Sekačka na zelenou střechu

host - 238.55 (?) 
7.4.2009 13:45, zobrazeno: 10650x

Zdravím všechny zkušené zahradníky a šlechtitele trávníků.

Zakládáme zelenou střechu - teda spíš terasu o ploše 30m2, vše máme připravené, čekáme na travní koberce, ale vzhledem k tomu, že tam je složitější přístup - po schodech a vzhledem k tomu, že budu sekat asi i já, jelikož jsem na MD, tak jsem se chtěla poradit, jaká sekačka je vhodná, abych ji unesla, utáhla, abych ji mohla použít nejen na terase, ale i v zahradě. Trávník bude užitkový, na terase budeme sedávat, děti si tam budou hrát, takže nemusí dělat pruhy ani nic podobného a byla bych vděčná za mírné pořizovací náklady

Moc děkuji za rady Petra

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 7.4.2009 14:15

Milá Petro, nechci Vám kazit radost, 30 m2 je tzak extrémně malá plocha, že dost dobře nechápu architekta, který doporučil dát na tuto plochu trávník. Neexistuje taková tráva (ani ty nejoddolnější odrůdy pro zátěž), která by v tak malé ploše vydržela intezivní zátěž (a ta bude sakra intenzivní), bez ohledu, na to, jak jste odhodláni trávu šetřit, ta nemá v této miniaturní ploše sebemeší šanci vydržet i zátěž, á několik málo vyběhnutí za týden a sobotní rodinné dopoledne.

Řešením (?) by mohli být zóny pro nášlap s nášlapnými dlaždicemi, pochozí dřevěnou pěšinkou nebo maličkými chodníčky z jemného kačírku. Všimně te si, že mnoho teras se proto řeší (lépe) jako dlážděné ventilovanou dlažbou s mnoha zelenými truhlíky, a pnoucími rostlinami u stěn a vertikálních struktur(i břečťan) z velkých truhlíků - získáte intenzivní a maximální zazelenění, které je navíc odolné.

Vlastní travní plochy (pokud na ně vůbec v malých pochách dojde) soudný architekt projektuje vyvýšeně, nebo chráněné jinou bariérou právě proto, aby nebyly zatěžované.

K Vašemu dotazu: (který je do určité míry akademický, obávám se, že budete mít naprosto odlišné starosti.)

Jakákoli dobrá elektrická sekačka Vám musí stačit. Ideální by byla malá vřetenovka Bosch - vřetenovky nejsou lepší tím, že dělají pruhy, ale v tom, že trávu rovně ustříhnou, zatímco rotační ji v podstatě přetrhnou a oddrtí, zvlášť u "Stressových" trávníků - typicky zatěžované sportovní plochy je nemalý díl jejich odolnosti definován právě způsobem střihu vřetenovkou (a samozřejmě extrémní denodenní péčí) 

Boschku u nás nekoupíte, již se nedováží, ale jde sehnat na inzerát "second hand", nebo koupit novou na libovolném německém, či britském Webu, vyjde na pár tisíc.Na trhu je také tuším i akumulátorový Wolf garden s výměnnými čepelemi, ale Bosch je odolnější.

Za poslední dva roky jsem měl možnost vidět několik obytných teras se zazeleněním. (i podstatně větších teras), tam, kde byla travní plocha a používala se, majitel cyklicky, i několikrát za rok měnil travní koberec. Vždy po předchozí takřka dokonalé devastaci stávajícího.

Skutečně Vám nechci brát radost s těšení se na krásný trávník, ale dnes je klasické, že ozeleněné terasy primární investor má jen jako lákadlo, papír snese všechno. Pokud ale nechcete na terasu jen koukat přes sklo (i to jsem viděl), pokuste se nakontaktovat soudného zahradního architekta - pomůže Vám vytvořit obytnou terasu, ze které budete mít radost Vy i děti s velmi intenzivním Vertikálním zazeleněním  (již zmíněné břečťany, psí vína, bambus etc.) A racionálním zazelením horizontálním.

host - 238.55 (?), 7.4.2009 14:21

:-(my už to máme ale ve fázi, že couvnout nejde :-(no, to jste mě teda nepotěšil, konzultovala jsem to s mnoha projektanty, kteří ani nebyli nijak zainteresovaní na přípravě a stavbě, ani si za to nic nevzali, jen mne ujistili, že je to reálné za předpokladu zavlažování. CHjo, ani se neptejte, kolik ta sranda přišla, jestli to nebude fungovat, opravdu nebudu mít radost :-(

Hlína už je na místě, vybíráme kameny a odplevelujeme a v květnu mají přijít položit koberce

Přesto díky.

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 7.4.2009 15:30

Problém je v tom, že projektant (stavař) chce prodat své a nemyslí prakticky. Nejkrásnější celozelená terasa jakou jsem viděl, je v centru Prahy na střeše administrativní budovy, pan ředitel do ní chodí z pracovny. Rozloha je necelých 100m2, s trávou, je dokonalá, akorát se zde chodí po chodníčcích z topických dřev.

Nicméně nezoufejte - máte terasu, na které je možné vylít vodu z kyblů a nic se neděje. To je dobrý předpoklad pro cokoli dalšího. Pokud jste limitovaní finančně, projděte časopisy "Moderní byt" " Schoner Wohnen" , případně web goglem    - inspirujte se zde.

Není problém na terasu umístit koupátko pro ptáčky, solitérně umístit menší keříky, po obvodech zmíněné popínavky a bambus  (nevím kolik máte zeminy, ale lze je sázet do velkých zateplených  plasťáků v barvě terakoty) zajímavé totiž je, že dojem zeleně na Vás udělá vždy ČELNÍ POHLED - pokud vytvoříte například při stěně nebo libovolné vertikále i tenkou jednolitou, neprůhlednou zelenou stěnu, máte jednak dojem, že je terasa větší a zároveň máte pocit, že je zeleň všude kolem Vás. Je to nádherný pocit a realizaci zvládnete i sami svépomocí za pár korun. Koupit kontejnerovaný břečťan v délce 180 cm vyjde na pár stokorun 4-6 sazenic okolo tisícovky, a při zalévání a hnojení máte do roka pokrytou stěnu 2x4 metry jak nic. Zajímavý a na terasy je i odolný bambus - opět lze vytvořit příjemnou zelenou vertikální plochu, která je relativně TENKÁ, trávu například v jednom rohu můžete odělit dekorativními kameny, mělkým malým jezírkem. Děti budou na hadry, až se sem naučí létat ptáčci.

Solitérně v truhlících a velkých květináčích zasazená zeleň (keříky, stromky, skalník, ten je perfektní - dělá splývavé stálezelené  bujné povrchy)  etc. Vám navíc vytvoří variabilní možnosti změn.

Pokud umístíte do terasy velké množství listové zeleně - hlavně po obvodech, budete mít navíc při dobré zálivce velmi příjemný pocit v jakoukoli denní dobu - zeleň vydechuje mnoho vlhkosti a vzduch na terase bude velmi příjemný.

Nebuďte smutná, 30m2 je mrňavá pro trávník, ale obrovská jako terasa pro hraní dětí, návštěvy grilování, přičemž při citlivém a racionálním řešení budou mít všichni pocit, že jsou v zelené džungli - skutečně rozhoduje hlavně vertikála (na terasách a limitovaných plochách)

Tam kde chcete sedět s přáteli vytvořte třeba malé podiíčko z borovicových prken  - plocha je bez trávy, ale máte příjemný estetický dojem.

Add. travní koberec - nevím , ale asi je již objednán, zajímavé je, že setý trávník  není méně odolný, jen na něj chvíli čekáte - travní koberce dodávané na klíč jsou krásné, ale vyžadují velmi intenzivní péči a minimální zátěž než se "přihojí" k podkladu, ale to také trvá několik týdnů:-)). Náklady jsou neporovnatelné - pokud byste koupila pytel nejkvalitnějšího osiva na trhu ála Barenbrug, můžete vysít trávník za zlomek peněz v iracionální hustotě a zbyde Vám na dosev v příštích letech.

Travné koberce jsou skvělá technologie, a jejich výhodou je okamžitý vizuální (nikoli pochozí) efekt. Ale proboha, nejsem jejich nepřítelem, naopak.

host - 238.55 (?), 8.4.2009 23:52

NO, já jsem ani jednomu projektantovi neplatila, zelená terasa byl můj nápad s tím, že jsem se obrátila na X firem po republice s tím, že jsem jim popsala jak je velká, že na ni chci trávník. Původně jsme měli mít francouzské okno do zahrady, ale jaksi to nevyšlo, kvůli kopci. Chtěla jsem prostě vyjít ráno v neděli s kafem do trávy. Zeleně máme všude kolem spoustu, navíc krásný výhled, jen ta zahrada je až tam někde pod námi dole :-(Navíc na ní tráva neporoste ani kdybych se na uši stavěla, protože sousedi skáčou pět metrů vysoko jak se kolem jede z hlínou a už běží se stížností, že je zasype hlína a zaplaví voda, protože stojí pod námi z kopce (kopec je dvoustranný)

Chtěla jsem to dát realizovat jakékoliv firmě, ale všichni mi napsali, že v tom, co chci není žádný problém, jen buď nemají čas na realizaci a nebo jsme příliš daleko. Každý jen napsal že je třeba výška substrátu min. 30 cm a závlaha. K ploše se nikdo nevyjádřil :-(Pak se na někoho spolehněte...

Koupila jsem si i nějakou knížku o zelených terasách a střechách, kde o ploše nepadla za celou dobu taky ani zmínka. Jen složení vrstev, složení substrátů a že travní koberce jsou lepší, protože po týdnu jsou přirostlé a může se po nich chodit :-(Jak je to vlastně s novým trávníkem? Když ho vysejeme, kdy se dočkáme nějakého souvislého porostu a půjde po něm chodit? Teď tedy ve volné ploše na zbytku zahrady :-)

Moc děkuji Petra

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 9.4.2009 0:19

Hezké :-)) Samozřejmě, že trávník bude prosperovat i v malé ploše (když se po něm nebude chodit, resp. budou -li se respektovat plochy chodníčků).

Add okolí a kopec - nemám představu jak je to se sousedy- ale pokud navážku hlíny rozumně stabilizujete (opěrná zídka, beton, skládaný kámen svahovky atd., atp.) mají smůlu i se stížnostmi. Byla by to nejjistější cesta k Vašemu snu. Je samozřejmě kontraproduktivní hned jít do konfliktu, ale zkušenost je taková, že chroničtí prudiči budou prudit i pokud byste jim každý den nosila bábovku, většinou je totiž primárně štve, že vedle nich POSTAVILA dům, v "jejich" teritoriu nějaká náplava :--)))

Travní koberce..dobrá technologie, pokud hodně spěcháte na vizuální dohotovení díla. Ale tvrdit, že jsou do týdne přirostlé, to je velmi, velmi optimistické a neznalé tvrzení, nebo úmyslně zkreslené reklamní sdělení. Autor tvrdící, že jsou koberce lepší než seté není příliš důvěryhodný. Osobně si troufám tvrdit, že 3 týdny s dobrou závlahou a hnojením jsou minimem, po kterém lze zatěžovat (Je li optimálně připravený substrát).

Jak dlouho čekáte na setý trávník adekvátní hustoty a kondice? 4-7 týdnů podle počasí a osiva. Tráva potřebuje stejnou dobu, ať ji vypěstujete rovnou, nebo pro účely koberce. Musíte připravit písčitohumózní substrát (Ale tomu se nevyhnete ani u koberce), a musíte zasít, zaválcovat a stále zavlažovat, raději méně a často, je s tím práce, ale za to máte úžasnou radost z toho jak Vám tráva roste před očima.

Samozřejmě koberec má jednu ohromnou výhodu- dobrá firma ho vypěstuje na dobrém substrátu z kvalitního osiva   a zároveň má velkou nevýhodu - průměrná firma ho vypěstuje na běžném substrátu průměrným osivem...

Pod kobercem by měla být kvalitní travní zemina - dobrá humózní zem s příměsí písku, to je stejné ať položíte koberec, nebo sijete, někdy, pokud je koberec položen jen na připravenou zeminu, bez toho, že by se zajistilo optimální složení, nedopadne výsledek dobře, ale to nebude jistě Váš příklad.

host - 238.55 (?), 11.4.2009 17:32

Koberce a substrát pod ně máme objednané od Agro CS.

Jinak co se týká původního plánu, tak jsme ho opustili kvůli tomu, že zmiňované zpevnění a kaskády by přišly na tak šílené peníze cca 1000000, že jsme hledalijinou možnost, jak dostat trávu k nám, takže za to všechno můžu vlastně já :-(ale přísahám, že jsem půl roku obepisovala firmy, zda je realizace možná a zda by to udělali.

No nic, nechme to spát, zkusím hodit alespoň někam nášlapné kameny a uvidíme.

Hledala jsem tu sekačku bosch, co jste mi doporučoval, ale nenašla :-(doporučíte mi prosím, ještě nějaký typ? Moc děkuji za Vaši ochotu se tu se mnou zabývat a přeji krásné svátky jara!

Petra

host - 238.55 (?), 11.4.2009 17:40

hledala jsem v čechách i wolf garden, ale neúspěšně :-(to jsem zapomněla dodat. Našla jsem jen spoustu ručních vřetenovek.

Díky

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 11.4.2009 23:45

Dostupná je na webech v Anglii, nicméně nebál bych se následujících sekaček:

AL-KO Comfort 38 E Power, což je slušná vřetenovka, případně Gardena 380 EC, elektrická,  gardena také dělá vřetenovou akumulátorovku Gardena 380 AC (GArdeny jsou velmi slušné),  Asi nejlepší na trhu je WINDSOR 14S stojí více než dvojnásobek toho co gardena a na VAši plochu je to možná zbytečné.

host - 69.194 (?), 15.5.2009 7:56

Přátelé, děkuji za podnětnou diskuzi. Pro laiky mnohé objasní. Také já jsem prošel fází, kdy jsem hledal všechny dostupné informace o střešních zahradách. Mám před sebou plochu 100m2, resp. byla. Poměrně brzy jsem opustil zelený trávník a nechal jsem realizovat extenzivní zahradu, rozchodníky, trávy, atd. Ovšem s cestičkou z kačírku a jak píše pan kolega, plato na posezení z borových prken (patřičně upravených).

V současné době, cca měsíc po realizaci, rozchodníkový koberec začíná kvést a trávy se slušně rozrůstají. Po pravdě řečeno, pokud by jsme měli malé děti, asi bych se také snažil o trávník, ale rozčleněno, tak jak je uvedeno. Poznámky v diskuzi uvedé, na téma jak co kam zasadit, velmi cenné, takto názorně vysvětleno, mnohé objasní.

Ještě jednou děkuji Honza

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025