Hydrogel



johny_vavra - (9) - 225.2 (?) 
6.8.2017 17:12, zobrazeno: 3467x
Dobrý den, nedávno jsem v jedné diskuzi narazil na zmínku o hydrogelu jako dobré pomoci při nemožnosti pravidelně zalévat trávník,.. Máte někdo zkušenost? Vyplatí se cenově oproti časté zálivce? Dá se aplikovat do již vzrostlého (ale špatně, bude rekonstrukce) trávníku, např. po aerifikaci? Díky za názory
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 6.8.2017 17:24

Do vzrostlého trávníku to bude problém. Nabobtnalý hydrogel by byl vidět a slizký trávník by asi vadil. Při zakládání je to množné. Pytel za 9 tisíc stačí na 250m2. Jestli se Vám to vyplatí, to musíte posoudit sám. Já bych ho nedával. Už proto, že se množí hlasy, že ne všechny rostliny umějí svými kořeny vodu z gelu efektivně dostat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 133.255 (?), 6.8.2017 21:08

rnajlacnejsi resp. najdosyupnejsi hydrogel bude asi nejaky agar, skrob alebo pektin co sa pouziva na zavaranie. Ale asi by som sa na to v pripade travy vykaslal. Na druhej strane moze mat vyznam pri zakorenovani mladych rastliniek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 39.3 (?), 7.8.2017 16:28

Dobrý den,

osobně bych to ve zrostlém také neřešil. Cenová výhodnost bude asi pro kažkého jiná, někdo má vodu prakticky jen za náklady na čerpadlo a energii, jiný ji musí platit. Pokud chcete něco zlepšit spotřebu vody, tak při aerifikaci přidejte tak cca 5 - 7 % Biovinu, v místech kde jsem to udělal tak trávník potřebuje skutešně méně zálivky než jsem byl zvyklý. Aerifikaci jsem však nedělal plošně, ale jen lokálně a dal jsem si tu práci, že jsem každý otvor zasypal ručně :-). Spotřeba materiálu a celkový efekt oproti plošné, kdy se jen rozhrne písek je neskutečný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.111 (?), 7.8.2017 18:13

Asi takhle. Bod vadnutí je vlastnost zeminy (půdního profilu) a je to jako průsečík několika bludných kruhů. Na jedné straně máte stabilitu + únosnost půdy a na druhé objemové změny + rozbřídavost půdy. Už jenom namíchání správného umělého trávníkového substrátu je dosti věda. Natož modifikace substrátu přirozeného v trávníku již založeném. Do toho se protíná třetí bludný kruh = žížaly+krtci × úbytek edafonu a humusu.

Hydrogel na bázi superabsorbentů je sice na první pohled úžasná věc, ale je to jen jako akumulační prvek s pomalým uvolňováním, který je ve svém přínosu jen velmi drahým pokusem o nápravu. Nakonec ale všechny studie ukázaly, že trvalé a pravidelné doplňování organických látek do půdního profilu je nepřekonatelné řešení. Na louce se o to straá edafon, ale v trávníku činnost edafonu redukujete či dokonce zcela eliminujete kombinací redukce a sběru vyprodukované biomasy při sečení.  Tedy pokud už se neobejdete bez nízko střiženého pažitu, pak se zamyslete jestli si nezaložit farmu se žížalami a produkovaný vermikompost neaplikovat po každé vertikutaci.

pokračování později...

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika