zavaral calamadu a dnes som otvoril 2dcl flasticku a normalne zacala šumieť a aj vytekat ako šampanské, cela je nakysnuta. Zeleninu(kapusta, paprika, uhorky, mrkva, feferony) som nakrajal do velkeho lavora a nechal osolene postat hodinu. Mozno bola chyba to, ze sa uz do flasticiek nezmestilo vela nalevu, lebo zelenina pustila dost stavy. Viem, Spravil som chybu, ze zelenina stala v soli hodinu, mal som ju rovno davat do flasiek alebo do lavora pridat so solou uz aj ocot, cukor a sol a tak nakladat uz bez nalevu. Kazdopadne nemyslel, som ze by to mohlo skysnut ked som pohare vysterilizoval, mozno chybalo viac octu, kedze som pisal, ze vela nalevu sa nevoslo Teraz neviem ci sa to este da jest ako kysla kapusta alebo to vyhodit?
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 17.9.2016 16:21

 Problém nebyl v technologii přípravy, ale ve špatné sterilizaci - možná nízká teplopta, možná nechytlo víčko. Pokud je obsah kyselý (ve sklínce je nějaký ocet), měla by být sterilizace na 90 st dostatečná a je zbytečné opakovat sterilizaci po 48 hodinách.
   Jedovaté to patrně není, protože došlo zřejmě k mléčnému kvašení. Ale vyhodil bych to, taková čalamáda nebude dobrá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6488) - 9.135 (?), 17.9.2016 19:45

Já si naopak myslím, že problém v technologii byl. Podmínkou dobré konzervace zeleniny je právě kyselé prostředí. Kolega sám píše, že se nálevu moc nevešlo. Krátká sterilace nestačila a to jak se to chová po otevření to potvrzuje. Mléčné kvašení by v dostatečně kyselém prostředí nenastalo. Jedovaté to fakt nebude, pokud v tom není hrášek. Mléčně kysaná zelenina se připravuje i cíleně. Ovšem jak to bude chutnat těžko soudit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 234.255 (?), 17.9.2016 21:12
Asi tam chybal ten ocot a kapusta bez toho zacne kvasit aj ked sa vysterilizuje. Sterilizoval som to pri teplote 85 stupnov asi 15 minut
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 17.9.2016 21:30

Problém je to, že to nemusí být mléčně vykvašené, ale mohlo se tam pomnožit Clostridium...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 18.9.2016 8:28

Jestli byl ve sklenicích ocet, clostridia by se množit neměla.

chyba to, ze sa uz do flasticiek nezmestilo vela nalevu

Ale kolik ho bylo, to nevíme.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 18.9.2016 10:45

No právě, to okyselení a následná sterilace mohly být nedostatečné. Ono se i lečo považuje za "málo kyselou" potravinu a je vhodná sterilace nadvakrát.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 234.24 (?), 18.9.2016 12:39
Octu sa tam voslo minimum, nalev som robil taky ako na uhorky, ale s polovicnou davkou octu, cize v 2 dcl flasticke mohla byt odhadom 1 kavova lyzicka. Az ked som mal nalozene vsetky flasky tak som zistil, ze tam vela nalevu nepojde, a uz sa mi nechcelo vysypovat obsah aj leco robim kazdy rok 20 flasticiek a nikdy neskyslo, ale to ho varim polhodinu a lejem horuce do flasiek a sterilizujem Ale tento rok bola velka uroda a robil som leco aj bez varenia, tak sa necham prekvapit ked otvorim prvu flasku :)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6488) - 9.135 (?), 18.9.2016 17:32

Musím svůj post trochu přehodnotit. Skutečně může být důvodem spíše chyba sterilace- zavíčkování, teplota, čistota. Každoročně zavařuju přebytky rajčat namačkané ve sklenici naprosto bez nálevu, jen se lžičkou soli do sklenice. Když chytnou, drží trvale. A žádný ocet tam není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 234.24 (?), 18.9.2016 12:49
Ale calamadu som robil aj minuly rok a dobre sa vydarila, lebo som zeleninu nesolil a nepustila, tak stavu. Potom aj do flias sa zmestilo dost horuceho nalevu, a tak to vyslo dobre. Ono by to bolo dobre posolit ale hned sa mal pridat aj ocot a cukor, ale neviem ako by to dopadlo keby sa plnila tato studena zmes, cize ten prvy sposob s horucim nalevom je asi najspolahlivejsi. Este ma napada, ze minuly rok som pridaval aj pripravok DEKO, mozno ten obsahuje latky zabranujuce kvaseniu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika