Vertikutace - sucho



Pavla z Brna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 39.68 (?) 
26.9.2015 5:43, zobrazeno: 4627x

Dobrý den, z časových důvodů bych ráda již během tohoto prodlouženého víkendu vertikutovala trávník - jedná se o 500 m2 u venkovske chalupy,  tedy ne o pečlivě vypiplávaný reprezentativní trávníček. Mám se do toho pustit, i když je dost velké sucho a ani předpověď počasí u nás déšť neslibuje? Pomůže jedno nebo dvoje zavlazeni travniku? Nerada bych nadelala vic skody nez uzitku. Travnik je dva roky stary, jeste jsem ho nevertikutovala. Nebo to raději nechat na jaro? Děkuji za rady.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Pavla z Brna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 39.68 (?), 26.9.2015 6:20

Ještě jsem zapomněla napsat, že kromě trávy (kostřavy, lipnice, jilky) nechávám v trávníku záměrně růst plazivý jetel a chystám se jim i dosivat holá místa. Jde tedy i o to, aby vertikutace nepoškodila plazivý jetel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 228.52 (?), 26.9.2015 8:03

Dobrý den,

pokud to trávník potřebuje (je tam již spodní vrstva stařiny, plsti) tak je to vhodné udělat právně nyní. Po vertikutaci doporučuji (pokud je to nutné) dosít + pohnojit, již můžete použít podzimní hnojivo a pořádně zalít vodou. Pokud chcete zachovávat jetel tak ten vertikutaci moc mít rád nebude. Je tedy na Vás jak se s tím v těch místech poperete. Jenom k tomu jetelu, je to na Vás, ale aby Vás za nějakou dobu nemrzelo, že jste tam ten jetel podporovala. Je možné, že za pár let to nebude trávník, ale jetelový porost, jelikož jetel je docela konkurenční, nepustí k travám dostatek světla a vzduchu, traviny budou odumírat u ustupovat. Pokud se Vám ten jetelový trávník tak moc líbí tak nic proti.

Vertikutace se dělá hlavně proto aby mohla tráva odnožovat, měla přístup vzduchu a omezili se podmínky pro rozvoj plísní. Právě z důvodu možných plísní je dobré ji na podzim udělat, ale jen pokud to ten trávník potřebuje. Pokud je řídký není tam stařina a máte obavu, že by vertikutace mohla být spíše ke škodě tak jí odložte a třeba jen trávník propískujte a pohnojte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Pavla z Brna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 39.68 (?), 26.9.2015 8:34

Děkuji, pane Martine. Trávník byl v létě zcela suchý (dá se říct, že téměř zmizel :-)  ) a tak je teď pod čerstvou trávou hodně stařiny. Jetel bylo to jediné, co s v létě na trávníku zelenalo.

Takže zkusim vertikutovat, dosit a zalit (hnojivo zatim nemam - pohnojim tedy příští vikend) a uvidim, zda budu mít v budoucnu trávník nebo jeteliště :-) 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika