Sekačka bez koše



host - 156.126 (?) 
3.5.2018 17:39, zobrazeno: 7698x

Můžu sekat trávu sekačkou bez koše a nechat tu posekanou trávu ležet na trávníku? Jde mi o to jestli se neškodně rozpadne sama? Nezačne se zapařovat nebo tak něco? A můžu ji tam případně takhle nechávat ležet pravidelně nebo jen vyjímečně?

Jeden trávník je takový luční mišmaš a ten druhý se snažím piplat jako anglický.

Děkuji     Jája

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 128.46 (?), 5.5.2018 7:34

Zatím jsem trávu vždy odvážela do sběrného střediska, ale to teď nějakou dobu bohužel nebude možné.  Slyšela jsem, že je možné ji nechat jen tak ležet, ale tady to nikdo nedělá, všichni ji vozí do střediska.

Jája

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 89.197 (?), 5.5.2018 8:15

Mám zahradu - sad kde takto seču trávu i listí - bez koše celoročně. Ale mám na to speciální sekačku bez koše :-)   Nebo jsou k sekačkám dodávny tzv. mulčovací klíny, ale už to není ono. 

I u té vaší se posekaná tráva v sezóně samozřejmně ztratí, ale je potřeba to sekat častěji a dbát na to, aby při sekání za sekačkou nevznikaly hromádky a chuchvalce slepené posekané trávy. (nižší tráva, jezdit jedním směrem, ne 2x jedním místem)

Nevýhodou je, že se to lepí na boty a donesete si to až domů při ranní procházce po zahradě..Tudíž takhle sekat je vhodné ve větší vzdálenosti od domu nebo v části zahrady, kde se tolik nechodí.. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 156.126 (?), 6.5.2018 14:05

No vidíte, nanosilo by se to do domu, to je pravda. Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 112.233 (?), 5.5.2018 17:52

Sekání bez koše je v podstatě sekání s mulčováním.

Máte dva způsoby mulčování - 1) krátké a 2) s nastýláním.

ad 1) je to případ robotických sekaček, seká se co nejčastěji aby useknutá část čepelí listů byla kratší než 1/3 původní délky. Při tomto způsobu drť spadává mezi stébla/trsy a je tak "uklizená" Většina hmoty se rozpadá a nerozložitelná vláknina se vyčesává 1 až X× vertikutací, aby trávník nezřídnul.

ad 2) je tehdy, když sekáte přerostlou trávu a délka useknutých listových čepelí je často delší než 2/3 délky původní čepele. Toto množství biomasy se již nevejde mezi ponechané travní listy a zůstává tak ležet na povrchu. Trávník je pak reterdován zastíněním a dalšími negativními vlivy. Po průchodu po takovémto trávníku biomasa ulpívá na obuvi a nasviní při přechodu do okolí (či do domu). S výhodou je ale užívána v sadech, kde omezuje spotřebu živin a vláhy trávou v meziřadí a tak více zbyde na cílový porost = ovocné stromy.

Mimo to je i způsob "semilaso". Vysoká tráva se poseká nejprve o1/2 své výšky bez sběru do koše. Poté když z víceméně nastlané biomysy vznikne zavadlý základ "sena" či dokonce "téměřseno", poseká se nanovo se sběrným košem. Useká se tak cca 1/3 z ponechaných listových čepelí a zároveň se posbírá ta seschlá biomasa. Protože nesbíráte čerstvou trávu ale takovou plastickou směs, dostanete do sběrného koše trávu z cca 5-8× větší plochy. Přitom takováto směska se nezapařuje při nastýlání na úhor a tak je vhodná k přímé aplikaci do meziřadí brambor či do mís k ovocným stromům. Protože se již nezapařije (nebo vpřípadě deštivého počasí jen minimálně) tak nesmrdí jako to dokážou vysoké zapařené kupy čekající na odvoz do kompostárny.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 156.126 (?), 6.5.2018 14:10

To je zajímavé a chytré, to semilaso. Tyhle informace se mi opravdu hodí. Pár řádků brambor a stromky tu máme, tak to tu trávu zkusím takhle využít.

Děkui a pěknou neděli       Jája

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 77.142 (?), 6.5.2018 21:39

Posekaná tráva se dá vždycky nějak využít, i kdyby se měla jenom usušit, spálit a popel použít jako hnojivo. Trávu používám na mulčování (kytky, stromky, jahody).

Všichni ji vozí do střediska - to je turecký hospodářství :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 102.228 (?), 4.10.2020 5:03
Dobry den, dekuji za zajimavy prispevek a chtel bych se zeptat, zda treba alespon obcasne seceni dle vaseho popisu 1) pri kratsi vysce travniku muze mit pozitivni vliv i na snizeni vyskytu mechu? Mame travnik ve stinu, kde s mechem bojuji i pri pouziti dolomitickeho vapence 2x do roka a nasledneho prorezavani a sazeni semene. Nyni napr.uz vubec vapenec nepomohl, tak nevim nakolik ta vertikutace pomuze a uz mam defacto dost te obdoby tureckeho hospodarstvi. Zatim jsem se snazil jit cestou nekupovani pripravku stop mech apod., protoze je to i doat financene narocni cesta a navic uz by mi s tou vsi praci snad prislo lepsi zit na mechu a kapradi. Jinak jsem turek jak poleno, protoze sekam do kose, jelikoz jsem nechtek, aby mi deti nosili travnik do kuchyne hned u zahrady a nam tady svazi bioodpad zdarma kazdy tyden. Uvazoval jsem nyni o prikoupeni nejake sekacky bez kose (idealne nejaky rucni treba i bez motoru), ale nevim zda to nebudou vyhozeny penize. Jinak jsem se svou nabrousenou 4taktni sekackou spokojeny. Diky za pripadnou radu a at se vam hospodarstvi dari.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika