Fleky na trávníku



host - 56.170 (?) 
8.10.2014 11:29, zobrazeno: 6396x
Dobrý den, Na trávníku se mi na jednotlivých místech objevují fleky naruzovele. Semeno Wolf sport Provedena : Vetikutace Vyčesávání Pohnojeni Čeká mě zapískování. Děkuji za rady.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 56.170 (?), 8.10.2014 13:05

Po hledání na netu jsem došel k názoru, že by to mohla být kornatka travní (Laetisaria fuciformis)

Mohli by jste vyvrátit nebo potvrdit tento výrok?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 33.198 (?), 8.10.2014 13:09

Taky bych to tak viděl...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 8.10.2014 14:49

Dobrý den,

dle fota to skutečně vypadá na kornatku. Příčina bývá různá v létě se vyskytuje především slunném místě s málo živinami. V tuto dobu může být dle mne také příčinou stres pro vertikutaci případně opačně i nadměrná vlhkost, která obecně plísně podporuje (rosa, nesprávná závlaha). Trpí na ní nejvíce kostřavy. Jelikož máte dle názvu a fota směs z velkým podílem jílků tak by to nemuselo znamenat nic vážného. Nicméně pozor na její šíření, pomahá tomu sekačka tedy vše co tu plíseň pak roznese na další místa.

Má rada je : poškozené místo ručně vystříhat a vyhrabat, provést minimálně v místě kornatky aerifikaci – propíchání půdy aby se voda i vzduch dostali ke kořenům a dosít.. Případně lze provést postřik, který však napadená místa již nevyléčí, ale pomůže zabránit dalšímu šíření a bude v tuto dobu fungovat trochu jako prevence. Postřik by se měl opakovat po 14 dnech.

Na postřik lze použít fungicidy např. Rovral AquaFlo, Ortiva.

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ArmyDOG - (2) - 56.170 (?), 8.10.2014 20:23

Děkuji za vaše rady :)

Je pravda, že máme dost jílovitou půdu, takže se udržuje dost vlhkosti.

Kolik minut nechváte zavlažovat váš trávník? Máme centrální zavlažování a v tuto dobu to nechávám na 1* za den 5 min v 5:30 ráno...

->> Vím, že to nejde srovnat vaše zavlažování, ale jenom pro představu.

Airifikační vidle nemám, ale mohli by stačit obyčejné vidle?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 9.10.2014 8:58

Dobrý den,

pokud zavlažujete tak ja popisujete, tedy každý den 5 min tak to dle mne není úplně ideální, vzlášť v tuto dobu. Bohužel dělá to tak hodně lidí a pak se díví, že mají plísně, více stařiny vzlášt když mají navíc jílovitou půdu. Je obrovský rozdíl v propustnosti a zadržování vody mezi lehkým pískovým travním substrátem a jílovitou ornicí. Někteří závlaháři toto často ani neví a pak doporučují to co se dá aplikovat na úplně jinak založených trávnícíh např. golfové apod. Trávník potřebuje podle ročního období cca 20 - 40 l/m2 za týden. Jsou do toho započítané i srážky. Roční úhrn srážek tvoří v našich podmínkách cca 50 %. Tedy pro představu v létě doporučuji zalévat cca 1x za 3 až 4 dny a to dávkou 15-20L /m2. Tedy cca 2 cm vody na m/2. Při extrémním vedru můžete přidat na 25l/m2 vody 1x za 3 dny. Po zálivce by měl být trávník provlhčen do hloubky cca 10 - 15 cm. Jde o to aby se tráva co nejhlouběji zakořenila, krátné a malé zalévaní je zhlediska tvorby kořenového systému špatné, trávník pak hůře odolává změnám počasí. Vůbec nevadí ba naopak když bude horní vrstva (cca 1-2 cm) půdy suchá. Voda má být dole u kořenů.

  V tomto období (podle srážek) pak stačí bohatě pořádná zálivka cca 1x za 7 - 10 dní. Tráva stejně nejlépe prospívá po dešti, dešťovou vodu nic nenahradí, má i více kyslíku. Kolik minut je tedy potřeba nastavit na vaší závlaze nevím to si musíte určit sám. Záleží na typu atd. Nicméně u automatické závlahy to nebývá problém od toho také jsou.

Na airifikaci stačí bohatě obyčejné zahradní rycí vidle. Zabodnout do hloubky cca 10 cm mírně nadzvednout a ideálně dopískovat křemičitým pískem. Podzimní hnojení pak doporučuji až na konci října a to dlouhodobým (na cca 8 týdnů) hnojivem, lze pak i v lednu podle situace. Standartní krátkodobé co jsou běžně k dostání v hoby marketech dle mne fungují tak max 3 týdny. Lepší je investovat do kvaltiních profi hnojiv, finančně a hlavně kvalitativně se to vyplatí. Dnes jsou na trhu i profi organická či organo-minerální.

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika