Nehezké drny v trávníku



beast - (5) - 40.34 (?) 
10.9.2016 11:52, zobrazeno: 15165x

Dobrý den. Prosím o radu. Asi před šesti lety jsme založili trávník (cca 800 m2), navezena zemina, uhrabáno, odpleveleno, zaseto. Ze začátku byla tráva krásná, jemňoučká, postupem času se začaly objevovat velké drny takové ošklivé, širokolisté, na oko rušící a i na dotyk mnohem méně příjemné trávy. Postupně tato tráva přibývá a čím víc jí je, tím víc nás štve :) Snažili jsme se určit, co je to za trávu, a vyšla nám z toho nějaká kostřava – bez záruky, přikládám fotky, na jedné je vidět rozdíl listů mezi tou „ošklivou“ hrubou a „hezkou“ jemnou. Původně jsme si mysleli, že jde o nálet od souseda, který za 5 let od stavby nebyl schopen upravit pozemek a roste mu tam všechno možné (vč. takové nějaké trávy, kopřiv, jetele, jitrocele, laskavce, pcháče...) a seká křovinořezem jen párkrát za sezónu (např. loni 2x, letos už asi 3x) – sousedka z jeho druhé strany s asi 3 roky starým trávníkem začíná mít stejné problémy a u nás je nejhezčí ta část trávníku, která je z pohledu tohoto souseda za domem, tam tyto drny skoro nejsou. Teď jsme ale zmatení, vyhledali jsme složení travní směsi, kterou jsme tehdy použili a tam se to kostřavou jen hemží:
Travní směs „park hobby“:
festuca rubra maritza 10%
festuca rubra longfellow 20%
festuca rubra condor 25%
lilium perenne esquire 10%
festuca arun. galatek 20%
festuca arun. masterpiece 15%
Když ze začátku byla tráva tak pěkná, co se stalo? Špatná péče, nálet nebo tam získává nadvládu něco, co úplně nechceme? A můžeme s tím něco dělat? Přiznávám, že zatím jsme hnojili vždycky jen jednou na jaře, poslední dva roky vertikutujeme (taky zatím jen na jaře), sekáme dle potřeby, většinou 1x za 14 dní (po pohnojení každý týden), jednou za sezónu to většinou postříkáme selektivním herbicidem, přes léto se snažíme zavlažovat, ale určitě by to sneslo víc.. Předem díky za názory a rady.

Plevel v trávníku
Plevel v trávníku
Plevel v trávníku
Plevel v trávníku
Plevel v trávníku
Plevel v trávníku
Plevel v trávníku
Plevel v trávníku
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 228.52 (?), 10.9.2016 15:52

Dobrý den,

přesné určení z fotky je docela těžké, sice ve směsi máte kostřavu rákosovitou, která je širokolistá, ale ne zase tak moc a roste trochu jinak a má většinou světlejší barvu. Dále tam máte kostřavu červenou a jílek, obojí to na 100 % není.  Může to být i tzv. ostřice apod. Náletem z okolí se Vám do trávníku dostane lecos. V zásadě je to však jedno co to je, nedá se s tím nic moc dělat. Chemicky eliminovat jednoděložné trávy nejdou, pouze v kostřavových směsích, což defacto ta Vaše je. Můžete se pokusit na malé ploše provést postřik herbicidem a to Targou Super (ta jediná ve správné dávce nevadí kostřavám červeným) jílek a ostatní jednoděložné trávy ničí, ale máte tam jílku jen hodně málo a na fotce jsem jej ani neviděl, tak možná za pokus by to stálo. Ručně to dělat ve velkém je nesmysl bez jistého výsledku. Můžete to také celé předělat :-). Může se to však opakovat.

Další možností je přesít směsí s převahou lipnice luční a jílku. Lipnice to díky širšímu listu a tmavší barvě časem vhodně doplní. Sekejte však častěji a na nižší výšku. Tím, že sečete jak sečete tak nevzhledný efekt jen posilujete, navíc frekvence sečení 2x za měsíc okrasnému trávníku škodí, jelikož jej stále podsekáváte, nehoustne, spíše řídne, dochází tam k rozvoji nežádoucích plevelů a jiných nechtěných travních druhů, kterým vyšší a méně častá seč vyhovuje. Navíc tím i umožňujete kvetení a tedy další rozvoj toho do tam nemá být.  Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 116.125 (?), 2.10.2016 22:07

Dobrý den, máme úplně totožný problém. Přikládám foto. Travní semeno máme Floria - král trávníků, složení - kostřava červená 40 %, lipnice luční 20%, jílek vytrvalý 40%. Soused má také neupravený pozemek a tak jsme si mysleli, jestli to není od něj, ale mám podezdření, že je to složením trav ze směsi. Možná sekáním ob týden, zalívání málo a pak se rve tráva, ktrá je nejvíc odolná.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 116.125 (?), 2.10.2016 22:10

nepodařilo se mi připojit více fotek, tak ještě jednu


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 3.10.2016 8:19

Směsí to opravdu není, navíc Floria zase není tak levná a obyč. směs aby obsahovala takové množství plevelných trav. Původ hledejte hlavně v půdě do které jste osévali, nálety z okolí a Vaší péčí nepéčí :-). Pokud se trávník nechá být, moc se nezalévá navíc seče 1x za 14 dní tak se není čemu divit. Začnou převažovat plevelné druhy, kterým to vyhovuje, mají menší nároky na živiny, vodu a méně častá seč jim dává prostor. Nic ve zlém, ale pokud se ihned v počátku tomu dá řád a nenechá se rozrůstat to co tam být nemá, tak to nemůže takto dopadnout. Nyní je již pozdě, nicméně pravidelnou sečí ostrou sekačkou, závlahou a hnojením tomu trochu pomůžete a nebude to alespoň na první pohled tak hrozné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 130.250 (?), 19.10.2016 12:15

Zdarvím, měl jsem stejný problém a bylo to většinou kolem plotu, všechny sousední pozemky jsou neudržované a lebeda sahá do 1m výšky.

Té tlusté trávy jsem se zbavil nižším sečením 


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 178.106 (?), 25.3.2017 10:06

to co tam máte je lipnice, tedy součást směsi :-(

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 45.252 (?), 25.3.2017 22:08

Na posledních fotech to je obludně sterilní  "trávník" alá podnikatelské baroko a satelitní poušt... evokuje to nepůvodní cizí kulturu golfových chemických pouští kde nic přirozeného nežije, vč. normálních lidí...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 60.78 (?), 3.8.2021 13:23
Zdravím Je to Paspal (Paspalum Dilatatum) Není na to selektivní herbicid. Nutno spálit třeba Dominatorem, vyrýt a dosít trávník. Pro golfisty je to problematická plevel
Paspal
Paspal
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 36.162 (?), 25.5.2017 15:02

Není pochyb, že se jedná o kostřavu rákosovitou, která byla ve směsi. Lze z ní udělat pěkný trávník pouze za předpokladu, že ve směsi převládá (60%, raději 70%). Soused je určitě nevinen. Dloubáním ani herbicidem se jí nezbavíte. Její výhoda je, že je podstatně suchovzdornější než ostatní druhy, což můžete na její barvě vidět v létě, pokud byste nezavlažovali. Jinak chválím vaši péči o távník. Sekat se má tak často, aby trávník po posečení zůstal zelený, tj. aby v přerostlém porostu nebyla dole tma, ve které listy žloutnou. Někdy to po čtrnácti dnech stačí, záleží na stavu trávníku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika