Flekaty travnik



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 19.34 (?) 
14.5.2015 7:27, zobrazeno: 27462x
Dobry den, chtela bych se zeptat jestli mi nekdo poradi, cim by mohl byt travnik takhle flekaty. Myslite, ze by to mohlo byt nizkym posekanim, nebo spaleni hnojivem? S tim hnojivem jsem davala opravdu pozor a snazila jsem se dodrzovat presnou davku.. Dekuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 19.34 (?), 14.5.2015 7:28

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 1.93 (?), 5.6.2015 11:50

Podle prvního obrázku bych tipoval opravdu na spálení trávníku hnojivem, aplikované hnojivo je opravdu podle vlastních zkušeností pořádně prolít a víckrát, aby se pořádně rozpustilo, a ten druhý obrázek, je podle mého houbovitá choroba, kterou bohužel taky znám, může se právě objevit po přehnojení trávníku dusíkem, může se jednat o kornatku, brzo ráno je trávníku vidět chomáčky jak vaty, buď jsou bílé až lehce růžové a červené, pozor na roznesení, stačí rozšlapat a dá se všude i třeba hadicí a vodou se roznese... pomáhá na ní rovral aqua flo, celkem dostupný postřik z 10 ml uděláte 2,5 litů postřiku což bohatě stačí a klidně to zopakovat ten postřik víckrát za sebou, trávu pak vyčesat a dohodit novým semínkem, objevuje se to právě tedka na jaře, kdy jsou chladné noci a (celkem teplo přes den) a přes noc se na trávníku udělá rosa a ta tuto nemoc rozšiřuje...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 94.99 (?), 14.5.2015 9:08

Vitajte v klube... Lipnica rocna... A bude este horsie kedze nastava sucho a Lipnica zacne vysychat a tvorit na travniku vypalene miesta. Viac tu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 14.5.2015 9:58

Dobrý den,

podobnou flekatost může vyvolat i nerovnoměrné hnojení, ale skutečně to vypadá, že se u Vás začlo dařit lipnici roční, která je světlejší má mělký kořen, nesnáší sucho a je to jednoděložný plevel, byť je to tráva. ( zaléváte a jak často ? ) Chemicky bez toho aby jste nezničila celý trávník nic není, navíc pokud Vám kvete tak je v půdě již tisíce semen. Gramicidy pak také moc nefungují. U Vás bude asi i problém s náletem z okolní vegetace. Také je potřeba upravit na zálivce, pokud záleváte. Zalévat hodně, ale méně často, lpinici lze postupně vytlačovat suchem i když se Vám to nebude líbit jak bude vysychat.

Pro posílení ostatních druhů doporučuji hnojit, vyčesávat stařinu, případně dosévat jílkové směsi, které jsou hodně konrurenční a mohou lipnici vytlačovat. Také bych naostřil pořádně sekačku, ostrost nožů či vřetene má hodně velký vliv na kvalitu trávníku a žádoucí druhy budou rychleji odnožovat a zahušťovat. Letos v místech kde pršelo časteji se lipnici zadařilo je pak skoro všude. Pokud se nepodchytí včas tak to může být neřešitelný problém.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 125.67 (?), 14.5.2015 10:36

dekuji za informace.. moc mne to nepotesilo, jeste loni sme meli luxusni husty travnik :(.. na podzim sme ho nejakym blbym hnojenim spalili na nekterych mistech a predpokladam, ze diky tomu se tma rozmohla lipnice, pokud by byl porad tak husty, tak by asi nebyl problem... zalivka je nastavena na kazdy den 10 minut..

Muzu poprositm o radu jak zmenit nastaveni zavlazovani podle vas i rady zavlazovat vice ale mene casto?

 Dekuji moc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 14.5.2015 11:06

Bohužel lipnici jste defackto pomohli a pomáháte hodně sami. Na hmojení si kupte ruční rozmetadlo, stojí pár korun a nemůže se Vám stát pokud budete dávky odvažovat, že spálíte trávník hnojivem. Hnojivo za to většinou nemůže :-). Hnojit je potřeba systematicky meší dávkou celý rok, nebo používat profi dlouhodobá hnojiva, nárazové hnojení je špatně.

Trávník má mít podle počasí a roční doby cca 20 - 45 l vody na m/2 a týden (včetně srážek), v extrémních vedrech a na slunném místě i o něco více (max. 60 L/m2 týden). Tedy osobně doporučuji zalévat když nejsou vedra a neprší tak 1 x týdně dávkou 15 - 20 L/ m2. Pokud jsou vedra tak max. 3 do týdne dávkou 15 - 20 L/m. Neznám průtok vašich trysek, ale denní malá zálivka je to nejhorší co můžete udělat, jednak se daří lipnici roční (té stačí hodně málo ale často) a také to podporuje plísně, trávník nemá hluboké kořeny (je slabý), jelikož má stále malý přísun vody, tak nemá důvod hlouběji kořenit. Zkuste si na trávník položit např. plech z trouby a změřete kolik Vám za těch 10 minut "naprší" 10 l / m2 je 1 cm vody. Podle mně by bylo žádocí to nechat puštěné tak 30 minut, ale ne každý den viz. výše.

PS : ani hustý a kvalitní trávník nedokáže  lipnici zamezit, pokud má podmínky tak vyklíčí a pokud se nechá tak je schopna za pár let změnit celý trávník. Někdy je to boj s větrnými mlýny, pomáhá je vytrvalost a udělat vše pro to aby neměla podmínky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 94.99 (?), 14.5.2015 11:20

Podla toho co som vycital na zahranicnych strankach treba v prvom rade upravit zavlazovanie. Lipnica ma plytky korenovy system a nevydrzi preschnutie hornej casti pody, preto sa s prichadzajucim letom zacinaju objavovat suche vypalene miesta. To znamena, ze jednorazova zavlazovacia davka by mala byt asi 8-10L/m2, pripojte na zavlazovanie vodomer a odmerajte kolko vody pretecie za 15min, vynasobte x4 a mate prietok za hodinu. Potom lahko prepocitate ako dlho musite zavlazovat aby ste dosiahli tych 8-10L/m2.

Pocet zavlazovacich cyklov je potrebne prisposobit dennej teplote, pocasiu, pode alebo pouzit na riadenie cidlo podnej vlhkosti ale je to zhruba takto:

nad 35 °C kazdy den
30 – 35°C 5-6x týždenne
25 - 30°C 4x  týždenne
20 – 25°C 3x  týždenne
15 – 20°C 2x  týždenne

Po druhe, na jar a na jesen ked su dazde vydatnejsie, vrchna cast pody trvale vlhka a Lipnici sa dari najlepsie, treba kosit na vysoko aby trava zatienila a zabranila co najviac kliceniu semien lipnice. Kosenim navysoko sa zaroven podporuje rast korenoveho systemu a v letnych mesiacoch bude travnik lepsie znasat sucho. Takze pekne prestavit kosacku o 1 stupen vyssie...

Tento rok to musite ako ja vydrzat aj s flakatym travnikom. Kosit na vyssie, zmenit system zavlazovania a buduci rok by sa uz problem opakovat nemal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 94.99 (?), 14.5.2015 11:33

na foto som si vsimol, ze pouzivate plosny zavlazovac Gardena. Nakolko mam instalovany rovnaky mozem vam dat hned informaciu, ze tento zavlazovat ma prietok zhruba 350-400L/hodinu v zavislosti od tlaku. U mna je to 400L/hodinu pri 4bar.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 14.5.2015 11:35

Borisi, s tou Vaší frekvencí závlahy bych si dovilil mírně nesouhlasit, opravdu a z praxe si nemyslím, že i v létě při vedrech je nutné zalévat denně. Když se zalévá dávkou klidně těch 20 L/m2 tak to stačí 3x do týdne i ve vedrech. Pokud má trávník hluboké kořeny tak když proschne horní vrstva tak se nic neděje. S téměř denní zálivkou v létě lipnici moc nepotlačíte, navíc lipnice kvete téměř celou sezonu, tedy jakmile budou mít její semena vláhu, třeba až příští sezonu na jaře tak budou vesele klíčit znovu. Lipnicí se docela zabývám, a dle mne je docela podstatné ji nedovolit kvést, tedy sekat a sekat. Kvete rychle a pořád. Pokud je ostrá sekačka tak naopak častejší seč kdy se odstraňuje méně je lepší než méně často a více i když na vyší výšku. Lipnice bohužel dokáže snášet i nízké kosení a kvete pak klidně také nízko. Vytlačit ji budou mít těžké.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika