Nový trávník - suchá a spálená tráva - dosévání, pročesání, vertikutace



host - 4.207 (?) 
9.8.2016 11:45, zobrazeno: 12504x

Dobrý den,

před 6 týdny na začátku července jsme zaseli trávník, bohužel nám tam roste takový plevel (asi kostival lékařský) a tak jsme pár míst postříkali ještě Bofixem, po pár týdnech se ukázalo, že i nová tráva kolem těchto míst vzala za své... každopádně i celkově celý trávník je takový řídký a hodně suchý. Zezačátku vypadal senzačně, nebyla vedra, každý den jsme zalévali, ale možná trochu přerostl a bylo tam moc vlhkosti... nyní ho pravidelně sekáme, snažíme se vyhrabávat zbytky posekané trávy a čekáme, zda se to nezlepší. Přemýšlíme, čím bychom měli "vyčesat" trávu od těch suchých stébel... normálními hráběmi na posekanou trávu to moc nejde, jde to ručně, ale je to moc pracné a také se trhají zelené rostlinky... chtělo by to něco jako nějaký vyčesávač, nevím zda existuje. Přemýšlíme, zda tedy ten řídký trávník nějak nedoset, nyní koncem srpna třeba začít... ale nejdříve by to chtělo asi se zbavit té suché trávy, šla by už udělat vertikutace nebo ta se na novém trávníku nedělá? Že bychom posekali, udělali vertikutaci, nějak se co nejvíce snažili zbavit trávník toho suchého, pak doseli, posypali zeminou či pískem. No ale pak bychom museli starou trávu zase posekat a nevím, zda ta dosetá tráva by to vydržela... Taky nevíme, jak trochu zkypřit půdu před dosetím, abychom nevytrhali trávu. Přikládám obrázek současného trávníku.


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 9.8.2016 12:38

Dobrý den,

no je těch informací a nápadů trochu moc a máte v tom asi trochu zmatek :-). Nic ve zlém. Určitě si zde přečtěte diskuzi na téma vertikutace nebo kde se řeší např. různé plísně a poté následná obnova trávníku. Předně nový trávník se nestříká bofixem, herbicid navíc v kombinaci s letním počasím dokáže nový trávník zcela spálit. Když bofix tak nejdřívě až tak za 4 měsíce, raději ale déle. Zakládat nový trávník na začátku léta není vhodné, ale někdy se nechce čekat, rozumím :-). Nový trávník sekat postupně, navíc nenechávat moc přerůst, klidně když má cca 8 cm již sekat. Z fotky se nedá určit jasná příčina, ale ten bofix tam asi bude mít svůj podíl. Mohla se také u oslabeného trávníku i rozjet plíseň, ale to z této fotky nelze určit.

Pro vyčesání uschlé trávy si kupte ruční vertikutační hrábě, budete v nich mít větší cit a naděláte tak méně škody. Také existují spec. hrábě na trávu co jsou tenké a husté (nemyslím tím vějířovité), těmi to lze při troše cviku také. Ideální mít obojí. Jinak si asi stejně budete muset časem koupit vertikutátor, který má i takové drátky na vyčesání, ale nyní to nepoužívejte nezbylo by Vám tam nic.

Jakmile vyčešete starou odumřelou trávu a mírně narušíte povrch půdy tak můžete dosévat (stejným osivem jako bylo to původní), poté lze "pocukrovat" trávníkovým substrátem (pomůže udržet vlhkost), který pokud se Vám bude chtít můžete navíc vylehčit křem. pískem. Zalévat a co nejdříve pohnojit, nepřekračovat však dávku, nemělo by se jednat o moc silné dusíkaté hnojivo, důležitější je nyní draslík a také fosfor. Když budete nakupovat v hobymarketu tak klidně kupte balení sezonního a podzimního a namíchejte to 50/50. Hnojivo dodá sílu současnému porostu, který by měl začít pak i více odnožovat. Sekat pravidelně ostrou sekačkou, nepodsekávat, (max 1/3 výšky) raději častěji a méně. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 4.207 (?), 9.8.2016 13:10

Ano, vím, vím, Bofix jsme neměli používat no... Také víme, že se nemá zakládat v létě, ale bylo na to docela vhodné počasí, letošní léto tomu docela přálo, řekla bych, že to nebyl až zas tak špatný tah, nechtělo se nám čekat no, a trávník byl zezačátku krásný. Trávu jsme poprvé a podruhé sekali moc vysokou... Ta plíseň tam asi taky bude, občas je místečko, kde je zem mezi travou potažená jakousi bílou "pavučinou", myslím, že to je plíseň. Co s tím? Jinak je tam jakoby taková asi ta "plsť", zem je potažená uschlou trávu a tak, proto by to chtělo vyčesat... Také nám bylo řečeno, že hnojit by se měl až tak roční trávník... Posílám ještě fotku zblízka. Děkuji moc za rady.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 9.8.2016 13:41

Klasickou plsť tam ještě nemůžete mít, máte tam pouze odumřelou trávu, která pokud se tam nechává dlouho tak právě po určitém čase začně vytvářet tu plsť. Proto je vhodné ji nyní vyčesat.

K možné plísni podle fotky tam nevidím jasné symptomy např. kornatky, která by asi připadala nejvíce v potaz, proto zatím nebudu doporučovat žádný postřik. Opravdu ideální řešení je nyní vyčesat, pohnojit a zalévat. Zbytečně nezatěžovat. Hnojivo podpoří trávník v růstu, posílí jej,  podle fotky má trávník světlou barvu což je také určitý příznak nedostatku hnojiva, ale zde je to i díky celkově oslabenému trávníku. Nový trávník se v prvním roce hnojí, dokonce existují i profi hnojiva na to spec. určená a dávají se jak do půdy při výsevu a pak se jimi provádí např. první hnojení po cca 3 až 4 seči. Poté je možné již hnojit standartním sezoním hnojivem. Pokud se hnojí správně a vhodným hnojivem, tedy nepřekračuje se dávka, používá se rozmetadlo tak se nemůže nic stát. Ano, pokud na nový, měsíc starý tráník dáte silné rychle působící dusíkaté hnojivo tak jej možná spálíte, chce si o tom něco málo zjistit. Spálit špatným hnojením můžete i několik let starý trávník. Nicméně nyní opravdu pohnojte klidně tak jak jsem Vám poradil.

Jinak po vyklíčení většinou trávník vypadá dobře, správná péče v začátku je však velice důležitá,  trávník je ještě slabý, nemá moc velký kořenový systém a je celkově velice citlivý. Také doporučuji se věnovat klíčení jednoděložných plevelů např. ježatky apod., pokud je tam máte tak hned ručně vytrhávat, nebo si pak časem nebude vědět rady. Na tento typ plevelů Bofix a spol nezabírají. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 4.207 (?), 9.8.2016 14:02

Tu Ježatku jsme tam také měli, ale snad zavčas jsme ji vytrhali a pokud ji někde vidím, tak vytrhávám. Jde to docela dobře naštěstí, většinou i s kořínkem. Díky za rady. Zkoušela jsem teď vyfotit tu plíseň, ale je po dešti a tak jsem ji nějak nikde nenašla... Tak příkládám foto té Ježatky (myslím, že je to ona), která se nám rozrůstá tam, kde zatím nemáme vysetý nový trávník...

Díky moc Katka


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 9.8.2016 14:16

Ano, toto je ježatka, doporučuji nenechávat kvést, semenit, náletem se pak dostane do Vašeho nového trávníku zpět. Další a často nechtěnou trávou je lipnice roční, ta pokud se nechá, tak pak také hodně potrápí. Celkově pokud budete chtít mít v budoucnu čistý trávník tak na jednoděložené plevele být důslední, vyplatí se to. 

Lokální ošetření nového trávníku herbicidem např. štětečkem, houbičkou apod je možné, je to piplačka, ale jde to. Zde je pak riziko popálení od bofixu docela malé. Nedělat bych to za přímého slunce a před deštěm. Hodně zdaru.

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 4.207 (?), 9.8.2016 14:25

Hmm, díky moc za rady, sousedi vedle nás mají hned za naším plotem nesekanou část zahrady - louku... no a tak to u nás s těma plevelema asi bude těžké :-(

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 4.207 (?), 9.8.2016 14:05

Ještě se chci zeptat, myslíte, že můžeme ty Kostivaly alespoň natřít lokálně tím Bofixem, natřít je štětečkem, aby se nepostříkala tráva kolem... Jinak moc nevíme, jak se jich zbavit, pořád jich tam pár je.. Když jsme je před setím vyndavali mechanicky, tak to byl kráter půl metru na půl metru...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika