Nerovnoměrný růst nového trávníku



host - 240.74 (?) 
26.5.2016 11:44, zobrazeno: 7288x

Zdravím, přicházím s dotazem :)

Mám nově vysetý trávník, který se mi záhadně nerovnoměrně rozrůstá - půlká už je krásně hustá a druhá půlka je lysá - zemina je stejná, pokrytí sluncem je také z 90% stejné, zavlažuju ráno a podvečer.

Trávník byl zasetý před 18 dny. Myslíte že se to ještě uchytí nebo to mám přehrábnou a zasít osivo na lysé půlce znova?


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 27.5.2016 8:23

Dobrý den,

podle obrázku tam máte spoustu osiva napovrchu, což je špatně, proto Vám to neklíčí. Důvod musíte znát sám. Pokud je to směs kde je převaha jílků a ostatní část takto vyklíčila, tak narušte holou plochu a proveďte přesetí. Osivo je třeba zapravit rovnoměrně do půdy tak aby většina byla v hloubce cca 3 - 10 mm, pak má šanci na rychlou klíčivost. Nyní jelikož se otepluje tak to bude platit dvojnásob.  Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 240.74 (?), 27.5.2016 11:26

Trávník sem nezakládal sám dělal mi to zahradník, který v ulici založil a upravuje zahradu několika sousedů a trávníky mají luxusní - takže žádný lempl co s vou práci odbyde, ale to je nepodstatné.

Jedná se o sportovní směs s převahou Jílku

Osivo bylo po celé ploše zaseto rovnoměrně ve stejné hloubce, pohnojeno a uválcováno. Je mi stále záhadou proč tedy při totožných podmínkách je půlka Ok a půlka na prd, vzhledem k tomu že i podmínky pro růst (závlaha, půda a slunce) jsou totožné. Ta část kde je dostatečně zatravněno začla klíčit po 5ti dnech.

No zřejmě mi nezbyde nic jiného než to prohrábnout a lysou část přesít znova.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 27.5.2016 11:56

Opravdu ta příčina proč neklíčí je vidět na první pohled, spoustu osiva máte na povrchu, nejspíše vyplavéné zálivkou, což se může stát a stává se to. Jiná příčina to nebude, je to malá plocha rovná plocha. Pokud jste to zaléval hadicí a stál blízko tak jste na okraji měl logicky silnější proud vody a ten mohl vyplavit i dobře zapravené osivo. Osobně si myslím, že toto může být ten hlavní důvod přoč je to osivo tam kde je a není tam kde má být.

Nerovnoměrné klíčení trávníku je prakticky vždy dáno kvalitou a přípravou plochy pro osetí, rovnoměrností osetí a v konečné fázi správnou zálivkou. Část ovlivníme sami, část nikoliv, pokud přijde přívalový déšt které vše vyplaví tak nenaděláme nic.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 240.74 (?), 27.5.2016 12:35

Zalévám hadicí, z místa od patníku, tak jak píšete.

Pravděpodobně to bude vyplavením, i když sem na nasádě nastavil rozprach (viz. obr) a i když se zdálo, že je to relativně OK (ano občas mi vznikla malá louže, přiznávám) asi jsem zezačátku nezaléval dost opatrně.

Díky za radu, jelikož je před chvíli zalito, nechám přesetí na zítřek :)

Předpokládám, že bude stačit lysá místa narušit hráběma, osít a uválcovat (resp. "umlátit" deskou jelikož válec nemám). Nebo je potřeba lehce (max 1cm jak píšete) před válcováním zasypat substrátem?


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 27.5.2016 13:15

Ano, současný povrch narušte hráběmi, ideální jsou ty co mají dlouhé tenké a husté "drátky", pak osejte, osivo zapravte tak aby ideálně nebylo vidět. Trochu vidět bude asi vždy, ale to je normální. Já to dělám tak, že těmi tenkými hustými hráběmi lehounce osivo "zasekám" a případně pokud je potřeba ještě "pocukruji"  směsí kř. písku s trochou trávníkového substrátu, nebo kvalitního kompostu. S čistým substrátem v malé vrstvě nemám moc dobré zkušenosti, jelikož je moc lehký a má tendenci po zálivce "plavat". Hloubka osetí je ideální kolem cca 0,5 cm pod povrchem. Pak plochu ulálcuji nebo pokud je to malá plocha tak stačí za pomoci prkének či menší desky utužit. Tím, že píšte umlátit tak pozor raději si na desku jen stoupněte to bude stačit :-). Zálivku s rozumem, pro klíčení stačí opravdu trochu, ale o to o více častěji. Rozprašovač co máte je vhodný, ale chce to zalévat z větší vzdálenosti. Já zakládám trávník více méně jen do písku (kolem 80 % subtrátu je kř. písek), ale tím zde nechci zatěžovat :-). Nicméně ten kořenový systém co vznikne je radost.

PS : předpověď slibuje bouřky tak to dobře načasujte, tak aby jste to nemusel dělal po třetí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 240.74 (?), 27.5.2016 13:28
No ty předpovědi, v Ostravě pět dnu pod mrakem a ani kapka. Je mi jasné že když to zasuju příjde slejvák jako prase, to je zákon schvalnosti. Umlácením jsem myslel lehce spíše sem zvažoval že desku ušlapu. Udělám to dle vašich rad naruším zaseju zasekám ušlapu deskou a budu zalévat opatrněji, snad to výjde, děkuju za rady a čas
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika