Založení trávníku v jalové a utužené půdě



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
kubais - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 242.213 (?) 
14.6.2017 9:28, zobrazeno: 32224x

Chystám se u novostavby založit trávník a po přečtení zdejších diskuzí na dané téma stále nevím, kudy se nejlépe vydat.

Půda je zde velmi neúrodná (Vysočina) a po stavbě domu navíc velmi udusaná a plná kamení. Jako druh bych ji klasifikoval jako hlinito-písčitá.

Po hrubých teréních úpravách těžkou technikou je minimálně na 50% plochy velmi utužená půda, že je potřeba na zrytí vzít krumpáč. Takto jsem se dostal do cca 20cm hloubky, vybral všechno kamení a plevel a uhrabal. Plánoval jsem do takto upravené půdy provést výsev a aplikovat nějaké vhodné hnojivo. K mému překvapení je ale půda týden po "zrytí" opět relativně tvrdá.

Na základě zdejších rad jsem se už chystal promíchávat půdu s pískem, abych docílil kypřejší půdy, ale mám obavy, že to bude zbytečná práce, když půda není ani náznakem jílovitá a hroudy se příliš netvoří.

Jak byste navrhovali postupovat a jaké hnojivo by bylo nejvhodnější pro takovouto jalovinu?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.63 (?), 14.6.2017 10:53

Uléhavost půdy souvisí s minimálním obsahem organické hmoty.

Máte v podstatě dvě cesty -

První je navážka a výsev do navezené zeminy...

Druhou je cesta přírodnější - nasejete jetelotravní směs a pár let budete mít místo trávníku jen louku (kvítí a pionýrské traviny nenáročné na dusík)..

SfK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 175.210 (?), 16.6.2017 14:52

Stando, pod pojmem „zemina“, si může kdokoliv, představit cokoliv. Pod pojmem zemina si může někdo představit i nahrnutý materiál z přípravy plochy, někde u města a silnice, z budování dalšího prodejního parkoviště ojetin, kde je to obyčejně spodní jílovice, obohacená poasfaltovanou drcenou struskou a nestydí se říci si o hříšné peníze.Navážka té správné zeminy, to je ornice a je téměř nereálná a proto mu zbude druhá možnost. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 39.3 (?), 14.6.2017 10:55

Dobrý den,

na dálku Vám nikdo nedá přesnou odpověď, jelikož tu zeminu nevidí. Chudost na živiny nebude u trávníku problém, živiny dodáte hnojivem. Osobně doporučuji spíše organo-minerální, jelikož navíc do půdy dostanete i trochu "života". Nicméně to charakter půdy nezmění, je to běžná péče co se provádí po celou sezonu. Kyprost půdy se dá zlepšit i dodáním organické hmoty a následnou kultivací, nicméně je to běh na delší trať. To lze dělat u záhonů apod. Zásadní je aby byla půda vzdušná-propustná pro vodu pokud je i po kuptivaci opět tvrdá a nepropustná, tak je lepší ji nechat odvozit a dodat něco co bude vhodné. Obecně kdo chce mít u novostavby opravdu okrasný trávník, tak po stavbě doporučuji, pokud neplánuje zvyšovat výšku terénu o více jak 25 cm, nechat odvozit horních cca 20 - 30 cm a dát tam něco opravdu vhodného. Po stavbě je většinou půda extrémně utužená a lehkou technikou či ručně s ní nic moc neuděláte.  Pískovat se dá, ale je potřeba přesně vědět co tam opravdu máte a zda to pomůže. "Nicméně písku většinou není v trávníku dost"

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
kubais - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 242.213 (?), 14.6.2017 16:32

Dobrý den,

děkuji mnohokrát za reakci. Tuto odpověď jsem tak nějak tušil. Problém je, že plot už je postavený a žádná technika se na pozemek nedostane a odebrání 30cm zeminy je tak celkem nerealizovatelné.

Na menší části zahrady mám rozprostřenou skrývku, tam problém není tak markantní, i když zdejší ornice je pro jiné regiony asi něco, co mají tak v 2m hloubce :), ale zmiňovaná udusaná zem plná kamení a bez života na zbytku zahrady bude opravdu oříšek.

Asi na části, kde to zvládnu, to trochu "zkypřím" krompáčem a zbytek nechám svému osudu.

Má vůbec nějaký smysl při setí dát maličkou vrstvu substrátu, nebo se tím radši ani nezabývat a radši dát více onoho "organo-minerálního" hnojiva?

Má se toto hnojivo nějak zapravit do půdy před setím nebo pouze poházet až po vysetí?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 14.6.2017 19:35

Já bych to tak nehrotil. Trávník nejsou rajčata a papriky. Před 35 lety jsem zakládal trávník na dvorku. Navezl jsem tam jílovitou spodinu z vykopaných základů. Travní semeno jsem vysel bez hnojiva, bez písku, bez humusu. Krátce poté přišel déšť a vznikl škraloup, který nešel rozbít ani motykou. Světe div se, tráva si s tím poradila. Nechápal jsem, kde se v těch pidirostlinkách bere tolik síly.
   Malá vrstva substrátu při setí se určitě hodí. V tuto dobu bude největší problém, aby klíčící semínka nevyschla. Proto se možná líp zakládá trávník na jaře nebo na podzim. Ale jílovice se bát nemusíte

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 248.58 (?), 14.6.2017 23:24

Tráva klidně proroste i skrz vyasfaltovanou silnici, takže tu utuženou zem zvládne, i když to asi první roky nebude hned parkový trávník.         Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 39.3 (?), 15.6.2017 10:11

Dobrý den,

hnojivo není to co Vám nyní pomůže, jak jsem psal hnojení je standartní průběžná péče, tím stav půdy nezměníte. Klidně před výsem pohnojte, ale nebude to nic co by něco výrazně zlepšilo. Hnojte dle návodu a průběžně celou sezonu. Nehnojte vyloženě mladou trávu, když pohnojíte před výsem tak pak když budete hnojit za cca 6 -7 týdnů tak to již bude OK, ale raději menší dávkou. Použít substrát na výsev můžete, trochu pomůže při klíčení, ale je opravdu ta nejhorší doba na zakládání. Pokud máte možnost 5x denně zalévat tak to lze i v létě, jinak je lepší to odložit na září. V létě se dá na prvních cca 10 - 14 dní použít bílá netkaná textilie, která pomůže proti nadměrnému vysušování. Pokud chcete mít jen "souvislou zelenou plochu" kolem domu, občas plevel, tak ono si to časem pokud budete zalévat a hnojit nějak poradí :-). Dále je dobré rozmyslet osivo, jaká tam bude zátěž, jak je to na slunci, jaké bude či nebude zálivka,  vhodnou volbou směsi si můžete výrazně pomoci při následné péči.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
kubais - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 242.213 (?), 15.6.2017 11:16

Cekat na spravnou dobu se mi prilis nechce, jelikoz bysme radi uz zacali vyuzivat zahradu co nejdrive, nevic plevel nas tady asi sezere :)

Caste zalevni by nemel byt problem, pracuju z domu. Chapu to tak, za to temer non-stop zalevani je potreba cca 2-3 týdny od vysetí a pote staci prejit na nizsi intenzitu?

Ze zdejsich diskuzi jsem vycetl, ze doporucujete osivo ze slechtitelske stanice Vetrov. Jelikoz travnik bude bud celky den na slunci nebo v polostinu a bude to okolo rodinneho domu bez nejake extremni namahy, obcasna zalivka by nemel byt problem, tak napr. VV-4/1 nebo VV-4/3 by byly vhodne? Jenom jsem nijak nenasel ceny a jak se da objednat.

Travnik bude mit cca 200m2 s tim, ze planuji zalozit travnik po castech v odstupu cca 4 týdnů (3 casti) jelikoz mi krumpacovani jde strasne pomalu :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 179.8 (?), 15.6.2017 11:38

Já ač jako velmi zapřísáhlý celoživotní nepřítel trávin jsem taky občas potřeboval něco s tím sfinstfem osít. A podle zkušeností předků, kteří s tím živili dobytek, jsem počkal na nějaké deštivé období. Na pár deštivých dnů.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika