zásilková zahradnictví



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                  
host - 34.244 (?) 
14.8.2007 23:22
Mate zkusenosti s pestovanim semen z ciziny? Mam semena sirsaku, sawa, adenia apod.. poradite?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 141.40 (?), 16.8.2007 10:34
Dobrý den,
výsev semen z ciziny je jednou z cest získávání často velmi raritních rostlin. Má svá pro a proti. Určitě převažují pro - často či vesměs jde o rostliny, které jinak "sehnat" nejdou; lze očekávat, že vyrostlé semenáče budou alespoň trochu uvyklé podmínkám, kde vyrostly; "nehmotno" v radosti z úspěchu od semínka.
Proti ovšem jsou taky, byť jejich význam je individuální. Pokud jde někomu, jako nám o plody, semenáče nejsou ideálním řešením. Většina druhů jednak i v domovině nenastupuje do plodnosti rychle a dále si velká část právě těch druhů, které nás zajímají nezachovává vlastnosti rodičovských rostlin.
Dále lze jen doporučit, pokud to člověk činí nějak rozsáhleji, pořízení množárny pro výsevy. My máme takový 2 m2 velký fóliovník v pokoji...spodní teplo topnými kabely přes termostat a osvětlení zářivkami.
Často se dá dojet i na choroby, které "sestřelí" malé rostlinky. Zde může pomoci něco jako Polyversum, Previcur a dezinfekce substrátu před výsevem. také je třeba volit vhodné výsevní nádoby - částa mají tropické rostliny kořenění spíše kůlovitě dolů, takže je třeba hlubších než širších nádob a nezapomenout, že bude třeba přesazovat, takže za ideální lze z mnoha hledisek považovat třeba uřízlé PET lahve, ale do čeho to přesadíte výškově později?
Semenáče jde také později naroubovat a to je náš důvod, proč sami také máme mnoho semenáčů velmi raritních druhů. Semena se prostě dají zajistit snáz, navíc u nich není tak tvrdý fytosanitární režim. Je třeba ovšem nezapomenout, že velká část semen tropických rostlin klíčí jen velmi krátce po vyjmutí z plodu a nesmí přeschnout, takže pozor na některé obchodníky, hlavně v nemecku je někdy u velko-obchodníků se semeny problém. Raději vůbec nemluvím o jednom vyhlášeném českém dodavateli, to v řadě případů je lepší dát peníze na charitu rovnou. Stále mluvím o tropických rostlinách, nehodnotím klíčivost jiných druhů.
Takhle ze semen máme třeba vypěstovány některé raritní anony, mamej americkou, několik neobvyklých eugenií, pár pouterií (sapoty) a další. Máme i kamaráda na Porto-Ricu, který vlastní soukromou botanickou zahradu a je schopen/ochoten zaslat rouby čehokoli, takže kruh se může uzavírat.
Teď se chystáme na vytvoření "podsbírky" rostlin, které se používají na dřevo, takže třeba mahagony, panga-panga, teak. Prostě budeme zkoušet rostliny (samozřejmě pro potěchu:-), dřeva asi moc nebude), které většina zná jen jako název dřeva na parketách....Ale když už jsme u toho dřeva, známe člověka, který "nashromáždil" docela dost suchého citrusového dřeva a pak topil v krbu, pěkná vůně, jen dost dráhá v našich podmínkách:-))).
Ať se Vám daří vypěstovat vše, co zkusíte!!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 34.244 (?), 16.8.2007 18:12
Dik. Tak jsem tedy zvedava, co mi z toho vyroste... konkretne mam semena a jadra  manga, chlebovniku /nanka/, pak Sawo, sirsak, hadi ovoce, jeruk a nejaka semena palem. :))
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 66.42 (?), 7.9.2007 9:59

Dobrý den, mám dvouletý semenáček chlebovníku (z dovezeného semene) a rád bych se zeptal na prognózu a rady pro pěstování. Zatím bez problémů, jen občas shodí listy (zhnědnou a opadnou) ale po ostřižení znovu vyrazí. Díky za info. PM

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 37.253 (?), 27.8.2007 19:39

Dobrý den,

ráda bych využila Vaší nabídky na  konzultaci ohledně rostlin do zimní zahrady. Plánuji rostliny do prostoru, kde je v zimě cca 12 - 15 st., v létě teploty stoupají i přes  30 st. Vzdušná vlhkost 75 %. Pro pokojovky to není ideální, v pohodě je jen fikus.

Díky

Markéta

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 218.113 (?), 30.5.2016 17:06

Snazim se psat na pawpaw a nikdo neodepisuje, ani registrace nejde, neprijde mi potvrzujici email.Nevite kde se da sehnat u Prahy, cerna sapota?Kam se da dojet autobusem nebo vlakem nemam auto.Diky Dana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 212.210 (?), 21.8.2007 22:56

No asi jediný neni ja jsem taky unich nakupoval thuje smaragd na jaře výška okolo 1.8m za 399kč kus kdo vám to da levněji u nas v pardubici po mě chtěli necelých 1500 kč za 2 metry  tak jsem jich bral 100 kusu a to jse vyplati a rostou ,na podzim tam jedu znovu zase osobně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498), 21.8.2007 23:59
(Mám pocit, že všetci spokojní zákazníci v Tichej majú isté špecifické podobnosti v písomnom prejave.)
U Konvičkových som bol opakovane a nenašiel som tam to, čo som chcel (i keď vytrvalo uvedené v ponuke). Flóra hřbitovní ma až tak nezaujíma. Nakoniec som si tiež vždy niečo kúpil. Ale to preto, aby som sa nevrátil "s prázdnou".
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 34.244 (?), 22.8.2007 14:14
Ja sjem mela letos kvetiny od firmy Petru u Melnika a pana Bazika od Plzne a pohoda..
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 179.6 (?), 27.8.2007 19:57
Dobrý den, máte někdo zkušenosti se zásilkovým prodejem sazenic jahod pokud se kvality týká ze Sempry Turnov?

Děkuji předem za případné reakce.

M.P.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika