vyrovnání pozemku



Stránky: 1,  2   
21martina - (1) 
19.5.2007 21:32, zobrazeno: 74417x
Dobrý den,koupili jsme si pozemek,kde budeme stavět RD,pozemek měří asi 1400m2.Většinu zbývající plochy bysme chtěli zatravnit,ale pozemek není ideálně rovný.Poradí mi někdo jak pozemek srovnat do roviny před vysetím trávníku?Moc zkušeností nemám,děkuji za odpověď Martina
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
M.Amihaesei - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188), 19.5.2007 21:51
Pokud je váš pozemek hodně hrbolatý a rovnání klasicky hráběmi by bylo složité, mě se osvědčil traktor s lžící ve předu, který pozemek na hrubo srovná a pak jen stačí doladit detaily hráběmi. Dělal jsem to takto na třech zakázkách, kde byl pozemek samý kopec - dolík - kopec - dolík.... přemýšlel jsem jak to srovnat co nejefektivněji. Vzhledem k tomu, že pan majitel na jedné ze zakázek shodou náhod s takovým strojem dělal, napadlo mne, že by to mohl zkusit s tím. Lžící strhnul kopečky do dolíků a tím vlastně terém vyrovnal a my pak hráběmi jsme to jen přeběhli a dočistili. Byla to improvizace, ale opravdu to funguje.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 9.65 (?), 3.9.2007 8:52

My vyráběli před terasou dokonalou rovinu pomocí prkna. Odkopat část hlíny a odvézt stranou. Zakopat na kraje trávníku trámy p kterých budeme tlačit prkno. Budoucí rovinu zavézt prokátrovanou jemnou hlínou - slouží zároveň jako odplevelení. Pomocí prkna srovnat rovinu, prolýt, nechat sednout a po týcnu opět pomocí prkna zkotrolovat rovinu případně zasypat prohlubně.

V případě že nebudete válcovat a máte domácí zvířata tak rovinu na nějakou dobu ohradit. Nám se po naší dokonalé rovnice proběhl pes a dolíky sou celkem hluboký...

Jinak v kihách raděj natáhnout provázky a hráběma podle nich. No já to teda jen s provázkama neumím. I v místech, kde dokonalou rovinu nepožaduji po uhrabání přejíždím hlínu aspoň lehkou dlouhou vodováhou po hrábích je to prostě děsně zvlněný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 201.46 (?), 20.9.2007 20:29
Ahoj, budu teď srovnávat zahradu 4000m. Máme tady v Liberci půjčovnu strojů a tam mi poradili to stáhnout pásovým bobikem. Prý ideální.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 205.18 (?), 15.1.2008 19:06

My dokončujeme stavbu domu a zahrada je taky samý kopec jílu a dolin, vyjetých kolejí od domichávačů atd. Mám z toho velikou hlavu, protože bych chtěla, aby zahrada vypadala dokonale a zároveň mám strach, že to sami nezvládneme. Určitě si objednáme bagristu, aby povrch zarovnal, ale pak asi budeme potřebovat půjčit i nějaké jiné stroje, abychom to dorovnali, že? Jestli máte někdo nějaký tip, jak to vše udělat, prosím napište odkaz. Nikde jsem na netu nic nenašla.

Jaký je tedy celkový postup výsevu nového trávníku? A ještě jeden dotaz - jak zajistím, aby při sekání trány nedošlo k narušení hranice, mezi trávou a mulčovací kůrou? Děkuji, Jana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 16.1.2008 14:59

Hranice mezi trávníkem a plochou krytou kůrou se při sečení, pravda, občas naruší. Nechcete-li plochy oddělovat obrubníky, prostě rozprsklou kůru po trávníku shrabte a zkompostujte spolu s posečenou trávou. Tu trochu chybějící kůry dosypte z pytle. Nic lepšího mě nenapadá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Josef Svojanovský - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 255.238 (?), 21.1.2008 0:36

Jano, hlavu vzhůru, protože když se chce, jde všechno. Před stejným problém jsem byl před 8 léty, kdy jsem chtěl ze tří užitkových zahrad u domu, které mají celkem něco málo přes 1000m2 udělat okrasné, protože dnes se nevyplácí něco málo pěstovat. Za 100,- Kč máte zeleninu do mrazáku nastrouhanou na celou zimu. V kostce Vám napíši co jsem udělal. Pokud budete mít o můj postup zájem, prosím napiště mail a já Vám pošlu můj postup, protože na psaní moc místa není. Přikládám ofotografované fotky na kterých je zhruba postup. Nechal jsem vytrhat všechny staré a nemocné stromy i s kořeny. Po zahradách spoušť. JVC po vykácení odhrnulo lepší zeminu dál, kde jsem udělal záhon 16 m2 na denní spotřebu zeleniny. Pak radlicí zhruba srovnal povrch. To bylo na podzim. Brzo z jara, kdy byla zem poschlá se celý povrch urovnával pomocí motyky, někde i pomocí kypřiče půdy a přípravku na srovnání zeminy, tvar písmeno T. Tím se zem trochu zkypřila a poházela se travným semenem. Pak se povrch uválcoval. Protože bylo docela teplo, tak se kropilo. První sečení jsem nechal až byla travička kolem 5ti cm. Pak přišlo na řadu válcování, sečení a zas válcování, mezi tím i kropení a hnojení. Začalo se v březnu a koncem června už byl docela hezký trávník. Protože se Vám nepodaří všechno krásně srovnat, tak nezoufejte, neboť to se dá udělat každý rok, buď na podzim či brzo na jaře i když už máte pěkný trávník. Co se týká oddělení trávy od kůry, já to vyřešil tím způsobem, že jsem pod keře pokládal mulčovací tkaninu a pak kůru. Jinak prorůstá tráva. Kraj tkaniny jsem upraveným rýčem zatlačil do země. Pak je sekání trávy pohodlné a kůra je tam, kde má být. Další úsek jsem vyřešil tak, že jsem použil staré kryty z PVC, které jsem rozřezal a nastavoval a tím mám pevný kraj, který nedovolí rozhrnování kůry. Ještě je jeden způsob, kterým to dělají zahradníci a to, že rýčem odryjí kus zeminy a mezi travnatým pásem a kůrou vznikne něco jako malý příkop asi 5 cm. Přeji hodně sil a pěkný trávník. Pokud budete kupovat trávní semneno kupujte hřištní směs. Hodně zdaru.

Podzim po vytrhání stromů
Podzim po vytrhání stromů
Konec června sázení keřů-mul.tkanina
Konec června sázení keřů-mul.tkanina
Zahrada koncem června
Zahrada koncem června
Bílé okraje oddělující trávu od kůry
Bílé okraje oddělující trávu od kůry
Rýč na zarovnávání okrajů travnatých ploch
Rýč na zarovnávání okrajů travnatých ploch
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 177.79 (?), 17.5.2016 8:58
Velmi pekne a jednoducho zrealizované, s minimálnymi nákladmi.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 168.167 (?), 16.1.2008 11:11

Já jsem sice povrch zahrady také rovnal, ale pouze tam, kde  měla problémy sekačka nebo v případě dolíku na cestě, kde se po dešti držela voda. Přirozeně zvlněný trávník se mi zdá mnohem hezčí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 205.18 (?), 16.1.2008 15:06

Asi to fakt jinak s tím sekáním akůrou nepůjde, než jak říkal pan Miloš.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika