Pomoc travniku po prvej sezone



adamsk - (8) - 4.120 (?) 
16.8.2016 8:00, zobrazeno: 3034x

Dobry den, na jar som vysial travnik na pozemku, kde bola iba zeleninova zahradka a vela buriny, ktoru sa podarilo obmedzit postrekom.  Napriek tomu, ze tuto sezonu tam este nemam dostupne ziadne zavlazovanie sa travnik chytil, ale nie idealne.  Pravdepodobne to bude kombinaciou prerastajucich burin, ale hlavne sucha a mozno aj vycerpanej pody.

Travna zmes je prevazne matonoh/jilek a kostrava.  Je to dost velka plocha, odhadom cez 250 m^2.  Chcel som sa poradit aka je najlepsia moznost tomuto travniku pomoct. Mojim cielom je najma zahustit ho, pretoze aj to urcite prispieva k vysychaniu pody.

Mam moznost zrovnavat s rovnakym travnikom, ktory mal vsetky podmienky lepsie a bol viac zavlazovany, aj ked obcas tiez nedostatocne.  Tento travnik je hustejsi a uz prvy mesiac vyprodukoval ovela viac zelenej hmoty aj bez zavlahy!

Mozem ocakavat prirodzene zahustenie a rozrastanie kostravy do druhej sezony alebo je potrebne dosiat?  Akym sposobom by sa takato plocha dala dosiat?  Pri vyseve som zapravoval semienka hrablami, ale teraz to cez ten travnik nepojde.  Prechadzat rucne kazde jedno lyse miesto na tejto ploche sa mi zda prilis narocne (ale priklanam sa k tomu) a strojove rozhodenie semien iba na povrch pody neefektivne.

Kedy je najvhodnejsi cas na dosev v jeseni, denne/nocne teploty?  Pocitam s tym, ze uz by som mal mat aj moznost zavlahy a v septembri uz ani nebude teplo (sucho sa neda vylucit).  Planujem aj jesenne hnojenie, kedy je vhodny cas na to a kolko treba pockat aby sa neuskodilo dosiatej trave?

Dakujem za kazdu radu.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 16.8.2016 10:34

Dobrý den,

bez fotky se to těžko hodnotí :-). Nicméně, zahuštění podporuje převážně, kvalita- vhodnost půdy v jaké roste, zde je dobré vědět, že nejde o to jak je a není půda vyčerpaná, ale převážně jak je vzdušná (zde nemám od Vás žádné info). Živiny dotáte trávníku hnojením. Častá seč ostrou sekačkou, pravidlené hnojení a zálivka. Zálivku zatím nemáte, tedy je nutné se spolehnout na srážky, to bohužel při zapojování nového trávníku vzlášt přes léto jde těžko.

Určitě tedy pravidelně a často sekejte max 1/3 výšky (hodně lidí toto vůbec neřeší, ale pro intenzitu odnožování a redukci stresu rostliny je to docela důžité). Hnojte! pohnojte klidně tento týden (pokud jste nehnojil před méně jak 3 týdny) ideálně vždy před deštěm, nebo pokud to bude možné zalít tak pak hodně zalejte. Hnojí se od jara (března) do cca poloviny září tzv. sezoním hnojivem (jaro/léto) vždy dle návodu výrobce většinou je to po 4 - 6 týdnech. Nepřekračovat dávku a používat ruční rozmetadlo.

Podzimní hnojení spec. hnojivem se dělá od poloviny září do počátku října, teplotu zde nemusíte řešit, (přesný termín podle toho kdy jste naposledy hnojil letním)  a pak je ještě možné to zopakovat v listopadu. Dávka dle výrobce hnojiva. Hnojení pokud se nepřekračuje dávka tak ničemu a ani klíčící trávně neškodí. Zde doporučuji používat dlouhodobá pomalu se uvolňující hnojiva.

Dosev, ano bude asi nutný, pokud je trávník řídký tak se provádí vždy po celé ploše a pak je také vhodné semínka přikrýt slabou vrstvou trávníkového substrátu. Bodově to lze také, závisí to na stavu v jakém je to nyní. Pak je možné půdu v tom místě narušit dosít a lehce přišlápnout. Samozřejmě zalévat, bez toho se toho moc čekat nedá.

Samovolně a přirozeně se zatáhnou jen místa do velikosti cca dlaně, větší místa spíše zastoupí plevel, je tedy nutné dosévat. Nový trávník cca 4 měsíce nestříkáme proti plevelům a pak stejně raději jen bodově. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
adamsk - (8) - 4.120 (?), 16.8.2016 12:29

Dakujem.  V Podunajskej nizine (Zitny ostrov) je poda celkom vhodna, skor pieskova.  Postrek bol potrebny pretoze travu prerastalo mnoho burin a uskodili by travniku este viac.  Povedal by som, ze travniku neuskodil postrek vobec (Bofix).

Kosene bolo vretenovou kosackou Fiskars.  Prerastene stebla kosou, viackrat som kvoli postreku aj pomalemu rastu ci nepriaznivemu pocasiu nekosil aj dva-tri tyzdne a lolium multiflorum italicum zastupene v zmesi kvitne uz od prvych mesiacov.

S aktualnym stavom som relativne spokojny, v tomto momente mi nejde o ukazkovy travnik, ale iba o pokrytie pody a postupne zveladovanie kosenim a trhanim zvysku dvojklicnolistych burin a hlavne jednoklicnolistych burin.  Na fotografiach je vidiet zhruba v akom stave sa travnik nachadza (buriny, nesiate travy, medzery) v miestach najlepsich a zaroven najdolezitejsich.

Najviac sa vyskytovali a pretrvavaju v travnom poraste:

  • neidentifikovana burina s drevnatou stonkou a rovnym korenom, vyzera po postreku odumrele, ale dalej kvitne (je ho vela na jednej z fotiek)
  • lebeda - viac nez 90% znicena, pravdepodobne vzdide o rok znova
  • stavikrv vtaci - vacsina zhnedla a odumrela, nesiri sa do miest kde nebol predtym
  • púpenec roľný - taktiez vacsinou umrel, ojedinele sa vyskytuje
  • pichliac rolny - prestal rast po postreku
  • portulaka - az po postreku sa zacala vyskytovat v okoli travnika a dokaze sa rychlo rozrastat
neidentifikovana burina
neidentifikovana burina


detail buriny
detail buriny
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 16.8.2016 14:09

V zásadě není na tom co jsem napsal nic potřeba doplnit, pokud chcete aby byl nový trávník plně zapojený tak bude tu popsanou péči, tedy dosetí, sečení, hnojení a hlavně v tomto případě vodu potřebovat. Vzdušná, spíše písčitá půda je pro budoucnost trávníku nejlepší, ale bohužel v počátcích než si trávník vytvoří kořenový systém tak vyžaduje více vody. Zálivka musí být v počátcíh hlavně častá, pak to funguje. 

Osobně bych se asi také zaměřil na boj s jednoděložným plevelem. Do budoucna největší problém. Přeséval bych to komplet, klidně narušte povrch ručními vertikutačními hraběmi a pak dosejte. Když to celé "pocukrujete" slabou 0,5 cm vrstvou substrátu tak to bude ideál. Dosévat a vůbec zakládat trávník na přelomu srpna a září je velice vhodné, ideální počasí. Nicméně pokud tam plánujete mít zálivku tak s tím počkejte až tam bude.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika