Upraveny teren a co jeste provest pred zimou



host - 130.11 (?) 
13.10.2014 10:31, zobrazeno: 4176x

Ahoj panove,

obracim se na vas s jednou radou. Na chate byl upraven teren traktor-bagrem do co mozna nejlepsi roviny a celkove srovnan. Na tom co vidite na fotkach chci na jare zaset travu. Co bych mel jeste pred zimou udelat?

Myslim tim, zda orat nebo neorat. Nekolika lidem jsem to ukazoval a ti rikali, ze by neorali, nechali to vymrznout tak jak to je ted, na jare jen povlaceli branama pripadne vertikulatorem, zarovnali, zasadili travu a zavalcovali,

Prosim o jakekoli napady.

Diky

aaa
aaa
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 232.179 (?), 13.10.2014 22:04

Jeden "jakýkoli" nápad bych měl: uhrábnout a zasít trávu ještě teď. Do zimy se Vám plocha zazelená, zjara bude zelenění pokračovat, plně využijete podzimní a zimní vláhu a budete mít několik měsíců náskok.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 14.10.2014 9:17

Dobrý den,

v současné době bych doporučoval provést orbu nebo projet výkonným rotovátorem do hloubky cca 15 cm. Přes zimu půda promrzne, větší hrudky se rozpadnou a celkově bude lépe připravená na jaro. Pokud máte možnost nějakým způsobem půdu vylepšit, hnůj, vhodný organický materiál, písek 0-2 mm, tak to můžete zapravit do půdy také nyní.  Na jaře bych odstranil (herbicidem) vše co vyroste, pak znovu provzdušnil půdu rotovátorem, počkal opět cca 3 týdny než vyroste nový plevel ten opět odstranil, poté uhrabal, osel a zaválcoval.

V současné bobě bych nový trávník asi již nezakládal jelikož před založením je potřeba udělat min. pár výše napsaných operací a to se může protáhnout.

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 14.10.2014 11:29

Kvůli délce svahu to před zimou musíte zabezpečit protierozně. Orba po vrstavnici (křížem ke spádnici) je s oledem na úzkou nudli problematická, proto asi bude dobré projet to rotavátorem aby povrch byl "hrubý". Pak taky každých 20 spádnice udělat příčný příkop, aby se voda zastavla a vsákla, nebo alespoň odvedla vedle do terénu zpevněného trávou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 130.11 (?), 14.10.2014 11:54

No to je trosku problem ta voda. To mate pravdu. Pri jarnim tani tece spadem dolu docela hodne vody. Mam domluvene chlapy, ze to prijdou s rotavatorem projet jeste ted a pripadne by se tam v patek nasadila jeste trava. Uvidim jake bude pocas a jak to nakonec dopadne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 14.10.2014 14:41

Pokud by jste chtěl ty protierozní příkopy či lavičky trvale, pak doporučuji na ně položit pásy hotového drnu. Prodávají se srolované... Zrovna před měsícem jsem u Mělníka na poli viděl ukrajinku na poli při sklizni jednoho takového "trávníkového koberce". Nejblíž je Arboreko, tak to možná prodávají přes ně realizačním firmám.

Jinak dříve se nedělaly takovéto sjezdovky, ale louky se vedly po vrstevnici a byly na dolním konci odděleny od sousedního pásu pruhem křovin.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika