Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Zavařování > Calamada skysla

Stránky: 1, 2   

Calamada skysla


host - xxx.xxx.234.255 (?)
17.9.2016 13:50
Tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravim, neviete kde som spravil chybu, v juli som zavaral calamadu a dnes som otvoril 2dcl flasticku a normalne zacala šumieť a aj vytekat ako šampanské, cela je nakysnuta. Zeleninu(kapusta, paprika, uhorky, mrkva, feferony) som nakrajal do velkeho lavora a nechal osolene postat hodinu. Mozno bola chyba to, ze sa uz do flasticiek nezmestilo vela nalevu, lebo zelenina pustila dost stavy. Viem, Spravil som chybu, ze zelenina stala v soli hodinu, mal som ju rovno davat do flasiek alebo do lavora pridat so solou uz aj ocot, cukor a sol a tak nakladat uz bez nalevu. Kazdopadne nemyslel, som ze by to mohlo skysnut ked som pohare vysterilizoval, mozno chybalo viac octu, kedze som pisal, ze vela nalevu sa nevoslo Teraz neviem ci sa to este da jest ako kysla kapusta alebo to vyhodit?
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   

Calamada skysla


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.236.1 (?), 17.9.2016 16:21
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Problém nebyl v technologii přípravy, ale ve špatné sterilizaci - možná nízká teplopta, možná nechytlo víčko. Pokud je obsah kyselý (ve sklínce je nějaký ocet), měla by být sterilizace na 90 st dostatečná a je zbytečné opakovat sterilizaci po 48 hodinách.
   Jedovaté to patrně není, protože došlo zřejmě k mléčnému kvašení. Ale vyhodil bych to, taková čalamáda nebude dobrá.

Připojit reakci
   

Calamada skysla


PP. (5532) - xxx.xxx.9.135 (?), 17.9.2016 19:45
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já si naopak myslím, že problém v technologii byl. Podmínkou dobré konzervace zeleniny je právě kyselé prostředí. Kolega sám píše, že se nálevu moc nevešlo. Krátká sterilace nestačila a to jak se to chová po otevření to potvrzuje. Mléčné kvašení by v dostatečně kyselém prostředí nenastalo. Jedovaté to fakt nebude, pokud v tom není hrášek. Mléčně kysaná zelenina se připravuje i cíleně. Ovšem jak to bude chutnat těžko soudit.

Připojit reakci
      

Calamada skysla


host - xxx.xxx.234.255 (?), 17.9.2016 21:12
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Asi tam chybal ten ocot a kapusta bez toho zacne kvasit aj ked sa vysterilizuje. Sterilizoval som to pri teplote 85 stupnov asi 15 minut
Připojit reakci
         

Calamada skysla


ivap (730) - xxx.xxx.243.114 (?), 17.9.2016 21:30
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Problém je to, že to nemusí být mléčně vykvašené, ale mohlo se tam pomnožit Clostridium...

Připojit reakci
            

Calamada skysla


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.236.1 (?), 18.9.2016 8:28
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jestli byl ve sklenicích ocet, clostridia by se množit neměla.

chyba to, ze sa uz do flasticiek nezmestilo vela nalevu

Ale kolik ho bylo, to nevíme.

Připojit reakci
               

Calamada skysla


ivap (730) - xxx.xxx.243.114 (?), 18.9.2016 10:45
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No právě, to okyselení a následná sterilace mohly být nedostatečné. Ono se i lečo považuje za "málo kyselou" potravinu a je vhodná sterilace nadvakrát.

Připojit reakci
               

Calamada skysla


host - xxx.xxx.234.24 (?), 18.9.2016 12:39
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Octu sa tam voslo minimum, nalev som robil taky ako na uhorky, ale s polovicnou davkou octu, cize v 2 dcl flasticke mohla byt odhadom 1 kavova lyzicka. Az ked som mal nalozene vsetky flasky tak som zistil, ze tam vela nalevu nepojde, a uz sa mi nechcelo vysypovat obsah aj leco robim kazdy rok 20 flasticiek a nikdy neskyslo, ale to ho varim polhodinu a lejem horuce do flasiek a sterilizujem Ale tento rok bola velka uroda a robil som leco aj bez varenia, tak sa necham prekvapit ked otvorim prvu flasku :)
Připojit reakci
               

Calamada skysla


PP. (5532) - xxx.xxx.9.135 (?), 18.9.2016 17:32
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Musím svůj post trochu přehodnotit. Skutečně může být důvodem spíše chyba sterilace- zavíčkování, teplota, čistota. Každoročně zavařuju přebytky rajčat namačkané ve sklenici naprosto bez nálevu, jen se lžičkou soli do sklenice. Když chytnou, drží trvale. A žádný ocet tam není.

Připojit reakci
   

Calamada skysla


host - xxx.xxx.234.24 (?), 18.9.2016 12:49
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ale calamadu som robil aj minuly rok a dobre sa vydarila, lebo som zeleninu nesolil a nepustila, tak stavu. Potom aj do flias sa zmestilo dost horuceho nalevu, a tak to vyslo dobre. Ono by to bolo dobre posolit ale hned sa mal pridat aj ocot a cukor, ale neviem ako by to dopadlo keby sa plnila tato studena zmes, cize ten prvy sposob s horucim nalevom je asi najspolahlivejsi. Este ma napada, ze minuly rok som pridaval aj pripravok DEKO, mozno ten obsahuje latky zabranujuce kvaseniu
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Nakládání a vakuování masa na uzení9.7.2020
Uzení domácích klobás30.6.2020
Strojek na uzavírání konzerv22.6.2020
Uzení domácích klobás16.6.2020
Uzení domácích klobás10.6.2020
Nakládání a vakuování masa na uzení9.6.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů