Hrábě na zapracování travního semena do substrátu



Stránky: 1,  2,  3   
kubais - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (118) - 242.213 (?) 
1.9.2017 18:35, zobrazeno: 14489x

Jaké jsou nejvhodnější hrábě na zapracování travního semena do připravené půdy? 

Koupil jsem pro lepší vyklíčení semen zakládací trávníkový substrát (od AgroProfi - 2m3 substratu na 200m2 plochy). Je lepší nejprve provést výsev a poté přikrýt cca 1cm vrstvou substrátu?  Anebo rozprostřít substrát, poté výsev a poté se snažit zapracovat nějakými spec. hráběmi?

Je mi jasné, že nejlépe to bude fungovat, když semena budou uvnitř substrátu a ne moc hluboko, ale bojím se, že neodborným zapracováním hráběmi dojde k ještě horšímu výsledku, než kdybch nechal semeno ležet na povrchu.

Co je lepší pro stejnosměrný rozhoz semene v případě všudypřítomných záhodnů po stranách budoucí travní plochy (aby se travní semeno nedostalo kam nemá)? Vozík nebo rozmetadlo? Rozmetadlo mám Wolf Garten WE-B, vozík si můžu půjčit. Na vozíky jsem zde nečetl nejlepši reakce, rozmetadlo mi ale semeno pošle i kam nechci.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 14.170 (?), 1.9.2017 22:44

Rozházel bych to na substrát (růčo), pak lehce zapravil hráběmi (normálními hráběmi na uhrabávání záhonků) Pracuje se špičkama. Následně se výsev přejede válcem.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 39.3 (?), 7.9.2017 9:02

ano jedná se o hrábě na trávu, mají dlouhé, úzské a husté hroty, ale chce to trochu zkušenosti a opatrnosti. Nejlepší je když se osivo pokryje slabounkou vrstvou subtrátu cca do 1 cm a poté uválcuje. Na rozhos semene jsou nejlepší ruce a nerozhazovat do dálky, ale opatrně postupně "cukrovat" celou plochu a opticky sledovat rovnoměrnost. Dělám to tak, že vezmu do dlaně osivo a mezi prsty při tzv. "cukrování" rukou pouštím na zem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 7.9.2017 9:57

Nevím, jak často zakládáte trávníky. Ale pořizovat jednoúčelové nářadí jako vozíky, rozmetadla či hrábě na založení jednoho trávníku kolem domu mi nedává smysl. 
  Travní semeno vzejde pouze rozhozené i (lépe) zapravené pod povrch. Důležité jsou příprava půdy, uválení, zálivka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 39.3 (?), 7.9.2017 10:58

ten vozík je nesmysl a navíc je u trávníků na nic, ale hrábě a rozmetadlo jsou věci co použijete snad více-krát než jednou?. Např. hrábě co mám na mysli používám pořád, čistím a vyhrabuji tím trávník po vertikutaci, dají se používat k jemnénu uhrabání záhonů a celkově je to pro mne jedno z nejpoužívanějšího nářadí co mám doma. Kvalitní rozmetadlo je pak základ správného hnojení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 243.114 (?), 7.9.2017 10:41

To bych chtěla vidět, jak "cukrujete" plochu 2000 m²  wink  Viděla jsem zakládat trávníky profi firmou - pravidelný krok a rozhoz na široko... Tím vaším způsobem by si nevydělali ani na slanou vodu. Tak to možná dělají hobbíci s pár metry čtverečnými. A semeno do substrátu taky nezapravovali a kupodivu všem trávníky vzešly. On ani na loukách nikdo ta semena nezapravuje, vysemení se na povrch...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 39.3 (?), 7.9.2017 10:52

2000 m/2 to ne, ale těch 200m/2 jak píše tazatel v pohodě :-). Možná je lepší nejdříve pozorně číst a potom psát. Navíc řešíme zde hobby trávníky kolem domů a ne činnosti profi firem, ale vše co píšete s odvíjí od toho, že jste si pozorně nepřečetla zadání a přidala si jednu nulu navíc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 243.114 (?), 7.9.2017 12:30

Ale přečetla, sama jsem si okolo domu osívala cca 2,5 tisíce metrů, stejně jako to dělají profi firmy wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 39.3 (?), 7.9.2017 12:48

a prosím tedy co to má vaše odpověď a zkušenosti společného s otázkou tazatele na zapravení osiva na ploše 200 m/2?. Určitě to co jsem mu poradil je pečlivější a s větším procentem úspěšnosti než když jen pohodí osivo. Jde mne především o to aby výsledek byl co nejlepší. Napadáte mne jen proto, že někomu na velmi malou plochu poradím něco pracnějšího a ne podle toho jak se osévá louka?. Nikde o loukách a výměrách v tisících metrech zde nebyla řeč a jak jste osévala vašich 2,5 tis m/2 snad nechcete srovnávat s plochou 200 m/2. Až bude někdo osévat tísíce metrů tak mu poradím něco v duchu toho co píšete. Znám profi trávníkáře co zakládají luxusní trávníky kolem rod. domů a postupují zcela stejně osivo překryjí substrátem nebo jej dobře zapraví do půdy a jediné co dějají jinak je rozhos, ale oni to dělají často a umí to. Jejich zákazníky nezajímá cena, ale především kvalita odvedené práce a jsou ochotni za ni zaplatit. Píši to jen proto, že jste začala s těmi profesionály, i v tomto "řemeslu" není trávníkář jako trávníkář.

Není lepší napsat přehlédla jsem se, omlouvám se a netahat sem zakládání trávníků ve zcela jiných podmínkách než o jakých je tu řeč?. Otázka zněla na 200m/2 a já tedy řeším případ v rozsahu zadané otázky. Hodí se mne přirovnání jeden o voze a druhý o koze.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 242.213 (?), 7.9.2017 12:47

Tak nakonec výsev proběhl včera ráno (jediných bezvětrných pár hodin na dlouhou dobu dopředu i dozadu) a jelikož jsem vozík kupovat nechtěl, ale pouze si ho půjčit a k zápůjčce nedošlo, tak jsem na to šel rozmetadlem na baterky, které jsem si pořídil primárně pro hnojení. V návodu psali nějaké doporučené hodnoty nastavení i pro výsev trávy, tak jsem si řekl, že to horší jako ruční neumětelův rozhoz být nemůže. A byl jsem velmi mile překvapen, jak rovnoměrný výsev se mi s tím podařil. Posledních cca 50m už to by za lehčího větru, takže se semena dostaly i kam neměly :)

Výsev byl do travníkového substrátu a poté jsem to chtěl buď přikrýt tenkou vrstvou toho samého nebo zapracovat hráběmi. Jelikož je substrát i po uvalcovaní takový nadýchaný, nešlo mi to hráběmi (mám pouze Fiskars solid L a solid univerzální) vůbec dostat dovnitř. Musel jsem tedy cukrovat (směsí vlastní výroby "a la co dum dal" - 50% katrovaná zemina, 30% trávníkový substrát a 20% křemičitý písek). A po šesti hodinách bylo pocukrováno :) Po zalití rozprašovačem ale i tak cca 1/3 semen kouká na povrchu

Mohl bych poprosit o odkaz/název, o jaké konkrétní hrábě se jedná? 

A ještě dotaz k setí: všechny dávky semena jsem pečlivě měřil na přesné kuchyňské váze, pro 220m2 jsem měl při 30g/m2 použít 6,6kg. Fyzicky jsem dle váhy vysel 6,9kg - takže relativné malá odchylka. Co mě ale zaráží je, že v 10kg pytli (travní směs VV-6/1) zbylo jen 1,5kg semena.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika
Artyčoky: zelenina, kterou si můžete vypěstovat

Artyčoky: zelenina, kterou si můžete vypěstovat

Artyčok je trvalka z čeledi bodlákovitých, která má dlouhé stříbrozelené laločnaté listy, díky nimž ...

Trendy ze sítí 33. týden

Trendy ze sítí 33. týden

<a></a>Co sázet v únoru do skleníku?

Co sázet v únoru do skleníku?

Únor je obvykle stále ještě velmi chladným měsícem, takže pokud máte skleník, může být pro vás nápom...