Srovnání a rekonstrukce trávníku



johny_vavra - (9) - 225.2 (?) 
9.7.2017 13:27, zobrazeno: 9223x
Dobrý den, na jaře jsme zakládali trávník u novostavby - čerpaly jsme ze zde dostupných rad,.. Chemicky jsme se zbavili plevele, následoval kultivator, urovnání a zaseli jsme + následná vydatná zalivka.. Bohužel na zahradě jsou nyní četná holá místa a terén si "sednul" takže je i hodně hrbolatý - jak nyní postupovat? Máme v plánu (až bude příznivější počasí, asi záři?) nechat návézt zahradní zeminu, urovnat, resp uvalcovat a dosít - je to tak správně? Byly bychom rádi za každý tip/trik.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.116 (?), 9.7.2017 21:11

Nejsem "trávníkář", takže nevím, jestli bych postupovala správně. Hrbolatá místa bych trochou zeminy vyrovnala kdykoliv, i teď, tráva za pár dní zeminou proroste. Klidně bych i dosela prázdnější místa, jen bych před výsevem trošku hráběmi rozrušila povrch a po výsevu utužila. Ale hlavně mi ten váš trávník připadá dost suchý - mladý ještě nemá tolik kořínků, aby přežil horka a potřebuje častější zálivku (pak by se možná ani nemuselo dosévat, tráva by se více rozrostla). Ale jak říkám, odborník přes trávu nejsem.        Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 39.3 (?), 10.7.2017 12:07

Dobrý den,

pokud to takto dopadlo, tak bylo něco špatně, co to bylo nevím. Půda, osetí, vyplavení zálivkou, deštem? Zálevat to chce stále, vzlášť mladý trávník funguje jinak než několik let starý.

Doporučuji lehce narušit původní holá místa, propadliny doplnit, srovnat a osít. Osivo by nemělo být na povrchu, ale cca 0,5 - 1 cm pod ním. Zálevat. Pokud máte trávník založený do ornice a chcete navážet ornici, tak je to na Vás, ale po mnoha zkušenostech bych u rodinného domu na menším pozemku založení trávníku do "zeminy-ornice" doporučil jen výjímečně. Zatížením na poměrně malé ploše dojde k rychlému utužení půdy a následné prolémy na sebe nenechají dlouho čekat. Záleží však co je Váším cílem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
johny_vavra - (9) - 225.2 (?), 12.7.2017 8:42

Dobrý den,

děkuji. Mám pocit, že 2-3 týdny po osetí byli ještě v dubnu mrazy v noci, takže asi tím.. Nechápu vaši poznámku o ornici - chceme nechat navézt zahradní zeminy, již namíchané s pískem.. V tuto chvíli rovnat a zasívat mi to ale přijde zbytečně pracné časově i finančně (zálivka), neboť pokud si dobře pamatuji, je potřeba udržet půdu 2-3 týdny vlhkou pro správné uchycení semen, což je ve 30ti stupních dosti obtížné, pokud člověk chodí normálně do práce..

Cíl není nic menšího, než jednolitý travní koberec a terén, po kterém mi nebude sekačka skákat jako na kostkách.. Zahrada je cca 350m2, ve vrstvě 1cm (do 5ti cm v případě prohlubní), kolik by tak mohlo být potřeba zeminy? Zahrada je využívána dětmi, takže rozhodně nečekáme anglický trávník..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 39.3 (?), 12.7.2017 10:19

Dobrý den,

dubnové mrazíky za to nemohou, ty na to neměly podstatný vliv. Zakládal jsem známému v dubnu trávník a dnes již má tak hustý koberec, že bude muset v září vertikutovat.  Zálivku potřebuje trávník pořád, spoléhat na déšť u nově osetého trávníku nelze, první 2-3 týdny se zalévá tak aby horní část do cca 3-5 cm neproschla, poté je nutné zalévat tak aby byla půda provlhčená i do hloubky. Nový trávník vždy potřebuje vody více než několik let starý. Pokud je pro Vás zalévání nemožné, nemáte vlastní zdroj vody tak nečekejte, že budete mít letos souvislý "koberec". Při správném postupu, lehké vzdušné půdě a vydatné zálivce by jste v tuto dobu musel mít již hustý krásný trávník. Ano dočtete, se také že je to možné nechat na přírodě apod, ale potom se nelze divit, že i po cca 3 měsících to vypadá takto. Nic ve zlém o nic nejde :-). Zeminy bude potřeba tak 3 m/3, ale to si spočtete podle rovinnosti sám. Zásadní vliv na úspěšnost založení trávníku má půda do hloubky cca 15 - 20 cm, pokud není vzdušná, písčitá tak to budete mít těžší. Hodně lehká vzdušná půda je opravdu to hlavní, vzlášť když má být trávník zatěžován hraním dětí apod, tam je to udusání půdy daleko intezivnější a trávě se pak nedaří. V zahradnictvích co vím tak prodávají většinou mix ornice s trochou písku, navíc za nehorázné peníze, ale třeba je tomu u Vás jinak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
johny_vavra - (9) - 225.2 (?), 12.7.2017 13:30
Tak snad to klapne pristi rok, az na ten trávník bude více času a bude studna.. Substrát obstarávat v zahradnictví, to bych se nedoplatil :) tady v diskuzich jsem našel tip na zeminu (vc kompostu a písku) Jisa (asi) z malesic, takze budu objednávat odtud. Diky za rady.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika