Málo zakořeněná tráva



Stránky: 1,  2   
host - 211.30 (?) 
9.10.2014 20:02, zobrazeno: 11934x

Dobrý den.  Je to už rok co jsme zaseli trávník. Po cele zahradě je krásně hustý jen na jednom místě je řídký a málo zakořeněný. je tam celkem málo sluníčka a dost mokrá půda ale trávník je zelený. Dá se to nějak zlepšit?

Potom mám jěště problem že u obrubníku kde méně prší tak je trávník husty ale taky málo zakořeněný. Zítra dodám foto. Díky za odpovědi

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 10.10.2014 9:08

Dobrý den,

v místech bez slunce je toto celkem normální navíc pokud máte třebe více jílovitou půdu tak se obecně na těchto místech trávě nedaří a bude se tam dařit mechům. Rada je menší zálivka než jinde (tráva bude mít větší snahu o hlubší zakořenění) hnojení nyní s hnojivem s vyšším obsajem draslíku. Také pomůže airifikace vidlemi a dopískování. Tedy udělejte vše aby ke kořenům mohl vzduch a živiny. Horní vrstvičku půdy lze lehce narušit např. hlubší vertikutací, dopískovat a klidě dosít.

Kolem obrubníku (navíc pokud je betonový) zase tráva trpí nedostatkem vody a také živin. Beton jednak saje vodu a pro kořeny je tam celkově málo půdy a živin. Toto se řeší již při setí tak, že se oseje klidně větším množstvím osiva a tato místa se pak více zalévají než jiná a při hnojení já např. aplikuji hnojivo ručně v pruhu cca 0,5 m kolem obrubníků. Je to pak efektivnější. Teké je lepší kolem obrubníků trávu pokud ji nebere dobře sekačka a případně nemáte-li drn v úrovni obrubníku, což mám např. já (je to pak polovina práce)  dostříhávat ručně, tráva pak lépe houstne a je zdravější.

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 10.10.2014 9:19

Martine, Martine, kdybys radši nekecal.  To jsi si ty nesmysly někde přečetl? Určitě totiž nepíšeš podle zkušenosti, ale jen podle nějakých pochybných domněnek. Mám už druhou zahradu na jílu a po mechu ani stopy ani na jedné. A to zahrady takové přístroje jako je vertikutátor, aerofikátor a podobné ani neviděly.  Není pravda, že se na takové půdě trávníku nedaří, opak je pravdou, půda totiž udržuje vlhkost a trávníku se na takové půdě daří moc dobře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 10.10.2014 10:44

Ferdo Mravenče, rád bych viděl ten váš trávník i váš jíl. On totiž není trávník jako trávník a není jíl jako jíl. Odlišme "trávník" (šlechtěný, monokulturní, čili koberec) od "trávy". Ano, tráva roste i na jílu, ale trávník nikoli, ten se tam trápí. Trávníky totiž potřebují u kořenů vzduch a toho je v jílu nedostatek. Proto takový trávník, založený čistě na jílu chřadne, vytváří se žluté fleky, což se dá do určité míry eliminovat zvýšenými dávkami hnojiv. Pokud není pravidelně a vydatně hnijený, z trávníku se stane obyčejná tráva, čili směs nejrůznějších travin a bylin (= travních plevelů). Tráva je také zelená, to nepopírám. Osobně vyzkoušeno. Všechny šlechtěné trávníky se zakládají na humózní lehké půdě, ideální je směs kompostovky s říčním pískem. Pískováním se zapravuje balastní vzdučná substance do odumírající bilologické složky, čímž se vytváří ideální substrát pro další rozvoj kořenů. O "jílování" trávníků jsem nikdy nikde neslyšel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 10.10.2014 10:51

Já jsem reagoval na bláboly o mechu a ten tam neroste.  Jinak šlechtěný trávník mě nezajímá, nejsem pako, abych marnil čas "péčí" o trávník.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 10.10.2014 11:16

V tomto máte samozřejmě pravdu, výskyt mechu s jílem přímo nesouvisí, souvisí s půdním Ph.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 10.10.2014 11:45

Dobrý den, Ferdo Maravenče,

pokud si myslíte, že jsou to bláboly  ( ano mohl jsem napat místo bude se dařit může se dařit ) s ohledem i na to, jak pisatel píše, že trávník trpí nedostatkem slunce, půda je tam vlhká, tak opravdu nevím. Je zajímavé, že např. můj soused na severní straně má hodně jílovitou půdu a má tam mechu dost. Dokonce i trváník u mých rodičů, který je na dvorku severní strana má problémy s mechem. Samozřejmě ovlivňuje to hodně PH, byť na dvorku mých rodičů je OK, ale příčina přoč tam časem mohou být i mechy je také v tom, že se vytváří na povrchu této půdy ideální podmínky pro plísně, trávě je tam většinou řídší a třeba za čas se objeví mechy. Pokud by to bylo na jihu na slunném místě tak by situace byla úplně jiná tam by mech nerostl. Nicméně pokud chcete obecně tvrdit, že těžká jílovitá půda je pro trávník myšleno okrasný trávník, který je zatěžován ideální tak nevím. Ano jíl zadržuje vodu, ale to je asi tak jediné. Voda není vše, trávník proto aby byl zdravý a hustý tak potřebuje i něco jiného. Sám jsem nedávno zakládal kolegovi trávník na pro mne špatné půdě (spíše jílovitá, ale nebyla to žádná hrůza). Byť bylo použito kvalitní osivo tak se v počátcích moc trávě nedařilo, trochu jiná je situace u trávíku starého několik let a ne u nově zakládaného trávíku. Navíc u např. lučního trávníku. Ano přečetl jsem toho opravdu dost a to především odbornou literaturu, skripta pro vysoké školy a také jsem různé věci konzultoval s uznávanými odborníky na trávníkářství. To co zde radím mám podložené jednak jejich radami (tištěné či ústní) a také vlastní zkušeností. Navíc snažím se poradit a pokud je to co jsem tazateli poradill špatně tak prosím poraďte neco jiného lepšího.

Pokud je navíc každý kdo che mít zdravý a pěkný trváník pako jak sám píšete, tak proč s těmito paky ztrácíte čas. Někdo možná má trávík jen jako zelenou plochu aby nechodil v bahně někoho to třeba i baví tak jako Vás třeba něco jiného.

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 211.30 (?), 10.10.2014 12:32

Tak přikládám foto. Tak takhle vypadá trávník tam kde je méně toho sluníčka a a je vlhko.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 211.30 (?), 10.10.2014 12:37

A takhle to vypadá u toho obrubníku. Přijde mi to že to spíše nějaký uhnělý nebo tak něco a málo zakořeněný.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 228.52 (?), 10.10.2014 15:02
Dobrý den, pokud stojíte o moji odpověd tak pouze naváži na rady co jsem napsal na začátku. Nevím jak často sečete, ale z fotky trávník vypadá poměrně vysoce střižený. Trávník se obecně doporučuje sekat na výšku cca 3 - 4,5 cm, pak trávy lépe odnožují a houstnou. Nižší výška pak vyžaduje většinou vřetenovu sekačku a intenzivní péči. Také je vhodné občas provést vyšesání, vertikutaci a pravidelné hnojení. Správná závlaha (hodně a méně často) bude také důležitá. Místa kde je málo slunce zalévejte méně často. Pokud Vám jste o zdravý, hustý a hezký trávník tak toto vše bude potřeba pořešit. O kvalitě a vhodnosti půdy již raději nebudu psát, nicméně názor pana Ferdy Mravence pokud si někde něco o trávních přečtete, bude pokud vůbec bude tak spíše raritou. To pak musí vyvrátit názory lidí co se trávníky zabývají např. desítky let a přednáší to na vysokých školách. Martin
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika