Plevel v trávníku



host - 45.6 (?) 
30.4.2019 14:47, zobrazeno: 4581x

Prosím o pomoc, v trávníku se mně rozmnožila tato rostlina. Je přízemní, plazí se v trávníku a tvoří dlouhé šlahouny. Kvete tuším fialově. Co to je a jak se jí zbavit?


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 246.144 (?), 30.4.2019 23:15

Domnívám se, že nekvete fialově, ale oranžově a že je to jestřábník oranžový.

Vzhledem k tomu, že je to dvouděožná rostlina ("širokolistý plevel"), použil bych některý ze selektivních herbicidů do trávníku - bofix, banvel, dicotex, garlon atd.atd.

Ale "louka" s rozkvetlým jestřábníkem oranžovým je tak pěkná! Už jen proto, že oranžově kvetoucích kytek zase tak moc není.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 232.128 (?), 2.5.2019 20:14

Souhlasím s vámi, že oranžová louka je krásná.Bohužel při mém pátrání mně také napadl jestřábník, ten to ale není. Má listy na konci trochu více špičaté, než tento náš neřád a manželka mi tvrdí.že ty květy jsou opravdu do fialova

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 250.149 (?), 2.5.2019 23:40

Do fialova, nebo spíše do modra, by s podobnými listy mohla být chrpa horská - Centaurea montana, ale nesetkal jsem se ještě s tím, že by se někde tak intenzívně rozšiřovala.

Jinak nevím, počkal bych na vyfocení květů (až bude jejich čas).

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 73.93 (?), 19.7.2019 14:58

Nech je to jestrabnik alebo chrpa, selektivny herbicid pomoze.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 60.253 (?), 22.7.2019 11:55

Je tu nejaký expert na travnik? Planujem založiť nový stravnik. Momentálne tam mám ale plevel a to posr..ý pýr plazivý. Rozmýšlam že použijem total herbicid a potom zaseju novu trávu ale potrebujem poradiť jak postupovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 71.34 (?), 22.7.2019 13:16

Za experta se nepovažuji, ale zkusím poradit. 

I když to není v dnešní době příliš populární, použijte před výsevem nějaký glyfosfát na likvidaci plevele. Aplikaci opakujte s odtupem několika týdnů. Plevel začne znovu rašit, ale tomu nezabráníte. Těsně před výsevem aplikujte herbicid znovu. Semenum neublíží, zabije jen zelené.

Co se týče samotného zakládání trávníku, je toho nejen na tomto webu popsáno dost a dost. V zásadě si ale musíte položit jednu otázku, zda chcete dělat z trávníku záležitost a nebo ne. Věřte, že pěkný pěstěný trávník stojí hodně práce a peněz. Na druhou stranu, dobře založený trávník, ušetří do budoucna spoustu starostí. 

Pro běžný okrasný trávník okolo baráku, začněte hrubým srovnáním a vymodelováním terénu. Následně pozemek zbavte plevele. Proveďte vertikutaci. A opět srovnejte. Navozte křemičitý písek a rozprostřete po pozemku - nebojte se klidně vrstvu 10-20cm. Písek zapravte půdní frézou nebo kultivátorem. Zvažte v této fázi zapravení rašeliny, zahradního substrátu,... Opět pozemek srovnejte. Nechte pozemek odpočinout a sesednout. Opět aplikujte totální herbicid. Uschlé plevele odstraňte. Dorovnejte případné prohlubně. Pohnojte a vrchní vrstvu nakypřete. Můžete vylepšit o zapravení biovinu a zeolitu. Pokud se objeví zelené plevele, nebojte se aplikovat lokálně herbicid. Vysejte vhodnou travní směs. Pocukrujte zahradním substrátem. Uválejte a zalévejte. 

Nezapomeňte zvážit instalaci závlahy. Před výsevem by měly být hotovy také chodníky, cestičky a obrubníky.

Samozřejmě se jedná pouze o obecný popis. Každý pozemek je specifický složením půdy, umístěním, zamokřením... Postup musí být vždy tomuto přizbůsoben - drenáže, oddělení vrstev, ochrany proti hlodavcům... 

PK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 60.253 (?), 22.7.2019 13:49

Ja som mal takýto plán. Postriekať s herbicidem gladiátor, keď sa to všetko zničí, tak to prejsť vertikutaci a hornu vrstvu s bordelem odnést. Potom len čekat kdy neco vyleze z prípadných semen plevele a znovu pošplíchat herbicidem. Na podzim navést rašelinu, vyhladiť urovnať a zasiať trávu.

nebo mám počkat a zasiať trávu až na jaro na takto pripravenú plochu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů19:01
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika