Regenerace - dosev trávníku



jaho007 - (6) - 57.78 (?) 
8.7.2017 9:55, zobrazeno: 8408x

Prosím o pomoc - náš cca 20 letý trávník byl již natolik špatný, měl spousty plevele a zplstnatělé trávy, že jsem se rozhodl ho zrenovovat. Provedl jsem odplevelení, vertikutaci, vyčesání stařiny, odmechování, pohnojení hnojivem Pure Sport&Golf a nyní se trávník nalézá ve stavu dle přiložených fotek. Chtěl bych docílit jednolitého trávníku pomocí osiva VV2 a nevím, zda lze stávající trávník přesít tímto osivem tak, aby se stalo VV2 v ploše dominantní. Lze toho vůbec dosáhnout, aniž bych musel celý trávník rozorat a založit nový?Jaký by jste mi doporučili postup? Po přesetí mám zasypat trávníkovým substrátem (např. Agro)? Je vhodné na toto použít rozmetač, který mám na hnojivo? Co pak kromě závlahy dělat s trávníkem dál?

Díky moc za rychlé rady...

Trávník po vertikutaci
Trávník po vertikutaci
Trávník po vertikutaci
Trávník po vertikutaci
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 228.52 (?), 9.7.2017 9:17

Dobrý den,

obnova již vzrostlého trávníku bez "orby" obměny půdy je vždy těžší. Z fotek zcela nelze poznat jakou tam máte "směs" jde mne o dominantní travní druh. Předpokládám, že to bude asi jílek. Přesev VV-2 osobně moc nedoporučuji, nemyslím si, že se prosadí tak aby jste byl spokojený. Pokud Vám jde o to mít co nejvíce kostřavový trávník tak výběr chápu. Ještě k VV2, pokud by se podařilo toto osivo zapojit, tak počítejte, že v místech kde se bude více chodit začne postupně převládat lipnice luční a vzhledem k tomu, že se jedná o listově silnější druh a také tmavší, bude vytvářet barevně odlišné fleky a nebude to nic hezkého. Docílit změnu již osetého trávníku je velice težké, původní druhy (odrůdy) tam vždy budou a nové budou "vytlačovat", proto je dle mne lepší dosévat vždy podobnou směsí co tam je nyní a pouze ji doplňovat o nové druhy a odrůdy. Změna bude postupná a jistější na výsledek.

Osivo, pokud tam máte nyní hlavně jílek, tak bych doporučil např. VV 3/3 (jílek / kostřava) nebo mix (kostřava, jílek, lipnice) VV 6/1. Pokud již máte VV2 tak ji nevyhazujte a použijte.

Po osetí je dobré povrch pokrýt substrátem třeba od Agra, nebo dle mne i lepší substrát prodává Bauhaus pod značkou Gardol. Substrát musíte aplikovat ručně (vrstva do 1 cm na osivem), rozmetadlo je nesmysl, to funguje jen na hodně sypké materiály (hnojivo, písek). Slabší vrstvu můžete dát i pod osivo. Lehce uválcovat. Poté zavlažujte a hnojte. Pamatujte do budoucna na vertikutaci, čím více kostřav v trávníku bude tím více bude plstnatět. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jaho007 - (6) - 57.78 (?), 10.7.2017 9:37

Děkuji moc za odpověď. Travní osivo ještě nemám koupené, neboť jsem trochu očekával problémy...
Podařilo se mi zjistit, že tam byla původně zaseta směs sportovní-hřišťová, ale nevím od jakého dodavatele (prodejce). Tím se mi to asi ještě více komplikuje, protože manželka nechce o celkové orbě ani slyšet.
Takže zřejmě přesev Vámi doporučeným osivem. Chápu správně, že osivo VV6/1 bude ve finále odolnější proti sešlapání (díky lipnici)? Náš trávník je používán i pro rekreační využití (hry, chůze, relaxace na dece...) Není to sice nic dramatického, ale nějaký pohyb po něm během roku je.
A co osivo VV4/1? Dle popisu by mohlo mít podobné vlastnosti, jako stávající trávník.

Děkuji za odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 39.3 (?), 10.7.2017 10:19

Dobrý den,

pokud tam byla hřišťová směs tak tam máte hlavně jílky, možná trochu lupnice luční. Směs VV4/1 je vesměs podobná VV6/1, jen má více jílků a méně lipnic. Jelikož je trávník zatěžován jak píšete a je tam již jílková směs tak bych doséval rekreační směsí, zda 4/1 nebo 6/1 je možná trochu jedno, na zátěž budou srovnatelné. V každé směsi je jak jílek, kostřava i lipnice, pouze u 6/1 je výrazněji více lipnice luční. Co se ve výsledku a jak prosadí je v tomtu případě loterie, to Vám nikdo dopředu neřekne.  Lipnice luční má tu výhodu, že se dobře seče, nejlepší vzhled po seči, odolává dobře suchu, je výběžkatá, moc neplstnatí. Nevýhody : šiřší list, náchylnost k rzivostem a pomalu klíčí. Jílek se rychle zapojí, když má špatnou půdu tak "trsnatí" vzhled po seči bývá někdy horší (zálečí na sekačce), potřebuje hodně vody a je náchylný na vymrzání a plíseň sněžnou.  Plstnaní docela málo, snáší dobře zátěž. Kostřava je jemnolistá, dobrá na seč, zátěž spíše průměrná, nároky na vláhu střední. Hodně trpí na kornatku a potřebuje hodně písčitou půdu. Kostřavy červené více plstnatí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
jaho007 - (6) - 57.78 (?), 10.7.2017 18:31

Na přiložených fotkách je stávající tráva, odrůdy neznám.

Stávající trávník 1
Stávající trávník 1
Stávající trávník 2
Stávající trávník 2
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jaho007 - (6) - 57.78 (?), 14.7.2017 20:17

Tak jsem se rozhodl pro radikální renovaci, takže komplet orba. Při tom ještě natahám automatické zavlažování. Myslím, že mám do září co dělat...

Na obrázcích přikládám složení půdy pod trávníkem. Prosím o doporučení vhodné úpravy podkladu pro nové osetí.

Díky za rady. 
Jarda

Skladba podkladu trávníku
Skladba podkladu trávníku
Skladba podkladu trávníku
Skladba podkladu trávníku
Travní drn
Travní drn
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
chlumec - (7) - 211.30 (?), 5.12.2017 22:04

To na tom obrázku s drnem hned první vrstva pod zeleným je plsť? díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika