Rekonstrukce zahrady - co se starym travnikem?



Stránky: 1,  2   
Kadel - (1) - 55.152 (?) 
2.7.2009 21:52, zobrazeno: 18622x

Zdravim Vas,
   na zahrade mame neudrzovany "travnik", s kterym bysme chteli neco udelat. Travnik jsem dal do uvozovek, protoze tam roste vsechno ostatni, ale jen trava ne. Chystame se na rovnani zahrady bagrem(traktorem) a chci se zeptat, co udelat s tim starym "travnikem"? Je mi jasny, ze kdyz travnik jen zaorame a vysejeme travu, tak driv nez trava, vyroste vsechen plevel, co uz tam byl. Takze mame nejdriv vsechno, co tam ted roste zlikvidovat a nasledne zaorat nebo nejdriv zaorat a az zacne vyrustat plevel, tak ho pomalu likvidovat. Jsem pro prvni variantu, ale vubec se v techto vecech nevyznam, tak se ptam nekoho zkusenejsiho. Pokud by byl nekdo ochotny i poradit cim to vsechno likvidovat a jak, byl bych rad. Na zahrade bude nove i bazen a moje predstava je, ze na konci leta vsechno bude hotove, je to vubec technicky mozne? Nebo mam zlikvidovat stavajici travnik, srovnat zahradu, zasadit bazen a s vysevem nove travy pockat az na pristi rok? Jak jsem psal vyse, jsem uplny laik a vubec netusim, co to vsechno obnasi a mozna si to predstavuju jak Hurvinek valku.

Predem dekuji za odpovedi a omlouvam se, ze to cpu sem, prece jenom to asi neni urcene tema pro muj dotaz.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 141.127 (?), 2.7.2009 22:20

Dobrý den,

prohlédněte si předchozí diskuze, kde najdete všechny potřebné informace. Toto téma v obdobných variantách se tu řešilo několikrát. Vypěstování nového trávníku obnáší celou řadu akcí, některé i finančně náročné a záleží na vás, jaké priority si stanovíte. Pokud chcete mít do budoucna trávník na lepší úrovni, myslím tím dobře vypadající, bez plevelů a dobře rostlý, je vhodné vybudovat zavlažovací systém. Při budování je potřeba myslet na to, že pokud je vaše půda jílovitá, bylo by nutné do zeminy zapravit písek s jemnou frakcí, tedy hadice do dostatečné hloubky. Po těchto pracech bych aplikoval totální herbicid (RoundUp), provedl zrytí, urovnání zeminy, pak opět počkal, co vyroste za plevely, opakoval bych znova pro jistotu aplikoval postřik (vyplatí se počáteční likvidace plevele) a po těchto pracech už to je jenom veselé. Na propustnou půdu (pokud jílovitá, tak s pískem), aplikovat startovací hnojivo, např. od Wolf Garten (mám osvědčeno, že podporuje počáteční růst), každopádně je nutné mít půdu na začátku dostatečně zásobenou živinami, hnojivy, atp. To je základ pro počáteční a hlavně kvalitní růst! Následně bych aplikoval rovnoměrně osivo (Barenbrug, ev. Wolf Garten - směsi vybrat podle stanoviště trávníku) pomocí rozmetadla (ne sypacího vozíku) a zasypat vše max. do 1cm zeminou určenou pro trávníky, ev. si směs namíchat. Poté následuje doba intenzivního častého zavlažování, tj, třeba v mém případě 10x denně, po menšíh intervalech. Půda - vrchní část nesmí v žádném případě vyschnout, jinak by klíčící semena zašla. Vhodné by byly nějaké časovací hodiny. Není nutné tedy zavlažovat dlouze, ale nutno je zalévat často! Výsuvné postřikovače jsou ideálním řešením (pokud tedy zabudujete hadice do země předem). Vše je o velkém plánování v závislosti na velikosti pozemku. Pokud máte peněz dost, nechce si od firmy udělat závlahu (nebo sám) a objednejte si travní koberce a máte to bez práce (ovšem pozdější údržba je nutná, jako u vámi vypěstovaném trávníku!). To je vše, doufám, že jsem odpověděl. Přeji hodně štěstí v pěstování. Více informací o jednotlivých krocích viz. předchozí diskuze..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 141.127 (?), 2.7.2009 22:21

Doplnění:

Pokud budete chtít zakládat nyní, musíte myslet na intenzivní závlahu v období vysokých teplot. Výhodou zas je teplota půdy. Na druhé straně hrozí riziko zaschnutí klíčících semen. Obecně se doporučuje zakládat trávník na jaře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 248.120 (?), 3.7.2009 0:45

Tak tak, je tu dost odpovídajících témat, kde se Vám dostane relativně podrobných odpovědí - mimo jiné i to, že jsou dvě obecně vhodná období pro zakládání trávníku, totiž jaro a podzim.

Jen bych možná zmínil, že je spíše vhodnější počkat se zakládáním trávníku, až budete mít na zahradě veškeré těžké stavební práce ukončeny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 70.100 (?), 3.7.2009 6:58

Jestli tu představu můžete podpořit dostatečnou sumou peněz, tak to možné je. Pokud ne, holt to bude záležet na přírodě. Tráva na povel nevznikne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 3.7.2009 15:43

Nic Vám nebrání začít nyní, jak zde již zmínili předřečníci, téma je zde chronicky probráno.

Pozastavil bych se pouze u vlastního zakládání trávníku - opakovaně jsem zakládal trávníky uprostřed léta, pokud nezanedbáte závlahu (studna, či řeka podmínkou)  není to žádný problém. Stači vlastnit zavlažovač, který zavlažuje rovnoměrně. zálivku je nutné provést alespoň dvakrát denně. Výhodou je, že v teple tráva skvěle rychle klíčí..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
ferum - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 123.141 (?), 3.7.2009 16:57
V dotazu píšete "rovnání zahrady bagrem". Pokud to znamená větší nerovnosti na pozemku, se zakládáním trávníku včetně poměrně drahých závlach bych byl opatrný. Po srovnání pozemku bude půda pracovat a propadat se ještě příští rok, jílovitá i déle. Je to má vlastní zkušenost, někde jsem 20-30cm ubíral, jinde 50-70cm navážel. Přesto, že jsem celou plochu zhutnil, do příštího roku se místa z navážkou propadla. To samé se stalo i další rok, ale už jen v nepatrné míře. Proto doporučuji zatím pozemek pouze srovnat a trávník včetně závlah založit až příští rok na jaře.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 54.27 (?), 4.7.2009 14:53

Já bych doporučil nejdřív vzít sekačku nebo křovinořez a všechno posekat a vysekat. Odkryjí se tak různé díry a hrboly a ty průběžně rovnat. Vyženou krtci a hryzci atd. Udržovat dále porost na nízké úrovni.

Pak je možností více. Je možné použít "bio" metodu. Všechno porýt, upravit, zarovnat a na podzim a potom optimálně ještě další rok tam sít zelené hnojení, hořčici, pohanku atd a potom zase zarýt a upravit a zarovnat několikrát po sobě.  Tím se spolehlivě zlikvidují všechny plevely a potom další rok na podzim zasít nový trávník.

Taky je možné požít další "bio" metodu, zvolenou plochu ohradit a chovat tam slepice nebo třeba brojlery na maso. 1 slepice na cca 2 - 4 m čtvereční během roku spolehlivě zničí všechen plevel

Nebo použít herbicid, spíše vícekrát po sobě kvůli vytrvalým a oddenkatým plevelům a potom trávník..Herbicidům se dá vypomoct, když se plocha zakryje černou polypropylenovou tkaninou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 187.32 (?), 2.7.2018 18:53

Nevíte jak bych mohl trávník zpevnit? Tak aby mi to pes nerozhrabal?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 57.5 (?), 4.7.2018 12:17

Já jsem si do trávníku zabudoval zatravňovací pletivo a od té doby s tím nemáme doma problém a navíc ikdyž po trávníku přejedu autem, tak to na něm není poznat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika