Totální herbicid či selektivní a co dále?



Otas88 - (3) - 196.190 (?) 
31.8.2015 16:41, zobrazeno: 3923x

Dobrý den, prosím Vás o radu, jsme mladý pár co jsme zakoupili zahradu k rekreaci o kterou se nikdo páru let nestaral..na fotce jde vidět, že tráva tam skoro není..samý plevel..chtěli bychom to vyhubit a ke konci září zasét..

Budeme moc rádi za konkrétní postup, výrobky, rady, námítky...

Děkujeme

Rodina Tmavá

Zahrada plná plevele
Zahrada plná plevele
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 31.8.2015 17:00

Tak ono záleží i na tom čemu říkáte rekreace.

Jestli to berete jako já, že ležíte v lehátku a něco k tomu popíjíte a pojídáte, tak bude stačit tu plochu jednou za dva tři týdny posekat a tráva se tam do roka a do dne objeví sama.

A jestli k rekreaci potřebujete co dva dny sekat trávu, tak ještě chvilku počkejte, jistě vám poradí jistý Martin, zdejší majster přes trávu, ten vám dá plno užitečných rad kolem trávníku, že se celý rok nezastavíte když je budete chtít všechny vyplnit, zato možná za padesát let budete mít náběh na opravdu dobrý anglický trávník.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 31.8.2015 17:56

Dobrý den,

jak vidět tak jste jednu "radu" dostali a jak vidím tak dotyčný pan Ferda již ví co Vám budu radit. Prosím napište mne co od té zahrady, trávníku skutečně očekáváte a za jakou dobu si představujete mít nějaký výsledek, jaká je tam půda, jak moc se bude zatěžovat, jak to tam máte se zálivkou. Anglický trávník Vám nutit nebudu to se bát nemusíte, jelikož na tuto plochu ani nepatří. Podle fotky je to určitě na postřik totáním herbicidem, mírnou kultivaci plochy a nové osetí vhodným osivem podle typu a plánované frekvence používání a kosení. Existují dnes i něco jako květnaté louky a pokud je to v přírodě a není to trávník u domu, který bude často sekán tak je i toto možná varianta. Variant je mnoho a nedělám je anglické trávníky, to ovšem pan Ferda neví jelikož o mne neví vůbec nic a jen se stále naváží. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Otas88 - (3) - 196.190 (?), 31.8.2015 19:25

Dobrý den, pro obě strany. Je pravda, že trávník nechceme jako golfové hřiště, ale spíše ať se děti proletí, dokážou si v ní lehnout a nic je nebude tlačit a bodat. Momentálně jsou tam stonky kolikrát tlusté cca 0,5-1cm. Plocha je na slunném místě a pozemek je hned vedle potoka, takže snad by si měl vzít i vodu z něj..A jak zde píšete tak to spíše je květnatá louka..ale bojím se, že když to budu séct, tak se to samo nespraví..jelikož travních semen(trávy) v tom ani moc není.. Jsem ochoten do toho teď na podzim a příští rok nějáký čas a korunu vrazit..nějákých 12 roků se to tam sekalo 1-2krát do roka..

Zatím děkuji

Ota

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 1.9.2015 8:56

Dobrý den,

děkuji, škoda, že jste nenapsal nic o tom jak často to plánujete sekat a jaká je tam půda. Teoreticky pokud to plánujete sekat časteji a udržovat to na výšku rekreačního trávníku tj. cca 5 - 6 cm tak by bylo nejvhodnější zvolit pro osetí druhově pestrou rekreační směs (jílek vytrvalý, kostřava a lipnice luční) já mám dobré zkušenosti s českým osivem ze stanice Větrov, pro Vás by to byla směs VV-4/1 univerzální rekreační směs.

Nejprve bych tot. herbicidem postříkal současnou louku, za cca 14 dní odstranit odumřelou trávu, poté je dobré provést nakypření současné půdy a urovnání do požadované roviny apod. Čím a jak nakypřit se bude odvíjet od půdy jakou tam máte, což nevím. Na lehkých půdách je možné použití výkonného rotovátoru, pokud je to spíše těžká půda tak zkusit požádat v okolí nějakého zemědělce zda by Vám s tou hrubou prací nepomohl. Pokud by jste do toho chtěl dát trochu více peněz než jen náklady za herbicid, osivo a rekultivaci plochy tak určitě když tam necháte navést písek a s ním to promícháte tak nic nezkazíte. Pomůžete tak lepšímu, hlubšímu zakořenění, růstu a trávník rychleji zhoustne, jílek také nebude mít takovou tendenci drnovatět.

Ve zkratce je to asi vše. Po osetí je vhodné plochu uválcovat a pravidelně zalévat pokud je to možné. Nicméně pozor na počasí a lokalitu, pokud by jste oséval až např. začátkem října a již bylo poměrně chladno a jedná se o lokalitu např. v podhůří tak bych s tím možná počkal až na jaro.

Každopádně počítejte s tím, že původní plevel opět poroste (v půdě je dostatek semen), budete tedy muset po určité době přistoupit na hubení selektivním herbicidem, ale pokud se bude trávník sekat tak i část plevelů se sama ztratí a pro rekreační účely by to mělo být OK.

PS : také je nyní poměrně velký trend použít pro osetí podobné plochy květnatou směs (tzv. květnatá louka) nicméně pokud by jste to sekal cca 2x - 3x do měsíce tak tato směs již nemá význam.  Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Otas88 - (3) - 196.190 (?), 2.9.2015 12:08

Dobrý den, děkuji za radu a postup..včera jsem to vystříkal herbicidem tak uvidím co to do 14 dnů udělá :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika