Napadení trávní rzí



vlada08 - (3) - 168.56 (?) 
11.9.2016 17:57, zobrazeno: 3690x

Dobrý den,

po týdnu dovolené jsme se vrátili domů a travník máme napadený rzí. Bohužel jsem se nikde nedočetl žádnému postupu, jak se ji zbavit. Osetá plocha je 1000m2, trávník je 5 měsíců starý. Již 2x hnojený. Dle google usuzuji, že se jedná o Rez korunkatou.

Prosím o radu, postup... sekat či nesekat?

Předem děkuji.

Foto
Foto

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 12.9.2016 8:25

Dobrý den,

ano, podle fotky v detailu je to travní rez, korunkatá možná nikoliv v této fázi se to těžko poznává, ale je to defackto jedno. Rzivost je poměrně vytrvalá choroba, velice důležité pro léčbu je průběžné odstraňování odumřelé trávy, to bych řekl že je zásadní. Ve Vašem případe pak asi vertikutátorem, jedenkrát však většinou nestačí.. Z chemických přípravků na ošetření, je to docela těžké, díky dostupnosti v malospotřebitelském balení. Lze použít přípravky s účinnou látkou chlorothalonil, mancozeb, propiconazole. Registrovaný je přípravek Opera Top, bohužel ten Vám asi nikde bez osvědčení neprodají. Já jsem na to používal Dithane (mancozeb), údajně lze prý použít i Ortivu. Nicméně žádný rychlý efekt postřik nemá. Důležité je opravdu pořád vyčesávat a nezalévat večer ale spíše ráno. Sekat to můžete ba musíte. Doporučuji také trávník co nejvíce posílit, pokud jste hnojil před více jak 3 týdny tak pohnojte a vydatně zalijte, ale již to nepřenánějte s dávkou, hnojení dusíkatým hnojivem (jaro / léto) je již pomalu na hraně co se období týče, ale ještě lze. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vlada08 - (3) - 58.66 (?), 12.9.2016 9:45

Dobrý den,

velice Vám děkuji za odpověď. Na trávníku jsem používal startovací hnojivo Wolf-Garten (osivo je Wolf-Garten Supra). Po 8 týdnech jsem použil travin k odstranění plevele a přihnojení (aplikace začátek srpna).

Koupím tedy vertikutátor a budu pročesávat. Za názvy přípravků děkuji a vyzkouším.

Trávník nyní moc nezaléváme, každé ráno je vydatná rosa.

Mám tedy použít hnojivo podzimní?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 12.9.2016 10:17

Dobrý den,

rosa je nic vláhu kořenům nedodává, paradoxně spíše škodí, jelikož podporuje různé plísně. Zálivka je nutná jinak Vám v tomto počasí uschne, navíc nový trávík nemá ještě moc silné a hlubší kořeny. Rýpnějte do drhnu a uvidíte jak je půda suchá. Pamatujte, že čím více je trávník ve stresu tím snadněji jej napadají choroby. Navíc po hnojení je vydatná zálivka nutná. Záleží co od trávníku očekáváte, pokud budete chtít mít hezký silný a vitální trávník tak bude nutné mu věnovat soustavnou péči, zálivka a kvalitní seč je základ. Pro představu v tomto počasí potřebuje ideálně kolem 30 - 40 L vody na m2 týdně. Bez zálivky má nyní nula.

Hnojivo, nyní bych aplikoval klidně ještě sezonní (jaro/léto), ale o trochu nižší dávku. Čistě podzimní pak za cca měsíc. Případně to lze smíchat dohromady. Pokud hnojíte do kříže tak jeden směs jaro/léto a druhý podzim.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vlada08 - (3) - 58.66 (?), 12.9.2016 12:00

Dobrý den,

děkuji za informace. Vidím, že se mám co učit. Budeme tedy pravidelně zalévat. Seč by měla být kvalitní - vybavení je špičkové a ostrost nožů také. Seč je 1x týdne.

Hnojivo použiji dle Vašeho návodu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika