Jak louku předělat na zahradu?



Stránky: 1,  2,  3   
host - 155.89 (?) 
23.3.2016 16:25, zobrazeno: 14005x

Mám prosím dotaz, zda by mi někdo poradil ucelený postup, jednoduše pochopitelný naprostým amatérem, jak správně založit zahradu na místě, kde dosud byla jen louka a kdysi předtím asi pole. Jedná se o pozemek 1000 m2, půda je zde opravdu špatná, jílovitá, těžká a velmi mokrá, bahnitá. Chceme navézt asi 10 cm kvalitní zeminy. Jaký substrát použít? Mám zorat i dosavadní tvrdou vrchní vrstvu, než rozhrnu navezenou zeminu, nebo to nechat tak? Zklikvidovat plevel ještě před zoráním současné půdy a rozhrnutím zeminy a poté ještě jednou po 3 týdnech, anebo stačí až po srovnání terénu novou zeminou? Jaké nástroje použít? Čím původní tvrdou zem zrýt? Jde o velkou plochu, ručně rýčem nepřipadá v úvahu, kultivátor dle některých názorů tu tvrdou půdu nezvládne. Děkuji za rady.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 42.151 (?), 23.3.2016 17:53

Nevím co si představujete pod pojmem "zahrada" a nechápu smysl navezení zeminy, ale možná má být cílem plastový trávník a kůrový záhon. Já bych louku brala jako ideální základ,  a dle terénu rozvrhla zeleninovou část, umístění stromů, pobytovou část, možná část zmeliorovat, nebo vodu stáhnout do mokřadního záhonu. A vylepšila zem, dle potřeby, ne plošně.

Jinak navezení 10 cm země znamená 100 m3, které se slehnou tak na 5 cm.. Jesli je někde bažina, asi bude nutné ji odvodnit. Záleží co tam roste. A určitě budovat postupně. Nebo oslovit zahradníka.. EM

Jestli je někde

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 23.3.2016 20:17

Jestli je půda velmi mokrá, bahnitá, tak bych se tam zahradu zakládat snad ani nepokoušel. Jedině snad po odvodnění - melioraci. Navezení 5-10cm půdy je řešením jen pro jahody, možná rybíz, maliny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 142.47 (?), 23.3.2016 21:48

z poloviny pozemku chci mít pobytovou část, okrasnou, a z druhé užitkovou, stromy, záhony a tak. Zahrada je jinak ve svahu, spodní část vybagrovaná do roviny na terasu určenou k pobytové části, posezení. Jde mi hlavně o trávník v tuhle chvíli. Aby byl kvalitní, dobře založený a nemusel se po dvou letech předělávat. Navezení kvalitní zeminy bude potřeba na pobytovou část určitě, protože je odbagrovaná až na škaredé jílovité podloží, ornice je pryč, proto to bahno ale chtěla jsem upravit rovnou už i horní užitkovou část, která je právě hodně zaplevelená, samý pýr. Jinak drenáže máme udělané kolem celého pozemku pro odvod vody, která k nám teče zvrchu svahu, ale po dešti se v jílovité zemi drží voda strašně dlouho a ještě po 14 dnech se na zahradu nedá vlézt. Ráda bych to vyřešila, už toho důvodu, že rodinný dům na venkově bez funkční zahrady je jaksi na dvě věci. Doufala jsem, že nějaká úprava vrchní části půdy bude možná a řešitelná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.181 (?), 23.3.2016 23:04

Úprava určitě možná bude, ale jen navezení 10cm zeminy nebude stačit. Bude se muset postupovat postupně a snažit se co nejvíce zem zlehčit a dodat co nejvíc organického materiálu. Jinak vám horní vrstva po silném dešti bude plavat na jílových kalužích jako na špatně přelitém kafi lógr...  Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 142.47 (?), 23.3.2016 23:49

jak postupně postupovat myslíte? Jako třeba např. promýchat vrchní část jílu s pískem a na to teprve dál vrstvit navezený substrát? A z čeho by se tento měl ideálně skládat? Opravdu jsem v tom nováček a zahradního architekta si nemohu dovolit :/. Je to složitější, než jsem si představovala.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 42.151 (?), 24.3.2016 6:49


V odbagrované části bude asi potřeba udělat drenáž nebo minimálně vyspádovat a vrstvu hrubého písku a pod trávník alespoň 20 cm země s pískem (která se slehne tak na těch 10 cm). Jíl se používá na izolace proti vodě a bude se chovat jako igelit  - voda se na něm bude držet v prohlubních. Chování vody bez znalosti místa Vám nikdo od počítače neporadí. Možná, že není pozemek podmáčen, ale jen jíl vodu zadrží v louži.

Je otázka, jestli drenáž okolo pozemku je správně postavená, nebo nestačí vodě, nebo je příčina jinde. A jestli se jedná o louku, která byla sekaná nebo pozemek po stavbě s holou zemí. Zeleninovou zahradu na 10 cm navážky nevybudujete. Pro začátek Vám mohou pomoci zvýšené záhony. Ale je rozdíl, jestli je tam jíl nebo jen těžká zem. Pokud jen utužená těžká zem stačí pečlivě kompostovat a zem dobře zpracovat.

Osobně k zakradním pracem používám hlavně motyky - na hrubé zpracování je výborná sekeromotyka. meší kovové hrábě. Možná, že by bylo možné zahradu zorat a pýr částěčně vyhrabat bránami. Já ho likviduji ručně po částech. Pokud použijete herbicid musíte plochu zazelenit, aby bezůstala holá zem. EM

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 116.145 (?), 24.3.2016 11:48

Když někdo napíše, že je nováček, že si nemůže dovolit zahradního architekta a má představu o navážení 100m3 ornice, jediná smysluplná rada je, ať se nepouští do žádných větších akcí a dělá úpravy postupně a možná se k něčemu metodou pokus omyl dopracuje. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 248.181 (?), 24.3.2016 13:53

Nebude ten svah sjíždět dolů? Jak je šikmý? Pokud dost, tak pak jedině udělat terasy. Chtělo by to něco si nastudovat o zlepšování jílovité země, rozvrhnout si, co byste kde chtěli mít umístěné a pak postupně po částech začít vylepšovat zem a tvořit zahradu podle svých představ. Pro vylepšení země budete potřebovat co nejvíc kompostu, písek, případně rašelinu. Samotný písek zem nezlepší, je potřeba zem hlavně nakypřit a v tom vám pomůže hlavně organická složka.                 Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 35.250 (?), 24.3.2016 7:52

Dobrý den, pozemek je ve svahu a v dolní části je dorovnání na terasu?

jak je tedy zajištěna horní část svahu nad uvažovanou terasou? Jak dlouhý a strmý (pozvolný) je svah?  To je dosti závažné, založení trávníku je poté věc jiná. jeli tedy na svahu neudržovaná plocha(louka) jak hodně je zamokřená(velmi)? technická opatření se v tomto případě na cca1000 m2 snad nedají dělat jinak než velkou mechanisací, nebo je to běh na dlouhou trať na desítky let s mnoha omyly, a tedy s nejistým výsledkem.  hodně zdaru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika