Flekaty travnik



Stránky: 1,  2   
Ludas - (2) - 34.244 (?) 
26.6.2015 20:38, zobrazeno: 10161x

Zdravim, nevite nekdo prosim cim to je že je travnik takovy (viz foto). Uz jsem zkousel vsechno možný a nevim si s nim rady. Mám i závlahu. A vertikutoval jsem ho cca pred týdnem. Pak jsem ho zkousel hnojit dlouhodobym hnojivem. A ted sem ho pohnojil kristalonem. Před měsícem jsem to zapískoval. Chvili to bylo dobry a ted je to zas hrůza.


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Ludas - (2) - 34.244 (?), 26.6.2015 20:48

a jeste jedno foto..


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 11.131 (?), 26.6.2015 21:02

nejaky je vysoky, treba strihat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
mjancar - (34) - 20.84 (?), 30.6.2015 12:10

Sekat 2x týdně, zalévat 2-3 týdně, hnojit 1x za měsíc (květen - září)granulema, 2x ročně (jaro, podzim) verikutovat. Za 2-3 roky to bude ok. Nežertuji, sám jsem to měl podobně. Časově se to urychlit nedá... Jedině snad odtěžením zeminy, návozem nové v dostečné vrstvě a nově založit trávník. A dost možná to může dopadnout stejně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
jez33 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 69.102 (?), 28.6.2015 12:28

Zdravim, co tam mate za podu? vyzera to, ze nic moc. Je to pri novostavbe?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 30.6.2015 11:55

Dobrý den,

vypadá to podle fotky, že máte nový trávník u novostavby. Podobný problém má hodně lidí, již se to zde mockrát probíralo, tedy na kvalitní a zdravý trávník to chce vzdušnou písčitou půdu, správnou zálivku, hnojení od jara do podzimu, často sekat ostrou sekačnou, 2x do roka vertikutace a ideálně i 1x aerifikace + zapískování. Toto je obecná rada jak a čím to dělat je na článek :-), ale již jsem něco o tam tady napsal tak to zkuste dohledat.

Ve Vašem případě bych nyní sekal (ostrou sekačkou) na výšku cca 3 cm 1 - 2x týdně (na fotce máte přerostlý trávník což houstnutí neprospívá), sekejte však max 1/3 délky má to pravdu smysl. Určitě bych provedl hloubkovou aerifikaci, zapískoval křemičitým pískem a zaléval, ne každý den, ale podle počasí cca 2 - 3 týdně dávkou 10 - 15 L/m2. Pokud máte kolem domu navozenou ornici což je nejčatejší případ, tak vše se bude odvíjet o půdy. Na aerifiakci lze zakoupit aerifikační vidle s dutými hroty, stojí cca 2,5 tis.  Hnojit raději granulovaným hnojivem ve správném intervalu a dávce podle hnojiva a doporučení výrobce. Když to budete dělat systematicky, tak se úspěch dostaví. Kristalon je rychle působící hnojivo s krátkodobým účinkem, pro celosezoní hnojení není dle mne moc vhodné. Také se zastavím na touto Vaší větou "A vertikutoval jsem ho cca pred týdnem, pak jsem ho zkousel hnojit dlouhodobym hnojivem. A ted sem ho pohnojil kristalonem". Mám tomu rozumět, že jste po vertikutaci pohnojil dlouhodovým hnojivem a pak ještě Kristalonem v rozmezí týdne?, Pokud ano, tak je to nesmysl a pokud trávník nespálíte, tak mu to rozhodně dobře neudělá. Všeho s mírou, přemíra hnojiva také škodí.

Shrnuto posekat na nižší výšku v tomto případě to bude na 2x, pak aerifiakce (stačí i rycí vidle, ale není to úplně ono), zapískovat kř. pískem, případěn i dosít, zalévat a pravidelně hnojit a sekat. Do doby než se trávník dostane do lepší kondice tak jej moc nezatěžovat.

Rád Vám poradím, ale ideálně potřebuji vědět jakou máte půdu, jak často sečete, na jakou výšku, jak hnojíte, co tam máte za směs, jak je trávník starý a jak máte nastavenou zálivku.

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jez33 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 69.102 (?), 30.6.2015 12:59

Nebolo by lepsie to zacat odznova ako sa trapit s aerifikaciu a duplom ak sa bude pouzivat rucne naradie? Este si to viem predstavirt s EasyCore ale rucne dobat by sa mi to fakt nechcelo, kor v pode aka tam s najvacsou pravdepodobnostou bude. Nie ze by to neslo, ale... Co takto totalny herbicid, odstranit odumretu travu, navozit piesok (riecny0-4 / kremicity 0-2(0-4) podla financ. moznosti), nejaky kompost mozno, premiesat kultivatorom/zemnou frezou aspon 10cm, urovnat, uvalcovat, vysiat/koberec. Poda bude mizerna, tazka, tak by som sa nebal ani tej vacsej frakcie, v tom riecnom 0-4 zase tych castic nad 2mm az tak vela nie je a cena je fajn. Na presyp z vrchu potom biely 0-2. (Napisane v rychlosti a strucne)

+ vyhoda ze si mozte vybrat travnu zmes aku budete chciet a nebudete tam mat tpo co tam rozhadzali stavbari. Predsa len im je to u p*dele co tam budete Vy mat.

prebytocnu podu niekam odstarnit. Nie je vylucene ze tam najdete poklady po stavebnej firme typu zasypana sut/geotextilie/polystyreny/zbytky PUR peny/ tehly/dlazdice/betony... a v podstate cokolvek co sa zmesti pod jemnu vrstvu zeminy tak aby to nebolo vydiet

zavlazovat, sekat, hnojit atd...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 30.6.2015 13:49

Stano, nové založení na vhodné půdě je samozřejmě také řešení, ale stále nevíme o trávníku tazatele v podstatě nic, jen že se mu moc nelíbí. Třeba jej zakládal sám, nic moc o tom nevěděl a začal to řešit až když přicházelo rozčarování z toho, že to není tak jak by si představoval. Pro řadu lidí je představa o tom, že to celé předělá a 2 měsíce tam nebude moc pomalu šlápnout nepřekonatelná, navíc nyní je léto tedy není na to vhodná doba. Pokud je to malá plocha tak se to ručně aerifiakce dělat dá, když se chce tak to jde, nemusí to dělat celé za jeden den. Pokud se udělá aerifiakce nyní a pak klidně ještě v září + bude jej ideálně 2x do týdne sekat, pročesávat, hnojit tak se úspěch dostaví. Kvalitní trávník není sám od sebe, jednak to chce čas, pak i zkušenosti a hlavně jak jsem se přesvědčil tak systematičnost a nikam nespěchat. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že i výška kosení dělá hodně. Pokud se trávník zatěžuje, tak je ideál něco mezi cca 2 - 3 cm podle druhu směsi a typu sekačky. Letos jsem snížil výšku kosení na cca 2 cm a trávníku to hodně pomohlo, méně odumírá spodní část, trávník je pevnější a snese větší zátěž. Dříve jsem sekal na cca 3 cm a díky druhu směsi a poměrně velké hustotě jsem mohl vertikutovat každý měsíc. Nyní odhaduji, že si vystačím s vertiutací/vyčesáním tak 3 - 4x do roka :-). Pro "standartně" náročného trávníkaře však postačí když tomu dá tu obvyklou a obecně doporučovanou péči.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Pavla z Brna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 48.212 (?), 30.6.2015 16:34

Dobrý den, hnojím dle rady z nějaké starší zahrádkářské knížky trávník přesívaným kompostem, je to OK? Abnormální zaplevelení nepozoruji, protože trávník často pleju :-) 

Část trávníku mám ještě neošetřenou, jsou tam velké nerovnosti, dá se říct díry v zemi. Zatím tuto plochu jen sekám. Než ji uvedu do pořádku jako zbytek trávníku, chtěla bych zarovnat ty díry. Můžu použít běžný zahradnický substrát, nebo by byl lepší zase kompost?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 30.6.2015 17:06

Dobrý den,

použití kompostu jako složky pro horní tzv. topdressing je možné a dělá se to, i když zcela hnojení to nemůže nahradit. Záleží co od toho očekáváte a jakou úlohu u Vás trávník plní. Bežně se na topdressing dělá směs s křemičitým pískem tak 50/50, dorovnají se jednak nerovnosti a zlepšuje se propustnost horní vrstvy. Vhodné je mít kompost bez plevelů :-). Použití zahradnického substrátu je také možné a je častejší, bude tam určitě méně plevelů, je navíc vzdušnější. Já na topdressing dělám mix cca 60 % písek + 40 % substrát, nenahrazuji tím však hnojení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika