Obnova trávníku přirozenou cestou s minimem námahy



host - 116.145 (?) 
22.9.2018 0:27, zobrazeno: 2853x

Po předloňských nesmělých pokusech s letním nesekáním trávy na okrasném trávníku za účelem přirozeného vysemenění, jsem letos nechal dozrát klasy na téměř celé ploše.

Postup se hodí pro majitelé středně povedených trávníků. Na opečovávaném a hustém trávníku dosev nepotřebujete, na zbídačeném trávníku, kde je sem tam travička, bede semen málo. 

Přes prázdniny a přes vedra nesečete, asi dva měsíce dohromady do vzejití trávy. Až budete mít pocit, že významná část klasů už je suchá a pokud jsou hlášené deště, trávník posečete bez sbírání do koše. Následující den posečete poschlou trávu znovu bez koše a podle vlastního úsudku i další den. Dále sečeme podle potřeby dané výškou trávníku. Až do doby, než vzejde po větších deštích (zalévání) nová tráva, sečeme častěji a dokud nová tráva nevzejde a trochu nezesílí, sečeme stále bez sběru pokosené trávy.

Výsledkem jsem byl víc než mile překvapen, až na holá místa ududané zeminy, na kterých se semeno neudrží a je odfouknuto jinam, se trávník neuvěřitelně zahustí.

Přes vedra je trávníku lépe, když je nesekaný a zastíněný. Některá místa jsem v pruzích sekl a mezi pruhy posekané trávy, nechl pásy neposekané. Po posečení a deštích na pruzích, kde se tráva nechal narůst, byl trávník životaschopnější a rychleji reagoval na vodu, než v sečených pruzích. 

Nevýhodou je nově rustoucí tráva všude kolem, v mulči, záhonech i ve spárách zámkové dlažby. Další nevýhoda je, že s narostlou trávou s klasy má sekačka fakt dost práce, trávy je moc, je vysoká a tady to minimum námahy z titulku vůbec neplatí. Vyplatí se dobře naostřit nůž, sekat na nejvyšší výšku a nesekat na plnou šířku záběru sekačky. 

Pro ty, kteří to příští rok zkusí, přeji hodně štěstí a nezapomeňte se podělit o své zkušenosti.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika