Nezarostlá místa na trávníku



host - 90.74 (?) 
8.10.2016 14:19, zobrazeno: 4544x

Dobrý den,

postavil jsem dům a upravil jsem si zahradu. Na srovnanou hlínu jsem naházel travní semeno. Na zahradě mi vyrostla tráva, ale mám tam spoustu míst které nezarostli. Jsou to takové fleky. Hlína je v těchto místech uplně tvrdá, tak se domnívám, že by to chtělo nečím roztrhat. zkoušel jsem vertikutátor, ale to je málo chtělo by to něco, co dokáže udělat, prořezat trávník do hloubky tak 10 cm, na který bych poté nasypal křemičitý písek. Co použít na toto prořezání? nebo jak postupovat v tomto případě. Předem děkuji za rady. 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 11.10.2016 9:44

Dobrý den,

 Pokud si představujete něco ve smyslu co prořeže nový trávník do 10 cm a pak to posypete pískem a bude to fungovat, tak upřímně moc nebude. Neznám však rozsah, foto, chce to více info. Můžete třeba jen lokálně rýčem nakypřit půdu a promíchat to třeba s tím pískem, pak uhrabat a znovu osít, variant je více, ale z Vašeho popisu a bez znalosti cíle se nemá smysl pouštět do větší diskuze. Śkoda, že jste tyto věci neřešil před osevem. Záleží především na tom, co od trávníku čekáte pokud to má být jen +- zelená plocha, občas tráva občas plevel, nebo to má být okrasný udržovaný trávník? Pokud opravdu okrasný, tak aniž bych znal více podrobností tak jen z Vašeho popisu se domnívám, že to bude chtít daleko více jinak bude tento cíl v nedohlednu. Nechci se zde nějak horlivě rozepisovat, co a jak dělat když nezmám Váš cíl. Klidě napiště, nafoťte. Mohu se zeptat jak často jste zaléval, jaký byl postup při osetí (termín, válcoval jste, zapravoval hraběmi osivo do půdy) nebo skutečně hlavní Váš neúspěch je ta tvrdá hlína? Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 90.74 (?), 14.10.2016 15:58

Dobrý den Martine,

děkuji za reakci. Trávník by měl být normální trávník u domu. nečekám, že to bude nějaký green, ale chtěl bych takový ten klasický parkový trávník. První 3 týdn jsem zaléval každý den, poté to bylo takové jak se mi chtělo. Temín osetí byl květen, sel jsem secím strojkem a toté zaválcoval. Na vrch jsem koupil prosetou hlínu, aby šla zahrada lépe rovnat, ale nebyla to žádná parádní zemina. To si myslím, že je jeden z neúspěchů celé veci. 

               Předem děkuji za rady Martin

                    


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 17.10.2016 17:01

Martine, podle fotky, bych spíš jako příčinu nezdaru viděl i splavení či zaschnutí osiva, ono s tou zálivkou v počátku je to hodně těžké. V květnu je již teplo a když svítí slunce tak někdy je potřeba i 3x denně a to se bez autom. závlahy dělá těžko. Vzhledem k Vašim potřebám bych doporučil dvě možnosti :

1) jenom nakypření horního povrchu půdy (nyní po deštích by to mohlo jít), ruční kypřič by mohl stačit, osetí a utužení + zálivka. Nebude to žádná sláva, ale alespoň to zaroste. Bohužel počasí je již na hraně. Poté kvalitní seč, závlaha a hnojení a rekreační trávník běžného parkového standardu to +- bude. Sice žádná sláva, ale možná pro Vaše potřeby to asi bude stačit.

2) koupit aerifikační vidle s šiřšími hroty 19 mm a na holých místech provést aerifikaci, otvory zapískovat, opět povrch lehce narušit a dosít. Horní část půdy lze doplnit trávníkovým substrátem, zlepšíte tím klíčivost osiva. Holé místo tak jednak vylepšíte aerifiakcí, dodáním písku hluboko do půdy se zlepší horní vrstva 15 cm a bude to dobrý základ. Aerifikační vidle pak můžete použít na vylepšení např. částí kde se bude více chodit a kde Vám bude na kvalitě trávníku více záležet. Osobně bych zvolil tutu druhou verzi, je pracnější a jsou tam nějaké více náklady, sice to nevyřeší trávník jako celek, ale může to sloužit jako motivace do budoucna. Navíc v místech kde se bude hodně chodit se budou vidle hodit, tam tožit může být problém docílit i toho obyčejného trávníku.

Nemá cenu se pouštět do nějakého prořezávání, či jen doplňování písku v horní části, ideální je aby co největší část půdy měla stejné vlastnosti, nemá cenu mít horních 5 cm samý písek a pod tím "beton" to nefunguje. Lehké pískování horní vrstvy lze pak provádět v rámci vertikutace když je již trávník starší, hustčí a již se tam tvoří nějaká plsť.

Pro dosetí použít stejnou směs co jste dával původně, nekupovat žádné směsi typu dosev, záplata apod.

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 172.220 (?), 11.4.2022 16:35

Chci se zeptat na zkušenost s travní záplatou Floria s kokosovým
substrátem. Po deštích v minulých dnech se v místech, kde jsem vysypal
záplatu, utvořily „gelové“ hrudky, velmi mazlavé, a nechtějí se rozpustit. Byla to chyba produktu nebo je to normální?

Karel Janda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika