Nerovnomerny rust travniku



MartinH - (2) - 32.82 (?) 
6.6.2017 22:05, zobrazeno: 5515x

Dobry den, mel bych jeden dotaz. Mohl by mi nekdo poradil jestli muj problem souvisi pouze s nevhodnym secenim a nebo je to kombinace vice veci najdnou. prikladam foto, kde je patrne, ze travnik neroste rovnomerne, vytvareji se mista, kde je krasne zeleny a naopak mista kde je ridky a schne. Secu na cca 4 cm rotacni sekackou, hnojeno zatim 1x. Travnik je Parkova smes exclusive od Roznovska travni semena. Prikladam foto.


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 39.3 (?), 7.6.2017 8:42

Dobrý den,

pouze a sečí to nebude, nezle Vám odpovědět zcela přesně bez znalosti půdních, vláhových a dalších podmínek co tam Váš trávník má. Prvně je důležité vyzkoušet jak je to s vlhkostí, zda ta horší místa netrpí více suchem, divil by jste se jaký může být rozdíl i na malé ploše. Potom jak je to s kvalitou půdy, zda je všude stejná a jak je tráva zakořeněná. Potom samozřejmě fleky vytváří dostatek či nedostatek živin v půdě, pokud jste např. hnojil ručně bez rozmetadla tak hned máte jednu příčinu jasnou. Tedy může to být od rozdílného množstí živin v půdě, nerovnoměrné vlkosti půdy či od rozdílné kvality půdy samotné. Předpokládám, že se jedná o nový trávník.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
MartinH - (2) - 32.21 (?), 7.6.2017 17:57

Dobry den, 

dekuji za reakci. Travnik byl zaset na puvodni zemine, kde 3 roky rostlo neco teda vice-mene vse.

Vse se vytrhalo, porylo, projelo kultivatorem a bohuzel vzhledem k velice velke rozmanitosti vsech plevelu prisla na radu i nejaka ta chemie.

Trava je zaseta loni na jare, takze cca 1 rok. Mate pravdu, ze hnijivo rozhozeno rucne, ale takovy problem nastal az po 2 seci se stoupajici teplotou. Po sekani se zacala objevovat sucha stebla a na urcituch miste z jednoho trsu vyroste cca 5-6 stebel a zbytek schne.

Jde mi spise o to, jestli je to spise o hnoojeni, seceni a zalivani, nebo je tam jeste nejaky problem s nejakym plisne pripadne jinych onemocneni.

Vcera jsem objednal vretenovku a dalsi krok bych videl na aplikaci hnojiva napr postrikem + rozhozeni kremiciteho pisku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 39.3 (?), 8.6.2017 8:54

Dobrý den,

jak jsem psal bude to u Vás asi souhra více věcí, zkoušel jste dělat sondu jak je v těch "suchých" místech vlhká půda, jak a kolik zaléváte? jen srážky v tuto roční dobu nestačí. Hnojení se neprojeví hned, záleží jak začne rychle hnojivo působit, pokud neprší nebo nezaléváte tak nepůsobí jelikož se nerozpouští. Choroby nyní neřeště, důležité je správně a hodně zalévat, hnojit a sekat. Dělal jste vertikutaci či není již potřeba? Rozhození písku v tuto chvíli nic nevyřeší a hnojení postřikem nedoporučuji, jelikož si v tuto roční dobu trávník akorát tak spálíte. Hnojit jste měl již loni a pravidelně, půda může být chudá na živiny a i proto pak trávník roste nerovnoměrně, navíc tím hnojením ručně jste to dle mne ještě více zvýraznil.

Udělejte si sondu na více místech jak je to s vlhkostí půdy, složením zda je jílovitá nebo jaká, od toho bych začal. Pak budete mít představu kolik trávník potřebuje na daném místě vody, případně můžete pokud bude půda hodně tuhá a trávník nebude mít hluboké kořeny přistoupit k aerifikaci a zapískování děr. Hnojte pravidelně dle návodu výrobce hnojiva. Sekejte často a ostrou sekačkou. Jinak vřetenovka není spása problémů, je to jen vyšší level kvalitního sečení pro dosažení hustého a nízko střiženého trávníku. Při neznalosti lze vřetenovkou napáchat více škody než užitku, jelikož není možné s ní např. sekat přerostlou trávu, ruční neposeče tuhé listy trav apod.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika