Tak jsem si přečetl celou diskuzi a konstatuji, že jediný kdo má pravdu je pan doktor Vysloužil.
Tomu jevu se říká skrytý var a jde o to, že k jeho aktivci dojde právě za podtlaku a současného uvedení kapaliny do pohybu.
Technologie s otáčením skleniček je používaná u džemů bez konzervace. Je potřeba používat víčka se závitem, džem před zahájením plnění přeměřit teploměrem (80-85°C) a skleničky dle potřeby mít předehřáté (40-50°C). Po naplnění skleničku nejprve zavřete a postavte normálně. Pak naplňte další, zavřete, postavte normálně, uchopte předchozí a otočte,... Pokud máte Omnia víčka, je lepší sklenice neotáčet, naskládat je na plech a po naplnění všech to dát do trouby zasterilovat.
Pak byla ještě technologie s celofánem, kdy pro úsporu konzervantů se desinfikoval pouze povrch/hladinka naplněné sklenice, povázalo celofánem a přikrylo polštářem.
SfK.