Vertikutovat nebo vydržet?



- ()
0.0. 0:
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Thomas85 - (1) - 9.181 (?), 6.4.2020 20:45, zobrazeno: 2634x

Zdravím všechny zkušené zahradníky a obracím se na vás s prosbou. Článků jsem přečetl hodně, mám mnoho poznatků, ale nyní si nevím rady - praxe mi prozatím chybí...

Popis situace:

Na podzim 2018 jsme zasévali nový trávník do nově přivezené ornice o hloubce cca 10-15 cm. Celý rok 2019 jsme zavlažovali (zavlažovací systém) a hnojili (jarní hnojivo, léto, podzim). Během léta jsme schválně nechali trávu vyrůst min. na 10 cm, aby v těch parnech nedostávala takový záhul. Zalévání trávníku probíhalo v podvečerních/ranních hodinách - většinou skoro každý den 1x denně. Ale i přesto jsme se setkávali s tím, že cca 25% plochy (sečtena všechna místa dohromady) byla tráva vyprahlá/suchá. Myslel jsem si, že se situace zlepší na podzim a přes zimu, ale spíš je to naopak. Dnes (začátek dubna 2020) je plocha takto vyprahlá/suchá cca z 50% - viz. přiložené foto. Dokonce jsem zpozoroval, že na některých místech byla tráva zhnilá (naštěstí jen občasná místa, max 5% plochy). Ale že by přes zimu zrovna pršelo nebo sněžilo, se říct nedá... Bydlím v oblasti, kde zrovna moc neprší a ani nesněží.

Co s tím?

Tak mě napadlo následující:

  1. Samozřejmě posekat...
  2. Vertikutovat - jemně, jen 2-3 mm (pouze rok a půl položený trávník)
  3. Zaliju vodou
  4. Doseju trávník na postižená (vysušená místa)
  5. Startovací hnojivo pro rychlý růst trávy - cca týden po vertikutaci

Závěrečné dotazy:

  • Myslíte si, že bych mohl začít (s ohledem na příznivé a teplejší podmínky posledních 3 dnů) s vertikutací již nyní? Předpokládám ve středu 8.4.
  • Nebo byste doporučili jiný postup či máte někdo úplně jiný návrh?

Předem MOC DĚKUJI

T.

Vyschlá tráva
Vyschlá tráva
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 223.163 (?), 11.4.2020 22:34
Dobrý večer, s vertikutaci rozhodně ještě počkejte. Nejdříve bych jí prováděl cca kolem 20. dubna, ovšem toto datum platí pro nížiny, kde je už větší teplo. Vzhledem k tomu, že nevím kde bydlíte, tak toto datum berte jen jako orientační. Ve vašem případě bych nejdříve trávník posekal, poté provedl vertikutaci do hloubky 3-5mm(pokud jste na trávníku, který je starý rok a půl ještě neprováděl vertikutaci, tak je nejvyšší čas). Po vertikutaci bych trávník celý přesel a na závěr posypal tenkou vrstvou substrátu. Ovšem být vámi bych ještě tak 20 dní počkal, protože je možné, že za tu dobu bude trávník vypadat úplně jinak.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 38.27 (?), 12.4.2020 9:43

U nás už kvetou pampelišky, takže s vertikutací jsem měl být už hotov.

Nechť se pán koukne po okolí a pokud už sedmikrásky kvetou v plném květu a smetanky nasazují poupata, je ten správný čas na jarní vertikutaci.

Spíše než na omezení hloubky, do jaké prořezávat (vertikutovat) bych se soustředil na ostrost nožů. Tj. u nového trávníku nepoužívat drátky, ale co nejostřejší nože na maximální hloubku prořezu. vše v jednom směru na jeden pojezd.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
fatter - (22) - 135.147 (?), 12.4.2020 14:05

Dobry den, vertikutaciu uz mozte urobit. Poda by mala mat aspon 15 stupnov, takze travnik sa uz zacal ozivovat. Dolezite je mu dat uvodnu vyzivu, hnojenie aby rastol, to je treba spravit este v marci, a az potom ked sa otepli, prerezavat. Inak uplne nesedi to polievanie, pisete ze ste polievali kazdy den. Travnik by mal dostat cca 30-50 litrov vody na m2 za tyzden, a to mnozstvo je lepsie dodat nadvakrat do tyzdna, ako kazdy den ho trochu polievat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 157.254 (?), 12.4.2020 18:19

Na nějaké zalévání se neni možné splehnout, jedině na nějaký zavlažovací systém. Je sucho, víc než měsíc nepršelo. Trávník je na provzdušňování příliš mladý. Vertikutace by mu spíše ublížila, než pospěla.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 119.164 (?), 2.5.2020 21:51
Thomas, to co je na fotke je katastrofa. Travnik ste znicil castym zalievanim a v lete sa nehnoji. Taky travnik nema vyvinuty korenovy system a zima ho dorazila. Mozete ho este domordovat tym vertikutatorom co tu vsetci riesia a tesit sa na nadhernu prehliadku lipnicovitych a pliesni z Vasej nezmyselne castej, hlavne vecernej zalievky. Potom budete navstevovat vlakna: Lipnica, Mechy, Bofix, Drnovateni travniku, atd..lebo vsetko toto je pred Vami. 😎 Takze, tu ornicu co ste doviezol zase odvezte, obsahuje semena lipnicovitych a plevelu, ale bude dobra niekde pre zeleninu.🍓 Travnik sa seje do piesku s minimom primesi raseliny, prip. kompostu, ktory presiel vysokou teplotou. Aspon 15 cm, pod to idealne drenaz min. 5 cm strk frakcia 4-8mm. Na spickovu pripravu podkladu mate niekolko mesiacov. V septembri zasejete spickove ciste semeno urcene pre CR, kde je v lete velke sucho a v zime mrzne. Ziadne Barenburgy, ci nemecke travy. Travnik na takom podklade nemusite zalievat v lete aj 2 tyzdne. Zalievat obcasne, rano a poriadne. Na jar sekat casto, ne vsak viac nez pulku stebla. Vysku sekani budete k letu zvedat. Obcasne plosne pieskovanie dvojkou pieskom. A ziadne chemikalie. 😎
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika