Obnova zničeného trávníku



TTevi - (9) - 152.140 (?) 
31.5.2015 10:14, zobrazeno: 6400x

Dobrý den, prosím zahrádkáře o radu. Máme před domem od loňska vysetý nový trávník. Půda bohužel před setím nebyla nijak připravena ani hnojením ani orbou. Trávník se chytl ale letos je škaredý žlutý, s prázdnými místy. Trávník jsem posekala, vyhrabala kovovými hráběmi a pohnojina hnojivem FLORIA TRAVIN s herbicidy. Za týden bych ale měla možnost půjčení vertikulátoru a nevím zda je možné ho po tom hnojení použít. Pokud ano, chtěla bych to vertikulovat, znovu shrabat a půdu propískovat. Pokud je to možné tak poté použít hnojivo FLORIA MULTIGREEN (vím že dokáže zázraky - viděla jsem na vlastní oči) ale bojím se jestli by toho hnojiva nebylo už moc. Moc prosím jak postupovat pokud teda mám posekáno, pohrabáno a čerstvě pohnojeno? Budu vděčná za každou radu. Děkuji


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 116.145 (?), 31.5.2015 12:48

Po vertikutaci se trávník několik týdnů ze zásahu zotavuje a roste docela pomalu. V této době je lepší ho jen zalévat a pohnojit tak až po 3 týdnech. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 1.6.2015 9:11

Dobrý den,

hlavní příčinou bude u Vás asi to, že jste osévala do nepřipravnené půdy, hlavně co se týče kyprosti a vzdušnosti. Nevím o jak velký kus jde, ale pokud to nechcete celé předělat, tak doporučuji tento postup.

Provést airifikaci do hloubky cca 10 cm, stačí rycími vidlemi, tj. zarýpnete každých 10 cm vidle do země a mírně nadzvyhnete drn. Poté můžete ještě nakypřit horní vrstvu utužené půdy (kde to půjde), zapískujete ideálně křemičitým pískem a celé to můžete pokrýt vrstvičkou (2 - 3 cm)trávníkového substrátu (lze do něj též přidat jemný křemičitý písek). Poté osejete a záléváte aby horní substrát neprosychal. Doporučuji to udělat v celé ploše.

Vertikutaci nyní rozhodně nedělejte nic by to stejně nevyřešilo, ta se doporučuje udělat až tak po roce, kdy je trávník již zakořeněný. Takto by jste akorát vytrhala slabou a málo zakořeněnou trávu. Další hnojení až nejdříve za 3 týdny. Kvalitní trávník je především o půdě a správné zálivce, kvalitní seči a systematickém hnojení. Nicméně více hnojení neznamená lépe. Trávník potřebuje zakořenit, pokud nemají kořeny vzduch tak žádné hnojivo nepomůže, pouze krátkodobě nastartuje růst do výšky. Aby byl trávník homegení a hustý tak tráva potřebuje odnožovat k tomu jí hnojivo moc nepomůže. Navíc mladou trávu hnojíme opatrně a hlavně nepřekračujeme dávku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika