Plíseň v trávníku - plíseň sněžná nebo kornatka?



Stránky: 1,  2   
host - 200.11 (?) 
6.9.2012 13:42, zobrazeno: 19812x

Prosím o pomoc při identifikaci choroby trávníku. Je napaden plísní, tráva je v místě napadení seschlá a někdy se na seschlých stéblech objevuje narůžovělá plíseň viz foto. Nejsem si jistý jestli se může jednat o kornatku travní, nebo je to plíseň sněžná. Nemá růžová vlákna/fousky jako u kornatky, ale taky nedělá jasne ohraničené "díry" jako plíseň sněžná (co jsem vidětl fotky zde na fóru nebo jinde).

Objevuje se během celého roku. Zálivka je vydatná několikrát do týdne (ne každý den).

plíseň
plíseň
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 252.231 (?), 6.9.2012 21:00

Přidávám další foto

detail
detail
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 252.231 (?), 6.9.2012 21:01

a ještě další

celek
celek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 139.188 (?), 9.9.2012 11:26

Kornatka travní.

Napiste to do policka vyhladavania vlavo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 186.120 (?), 8.11.2015 13:42

Zdravim zdejsi travnikare s prosbou o pomoc.
Opet se mi po roce v travniku objevila plisen - bile chomacky. Jeste pred tydnem zadne znamky napadeni, travnik krasne zeleny a husty. Vloni se objevila v priblizne stejnou dobu. Dnes jsem postrikala Ortivou, ale nejsem si jista, zda-li to pomuze.

Predem dekuji za rady. Dekuji Martina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 228.52 (?), 8.11.2015 19:30

Dobrý den,

Ortiva by měla zabrat, funguje na většinu plísních v trávníku. Doporučuji po cca týdnu opakovat, případně poté použít Rovral Aqua Flo, jelikož má jinou účinou látku a učinkuje také na řadu plísních v trávníku. Bohužel na plísně jsou nyní poměrně vhodné podmínky, časté ranní mlhy, vysoká vlhkost, sluníčka je také již málo a pokud je trávník hustý a je v něm navíc stařina tak se plísně rozjedou docela rychle. Nejlepší je včasná prevence, ale někdy i to nestačí. Jako prevenci doporučuji častou vertikutaci, pískování a nezapomínat na podzimní hnojení (2x po cca měsíci). Já navíc pro posílení odolnosti v náročném období přidávám postřik chelátem železa, který je dobrý udělat i když se plísně objeví, trávík docela pak rychle regeneruje. Navíc od AgroBio Opava mám z řady Kouzlo přírody přípravek s názvem Trávník a Humát neutrální. Nyní na podzim bych doporučil použít ten Trávník,  jedná se o bio přípravek, který pomahá působit preventivě proti stresu a napadení plísněmi.

Samozřejmě lze i jako prevneci např. proti plísni sněžné použít klasický fungicid tedy Ortivu, co zvolit je o přístupu a také o celkové kvalitě a zdraví tráníku.  Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 186.120 (?), 8.11.2015 23:13

Dobry vecer,

Martine, dekuji za reakci. Zkusim po tydnu pouzit Rovral.Pokud vim, je vhodne Ortivu zamenovat, nebot plisne se mohou stat resistentni. Preventivne jsem provadela postrik jiz v zari. Chtela jsem jej sice nejdrive vycesat, ale nechci plisen roznaset jeste vice...

Co se pricin tyce, tak travnik mam pravidelne vertikutovany 1x mesicne, nyni naposledy zacatkem zari, nebot pote jsem provadela standardni presev. Osivo nasucho moreno polyversem. Ale zda se, ze tento produkt je asi vice reklamni tahak, nezli funkcni vyrobek. Organicke podzimni hnojivo aplikovano pred 2 tydny. Jeho slozeni je velmi podobne tomu, co nabizi Sena. Jinak koseny vretenovkou na 2-2,5cm.

Navzdory velke peci travniku venovane, presto podzimni plisem, zda se, ma navrh. Martina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 9.11.2015 8:23

Dobrý den Martino,

jak jsem psal i přes veškerou snahu a péči, kterou Váš trávník jistě má se plísně v určitou dobu dostaví, jaká je to světová strana? a jaký travní druh máte napadený nejvíce?. Já mám problémy na severu, kam se v tuto dobu již prakticky nedostane slunce. Jižní trávník je OK a je skoro v nejlepší kondici za letošní rok :-) Jinak Vám asi nemám co poradit, vše děláte správně a víte i jak postupovat v případě problémů sama. Určitě vertikutaci odložte + bych ta místa také nesekal. Pokud bude již chladno tak bych letos již nevertikutoval. Já jsem provedl poslední vertikutaci tento víkend a současně pohnojil a zalil. Hnojit budu pokud bude teplo ještě na začátku prosince. Kombinace Rovralu a Ortivy se doporučuje právě z toho důvodu co jste zmínila, resistence. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 71.122 (?), 9.11.2015 21:27

Dobry vecer Martine,

mam vysetu smes VV2 (jaro 2014). Orientace je na jizni stranu, ale nyni v teto dobe, kdy slunce je nizko, tak je castecne stinen jednak zivym plotem, vzrostlymi smrky u pole a take okrasnymi rostlinami (do 1,5). A ano, plisen je zejmena v mistech, kam v tuto dobu slunce sviti jen velmi ojedinele. Na severni strane jsem problem nemela, nebot jsem tam omylem vysela smes poa supina - drn jsem strhla a vysela v zari opet smes VV2.

Uz me jen napadlo, zda-li to nemuze byt hnojivem... pouzivam agro progreen.

Vertikutaci s ohledem na presev jsem neuvazovala provest, jen pouzit vycesavaci kazetu. Ale asi bych plisen roztahala i na mista dosud nenapadena. Pisete, radeji ani nesekat... Ted je opet teplo, uvidim o vikendu, zda-li se to alespon zastavilo. V kazdem pripade dam jeste rovral. Jen doufam, ze to pomuze. 

Jeste jednou diky za rady... Martina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 10.11.2015 15:01

Martino, hnojivem by to být nemělo. Navíc tato organo-minerální hnojiva jsou poměrně šetrná, tedy nehrozí problémy s předávkováním, pokud se to nepřehání :-). Samozřejmě v tuto dobu plísně paradoxně řeší více ten kdo má hustý trávník s převahou kostřav, které nejsou tak odolné. Také má vliv zatěžování v místech kde se chodí je pravděpodobnost napadení plísní vyšší. Pomahá také pískování horní vrstvy.

Jinak jak jste spokojená s VV2?, já jen, že mne složení s lipnicí luční udělalo tmavé fleky (v místech s vyšší zátěží) a docela složitě jsem ji poté z trávníku vytlačoval :-).

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika