Pomoc s trávnikom (chorý?)



Stránky: 1,  2   
hanzal - (2) - 180.202 (?) 
7.9.2014 12:59, zobrazeno: 10485x

Ahojte, 

neviem si dať rady s mojím trávnikom, môžete mi poradiť, kde robím chybu?

1. Trávnik založený September 2013

2. Polievaný pravidelne

3. 1x pohnojený v lete celeročným hnojiovom (ale nie s NPK)

4. Kosím 1 až 2x za týžden

5. Dosť hríbov mi v ňom rastie.

Každé druhé steblo je hnedé, tráva je hustá. Zatial nekultivovaná.

Obrázky tu:

Pomoc1
Pomoc1
Pomoc2
Pomoc2
Pomoc3
Pomoc3
Pomoc4
Pomoc4
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 21.143 (?), 8.9.2014 9:59

Dobrý den,

tyto problémy máte až nyní nebo delší dobu? přícin může být několik příliš častá závlaha a z toho plynoucí plísně (lépe více a méně častěji), tupá sekačka - stresové faktory, píšete celoroční hnojivo - mohu znát název? Hnojil jste ručně nebo pomocí rozmetadla?. Používáte herbicid na plevele? Dle mne se jedná o následek různých stresových faktorů, které je potřeba nyní co nejvíce eleminovat, tak aby trávník netrpěl. Říci je to kornatka nebo jiný druh plísně nemohu, jelikož fota nejsou dost kvalitní a ani to nemusí být nutně nějaký přesný druh plísně, ale zkrátka jen projev shora uvedených faktorů.

  Nicméně vždy řešte možnou příčinu a ne důsledek. Provedte vertikutaci a vyčešte trávník, dosejte + je možné po dosetí udělat tzv. Topdressing, snižte frekvenci sečení na 1x týdně, naostřete nože, lehce pohnojte např. Ledkem vápenatým (rychlé dusíkaté hnojivo), ale nejpozději do cca poloviny září. Zalévejte pokud nebude pršet tak 1x za 4-5 dní dávkou kolem 15 - 20 l/m2.  Lze provést i preventivní postřik proti plísním např. přípravkem Rovnal Flo, postřik po 14 dnech opakovat. V říjnu pohnojete kvalitním podzimní hnojivem.Ideální je používat dlohodobá např. organicko-minerální jemně granulovaná (cca 2 měsíce působení) hnojiva dle období. Stačí mít hnojivo na jaro/léto a pak podzimní.

Martin S.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 93.96 (?), 8.9.2014 12:55

Hlavnou chybou je, že nehnojíte napriek intenzívnemu koseniu. Trávnikové hnojivo pôsobiace celý rok neexistuje. Dokonca aj tie deklarované dlhopôsobiace fungujú reálne max. 8 týždňov.

Moja rada:

1 Teraz ked je chladnejšie a často prší, už netreba zavlažovať

2. Urobte vertikutáciu strojom. Nepoužite vyčesávacie drôty ale nadstavec s nožmi. Hlbku zárezu nastavte tak aby nôž prenikol do pôdy len pár mm. Vertikutáciu opakujte pravidelne, vždy na jar a na jeseň a nebojte sa, že trávnik vyzerá ako tankodrom, on sa za 2-3 týždne znova dá doporiadku.

3. Hnojte každý mesiac. Na jar plné dávky, v lete 70% a na jeseň 50%. Po aplikácii hnojiva je vhodne trávnik zavlažiť.

Garantujem Vám, že pokial teraz urobíte vertikutáciu a následne pohnojíte obyčajným (nie dlhopôsobiacim) hnojivom, za 3 týždne svoj trávnik ani nespoznáte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 6.7 (?), 8.9.2014 15:20

Ja by som odporucil kupit nejaku jesennu formu hnojiva. Ma trosku menej dusika (vela v dlhodobejsej forme - mocovina) a viac draslika, zeleza, horcika... ale pri spravnej aplikacii bude mat travnik zivin dost az do zimy. Predsa je len september a ani podvyzivenemu travniku by vela dusika nerobilo dobre. Najlepsie ak pohnojite pred vydatnym dazdom.

Ak budete vertikutovat, posekajte na nizko.

Pisete o hubach (hriby to asi nie su). V obdobi velkej vlhkosti nizky strih, aby travnik lepsie dychal a odparoval vodu. Ak su tepla sucha..., nechat narast vyssi a kosit na vyssi strih.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 180.202 (?), 8.9.2014 17:48

Dakujem za odpovede, vážim si to.

Zobral som si z toho nasledovné kroky:

1. Nabrúsiť nože (moc ostré? uhol z obidvoch strán?)

2. Pohnojiť - jesenným + poliať 15 -20L na m2

3. Za pár týždňov použiť vertikulátor (len pár mm do zeme nožmi) + vyčesať

 A tie hríby, fakt hríby, nie huby :D. Normálne biele ako šampiony a michalky a podobne. Ale to bude asi následok prevlažovania. Zatial nemám závlahy, tak polievam hadicou z rozprašovačom a asi som zle odhadol. Samozrejme sedliacke rady susedov,: Neboj, trávnik znese...

Ďakujem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 150.57 (?), 8.9.2014 20:17

hríbov sa tak lahko nezbavíte pokial máte vlhko a tien jedine tak že ich vytrháte a zasejete tam novú trávu ale môžu sa ukázať znova mám rovnaký problém :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 6.7 (?), 9.9.2014 9:14

...šampiňóny nie sú hríby. smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 21.143 (?), 9.9.2014 11:30

Dobrý den,

ještě k tomu zalévání, zálivku co jsem Vám radil, tj. 15 - 20l/m2 nesmíte brát jako celosezoní dogma, záleží na ročním období a také jak moc jsou vydatné dešťové srážky, někdy i zvlášť na jaře a na podzim není potřeba zalévat klidně i 14 dní. Bere se, že trávník poptřebuje orientačně 25 - 50 L vody na m/2 a týden v závislosti na teplotě vzduchu a také propustnosti půdy. Když nevíte tak stačí udělat test s vyrýpnutím drnu, půda by měla být po zálivce provlhčená do hloubky 10 - 15 cm.  V našich klim. podmínkách naprší cca 50 % potřebné vody cca zbytek je pak na Vás. Osobně mám vyzkoušené, že trávníku prosípá spíše méně časté zalévaní, ale o to vydatnější. Denní zálivka není vhodná především z toho důvodu, že trává nemá potřebu si vytvářet hlubší kořenový systém a také vzlášť kostřavy jsou pak náchylné k plísním.  

S tím hnojením, pokud nyní pohnojíte dlouhodobým podzimním hnojivem s pozvolnu se uvolňujcím dusíkem, tak tak změna současného stavu nebude moc patrná a navíc po vertikutaci potřebuje vaše navíc oslabená tráva živiny pro růst. Osobně bych se nyní ještě nebál pohnojit ledkem vápenatým nebo jiným rychle rozpustným hnojivem, ledek působý velice rychle a přebytečný dusík se poměrně rychle vyplaví tj. pokud po cca 2 - 3 týdnech pak pohnojíte podzimním hnojivem tak určitě nebude předusíkováno. Cena za ledek vápenatý nebo jiné levnější rychle působící dusíkaté hnojivo vychází na pár desítek Kč na100 m/2.

postup bych zvolil tento :

1) pohnojit rychle působícím hnojivem

2) vertikutace (při výšce drnu tak 3 cm)

3) v říjnu použít podzimní hnojivo a případně ještě na konci listopadu opakovat.

4) ostrné nože jsou samozřejmostí a nutností + nesekat vlhkou trávu, tedy pokud máte rotační sekačku. Nejlepší pro trávník, vzláť když sečete často je vřetenovka, ale to je zase jiné téma.

Martin S.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 93.96 (?), 9.9.2014 11:44

Plne súhlasím s Martinom S.

Iba doplním dávkovanie vzhladom na ročnú dobu:

cca. 1-1,25kg Liadku amónneho na 100m2

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
hanzal - (2) - 126.132 (?), 9.9.2014 12:49

Ďakujem aj Martinovi S. hlavne.

Myslel si toto?: Dusíkaté hnojivo Liadok amónny s dolomitom 5KG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika