Trava v kvete v aprili



Stránky: 1,  2   
Peterr - (9) - 172.250 (?) 
10.4.2020 17:09, zobrazeno: 4961x

Ahojte,

prosim poradte aka trava moze byt teraz z kraja aprila v kvete.

Samozrejme, ze prva podozriva je lipnica rocna, co by z casti aj mohla byt pravda, len mam pocit podla kvetov, ze je tam aj nieco ine. Listy travy su totiz syto-zelene (siroke listy) a nie standardne ako lipnice rocnej bledo-zelene.

Povodny travnik je koberec so zmesou Barenbrug sport.

S lipnicou rocnou som mal problemy uz minuly rok, kedy som ju zacal koncom augusta vytrhavat (cele drny), ale zda sa, ze nepomohlo. 

Vdaka, Peter

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 223.163 (?), 11.4.2020 22:16
Dobrý večer, pro bližší identifikaci je potřeba foto. Nicméně pokud bych si měl tipnou, co to je za trávu, tak bych zvolil právě zmiňovanou lipnici roční.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Peterr - (9) - 172.250 (?), 13.4.2020 17:01
Pripajam aj fotku. Čo ma tak mätia, je že reálne nemám žiadne svetlo-zelené flaky (žeby kvôli dralíkovému hnojivu čo som dával už na jeseň Yara, ako i štartovaciu jarnú dávku) a že niektoré vyrastené hlavičky so semenom majú farbu do bordova. Inak denne trávim hodinku vytŕhaním hlavičiek so semenom. Teraz najbližší víkend idem vertikutovať a dosádzať kostravy. Budem obmedzovať závlahu a som zvedavý na výsledok. Mám taký jeden úsek popri dome na sever, kde je len doobedné slnko a tam to nám fakt kritické. Možno by mi stačilo ak by som maˇ isotu, že sa mi to nebude rozširovať. Čo som prechádzal i staršie diskusie, tak v rámci chémie je stále len Aqua stomp (aj to len čiastočne) alebo už je na trhu niečo iné čo zaberá? Vďaka, Peter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4470) - 25.216 (?), 13.4.2020 18:34

Podle mě to je lipnice roční, dobře živenásmiley. Květenství může být načervenalé. Možná je to i tím vyhnojením.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 223.163 (?), 13.4.2020 21:31
Dobrý večer, jsem si téměř jistý že jde o lipnici roční. Selektivní herbicid na ní neexistuje a nebo funguje jen částečně a ještě poškozuje i jiné trávy. K jejímu omezení určitě pomůže vytrhávání. Bylo by také vhodné na místech, kde se rozrůstá Lipnice roční hodně(respektive v jejich ohništích), odebrat vrchní cca 4 cm hlíny i s trávníkem a místo poté dosypat jinou hlínou, která jeji semena neobsahuje a zaset trávník. Omezení závlahy by mohlo také pomoct, protože lipnice roční zakořeňuje jen mělce. Pokud se v trávníku vyskytuje lipnice roční až moc, tak by mohlo být na zvážení zda neodebrat horní vrstu hlíny i s porostem a trávník založit celý znovu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Peterr - (9) - 172.250 (?), 16.4.2020 21:54

Tak teda naozaj dakujem za potvrdenie :-)

Este tak nad tym rozmyslam, ze ludia vertikutuju do kriza raz za 3-4 tyzdne, znizia zavlahu pripadne daju nejaku tu chemiu a potom vie lipnica rocna odist do vecnych lovist.

Mna skor trapi to, ze mam vela stebiel so semenami a tie aj keby som chcel tak neviem odkosit, lebo doslova je vacsina polozenych na zemi, kde mi moj vretenovy fiskars nedosiahne. A to, ze viem lipnicu potrapit ako pisem vyssie je fajn, ale co z toho, ked uz su semena roztusene a pockaju si na dalsiu sezonu.

Dnes opat asi dve hodiny selektivne vytrhaval stebla so semenami a snad moju umornu snahu a bolavy chrbat niekto tam hore oceni a na buduci rok mi nenaedeli tolko tej pliagy :-)

V kazdom pripade zajtra prvy raz vertikutujem a idem to potom poliat tym stompom. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 223.163 (?), 16.4.2020 22:45
Vertikutace do kříže jednou za 3-4 týdny je zbytečná a spíš tím trávníku uškodite, než že mu pomůžete. Tak často ji nedělají ani na golfovém hřišti :D Já jsem s lipnicí roční bojoval také dlouho a až minulý rok jsem založil celý trávník znovu (odebral jsem vrchní 4 cm hlíny) a tak jsem se jí z 95 % zbavil. Jinak z mých osobních zkušeností ani ta vertikutace na ní moc nepomáhá a v mnoha případech to ještě zhoršuje. Například když se provede moc brzo a trávník pak dlouho regeneruje, což má za následek že se lipnice roční šíří rychleji. Asi vás moc nepotěším, ale lipnice roční se asi nikdy úplně nezbavite. Co se týká toho sečení, tak já mám vřetenovou sekačku Atco Balmoral 17sk a mám k ní i kazetu s pružinami, která právě dokáže ležící stébla lipnice roční nadzvednout tak, že se pak dají krásně poséct. Pak kdyžtak napište jak zabral ten stomp, protože na to jsem celkem zvědavý. Jinak se také zítra chystám na vertikutaci :DD S pozdravem AB
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Peterr - (9) - 172.250 (?), 17.4.2020 8:13
Vdaka za nazor AB. To caste vertikutovanie vo mne tiez vyvolava otaznik z titulu, ze chcem i dosiat (to sa mi totiz vylucuje s tou vertikutaciou) a este zhanam tu u nas v Bratislave kremicity piesok (ovsem nie baleny v 25kg vreckach od 5eur), lebo chcem jednak zarovnat nerovnosti a jednak vytvorit "horsie" podmienky pre lipnicu. S tym stompom chcem poliat teraz, potom este o nejake dva-tri tyzdne a este potom septembrovy cyklus. Tam skor vysledok ocakavam buduci rok ako tento. Ak by sa vsak zadarilo i teraz tak isto napisem 😀
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Peterr - (9) - 172.250 (?), 19.4.2020 13:22

Este jeden taky postrech k teme chemickych postrekov na lipnicu. Nasiel som nejake americke stranky, kde v ramci "pre-emergent" a "post emergent" porovnavali chemicke prostriedky podla ich ucinnosti. Bol tam jednak obchodny nazov ako aj ucinna chemicka latka. 

A tam ucinna chemicka latka, ktoru obsahuje Aqua Stomp v ramci "pre-emergent" je hodnotena ako dobra (druha najlepsia kategoria) a ucinna latka, ktoru obsahuje Sencor Liquid bola tiez ako dobra v kategorii "post-emergent".

Otazka je preco sa v Europe nevieme dostat k latkam, ktore su ucinnejsie o jednu uroven vyssie, tak ako je to bezne poza ocean..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 119.164 (?), 29.4.2020 16:29
Urcite lipnica rocna dobre zivina, ako bolo napisane. Neriesitelny problem. Ak vymenite par cm hliny ako Vam poradili, dazdovky Vam ochotne dalsie semena lipnice dopravia hore, aby Vam pekne vykvitli, lebo lipnica rocna a vsemozna "burina" do zahradnej zeminy proste patria.. 🌺. Do neustale mordovaneho travniku vertikutaciou Vam nalietaju dalsie chutovky, ako ježatka, bér atd.. Na dalsie US chemikalie zabudnite, to brutalne zamorovanie umierajucej prirody sa ludom vymsti. Urcite riesenie mate vo vlakne "sadenie travy" kde borcovi poradili zasiat travnicek rovno do pyru.. Lipnicu, ktora sem tam prileti potom vytiahnete dvomi prstami. Ak je moc pracne a nakladne, na cisty golfovy travnicek zabudnite😎
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika