Černá houba v trávníku



Stránky: 1,  2   
pohodar - (46) - 59.40 (?) 
23.10.2014 0:44, zobrazeno: 16978x

Dobrý den, asi tak před měsícem se mi začali v trávníku objevovat malé černé kola, která byla podobná plísni, po přivonění jsou cítit mechem a docela se rozšiřují.. nenalezl jsem nikde co to je za chorobu a jak se jí bránit, nemáte někdo nějaké zkušenosti.. moc děkuji za odpovědi a pomoc

Černá houba v trávníku
Černá houba v trávníku
Černá houba v trávníku
Černá houba v trávníku
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 33.198 (?), 23.10.2014 8:47

Dobrý den.

Dle mého názoru se jedná o řasy. Pomůže na ně prostředek proti mechům Mogeton.

Mira

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 23.10.2014 9:35

Dobrý den,

nejdříve poprosil o doplnění : Jakou máte půdu?, Zkuste změřit její PH zda není kyselá, světová strana. Jak je trávník starý?

dle fota vidím problém ve více faktorech. Trávník není v dobré kondici, je řídký, zahnívá a celkově bude asi trpět nedostatkem živin. Holá místa se pak začínají zaplňovat jak je vidět z fota z plochy i mechy a samozřejmě mohu tam začít růst řasy apod. Jsou dvě cesty, 1) chemická, která však odstraní jen možná tento důsledek, ale nevyřeší přícinu. Dle mne je potřeba to vzít z gruntu. Může se stá, že za čas tam bude více mechu a jiného co tam nechcete než té trávy.  Tedy lehce narušit povrch půdy, přidat křemičitý písek ať může lépe ke kořenům vzduch, pohnojit vhodným podzimním hnojivem, např. velice vhodné, které ve větší dávce funguje i proti mechu je hnojivo Pure Autumn, jedná se o dlouhodobé organominerální hnojivo. Na jaře bych provedl lehké prokypření znovu a dosel. Pak jen pravidlená péče a hnojení. Pokud to ošetříte chemicky proti mechům a řasám tak se nic nestane, ale dlouhodobě to není řešení a jen budete vyhazovat peníze za chemii, ale stav trávníku se prakticky nezlepší. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
pohodar - (46) - 59.40 (?), 23.10.2014 12:26

Dobrý den,

děkuji za radu.. PH musím změřit, to jsem nedělal, ale je pravda že mech se začíná objevovat.. trávník je starý 3 roky, loni na podzim i letos na jaře jsem dělal pořádnou vertikutaci i pravidelně hnojil.. když pohnojím, trávník má pěknou barvu tak 14 dní, potom spíše žloutne a řekl bych že i velice pomalu roste.. v září jsem sekal prakticky jednou..uvažuji o jarní aerifikaci, myslíte že to pomůže? a ty černé fleky(jak černá plísen vonící po mechu) jsou tedy z kyselosti té půdy?


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
pohodar - (46) - 59.40 (?), 23.10.2014 12:29

ještě jsem zapomněl napsat, že jsem tam měl v létě docela dost kornatky, takové ty růžové chomáčky..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 23.10.2014 14:57

Dobrý den,

děkuji, dle fota se kornatka také podepsala na současném stavu a nyní je navíc hodně vlhko a půda neprosychá, slunce nemá již takovou sílu - tedy ideální pro růst mechu, řas a také zahnívání spodní části trav. Celkově ten trávník podle fota nevypadá dobře a trpí. Hodně se to u Vás dle mne asi bude odvíjet o kvality půdy. Airifikace určitě pomůže, jde o to co nejvíce provzdušnit alespoň horní vrstvu cca 10 cm, půjde více živin a vzduchu ke kořenům a horní vrstva bude také rychleji suchá, což je pro trávník lepší než stále mokrá zem. Zkuste také používat profi dlouhodobá hnojiva, rozdíl poznáte v tom, že trávník Vám neporoste překontně rychle prvních 14 dní, ale bude růst bez větších výkyvů stabilně po delší dobu. Navíc nehrozí popálení. Cenově Vám v konečném výsledku vyjdou levněji než ta běžná co se prodávají v hobymarketech a zahradnictví.  

  Snažil bych se zlepšit půdu, starou odumírají trávu vyčesávat (pokud však budete pozorovat kornatku nebo jinou plíseň - tak pozor sečením, hrabáním apod se roznáší), na jaře po vertikutaci rádně přesýt celý trávník a pravidelně cca 1x za 6 - 8 týdnů hnojit. Zálivka podle počasí - vydatná ale méně častá. Samozřejmě i ostrost nožů sekačky má velký vliv na celkový stav trávníku, byť si to řada lidí absolutně neuvědomuje. Sekat vždy max 1/3 délky. Pokud se Vám toto vše podaří nějak rozumně udělat tak by jste neměl mít větších problémů.

Ještě ke kornatce, letos jí bylo hodně, lze se jí snažit předcházet správnou péčí atd., ale někdy napadne i poměrně zdravý trávník vzlášť mladé trávy kostřav. Postřikem ji dokážete zastavit, ale nikdy se již napadená místa nevyléčí, ta je poté vhodné opravit novým lokálním založením trávníku. Postřik by se měl opakovat v rozmezí cca 14 dnů. Je také vhodné při výskytu lehce pohnojit ať má tráva více síly se s ní vyrovnat.

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 23.10.2014 15:13

Sekat vždy max 1/3 délky...můžete popsat, jak se to dělá a jak často se pak seká?  Dvakrát nebo třikrát týdně?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 23.10.2014 15:53

myslím, že vy to vysvětlovat nepotřebujete a více reagovat nemá smysl. Pro ostatní pak stačí při normálním růstu sekat cca 1x týdně a je to OK. Já seču každých 4-5 dní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 23.10.2014 16:58

Tak proč nenapíšete sekat 1 týdně a místo toho vypisujete blbosti sekat o 1/3 délky?  Každý kdo má trávu, tak ví, že kdyby měl poslechnout tyto nesmyslné rady, tak nebude dělat nic jiného než sekat trávu. No hlavně, že jste poradil jako odborník, ale vypadá to, že se tím nesmyslem neřídíte ani vy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 23.10.2014 17:54

nechápu proč se tak chováte a vůbec proč tyto diskuze čtete. Nemám zapotřebí se do Vás navážet tak jak to děláte Vy. Pokud někomu radím, tak se snažím radit tak aby to mělo nějakou úroveň a pomohl jsem. Sekat trávu o max 1/3 má svůj určitý význam a pokud tomu nerozumíte a nevíte proč by to tak mělo být tak Váš problém. Pokud sekám trávník 1x za 4 dny tak nikdy neseču více než 1/3 její délky. Já mám trávník sečený vřetenovkou na výšku 2,5 až 3 cm, díky druhovému složení a správnému hnojení nemám problém s rychlým růstem, pro mne a řadu dalších není trávník a péče o něj obtěžující prací, mne to baví jako spoustu jiných prací na zahradě. Je zajívamé, že pánovi neporadíte nic a jen neustále máte problém s mými radami a chytáte mne za každé slovíčko, které můžete zpochybňovat i když tomu v zásadě asi ani nerozumíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika