Bofix



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?) 
24.8.2010 23:26

Jak píši ve výše uvedeném příspěvku, tak i v obdobných příspěvcích na podobné téma, neměl jsem v minulosti s tímto problémy. V letošním roce jsem vysel a následně rozesadil několik desítek sazenic paprik a rajčat. První várku směsi koupeného substrátu a vlastního kompostu jsem použil k přesazení malých rostlinek do jogurtových kelímků. Vše bylo bez problémů, jen trochu sluníčka na jaře chybělo. Jelikož jarní počasí nepřálo a zazenice na parapetu za oknem přerůstaly, tak jsem to ještě jednou přesazoval do větších plastových kontejnerů. Po tomto přesazení papriky stále v pohodě, větší část sazenic rajčat (Toro, Bejbino, Stupické) též v pohodě, ale u jedné várky rajčat (odrůda Idyl) se zbrzdil růst, začaly deformace rostlin, kroucení listů a na nových přírůstcích se tvořily jakési nádory. Sazenice jsem musel vyhodit.  Jelikož byl u nás studený a mokrý květen a na zaplavené zahradě se dala čerpat jen voda, tak jsem několik sazenic paprik i rajčat přesadil do navrtaných umělohmotných věder s podmiskami. Opět jsem na doplnění použil směs koupeného zahradního substrátu (ale již jiný pytel) a vlastního kompostu (ale též jinou várku). Po několika dnech se začaly deformovat sazenice zbytku odrůdy Idyl a Stupické rané. Toro, Bejbino a papriky zatím dobré, po několika týdnech se to však začalo projevovat i u všech zbývajících sazenic. Jakmile v červnu vyschla zahrada, tak jsem tam rozesadil zbytek sazenic rajčat a paprik ze zbylých kontejnerů (to se zdála ještě většina sazenic v umělohmotných vědrech dobrá). Do vyhlobených jamek jsem přisypal zbytek směsi namíchaného kompostu a nakoupeného substrátu a dopadlo to časem tak, jak jsem uvedl ve svém výše uvedeném příspěvku. Konzultoval jsem to s ing. Gallem ze SRS Přerov (mj. píše i příspěvky do poradny Receptáře) a ten mě potvrdil, že je to s největší pravděpodobností důsledek reziduí clopyralidu v kompostu nebo v koupeném substrátu a že tato účinná látka se tam odbourává až tři roky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.24 (?), 24.8.2010 23:54

Takže jsem měla pravdu, když jsem začátkem léta v diskuzi o poškozených rajčatech psala, že by mohlo jít o rezidua herbicidu. Náš soused měl loni podobný problém, rajčata poškozená, sám herbicidy nepoužívá, asi závadný substrát rovnou ze zahradnictví.    J.  Jaké Vám narostly brambory?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?), 25.8.2010 1:19

Uvažovala jste dobře. Já jsem si tehdy nepřipouštěl, že bych někde udělal chybu, vždyť trávník takhle obrok bodově stříkám předepsanou a povolenou kombinací Starane + Lontrel (jen kola jetele bílého, pampelišky, jitrocele, pryskyřníku ap.) a kompost takhle dělám a používám mnoho let. Nestříkám nijak zběsile, nějaká ta pampeliška nebo sedmikráska mě v trávníku na zahradě nevadí. A touto kombinaci používám proto, že většinou nejprve samostatným Lontrelem na záhoncích řepy, jahod, cibule, česneku a květin  - likviduji pcháč, mléč a pampelišku - nalétnuté od souseda přes jednu zahradu a z náspu železniční tratě za zahradou. Zbytek postřikové jíchy doplním herbicidem Starane a vystříkávám nejhůře postižená místa v trávníku.

A mimo téma: "jaké mě narostly brambory?"

Ve třetí dekádě března jsem plošně rozhodil špetku Cereritu nebo NPK, plošně rozhodil trochu kompostu (naosívaný v bečkách z loňské várky) a zapravil elektrickým kultivátorkem. Předklíčené brambory jsme s rodinou sadili po velikonocích - 9. a 10. dubna??? Něco se stihlo do konce dubna nakopčit, ale od začátku května až do začátku června pršelo a v zahradě i za ní mě ještě navíc vyvěrala voda ze země, takže skoro všechno bylo celý měsíc pod vodou. Od 12. do 14. června zase hodně pršelo a pak přišly ty vedra. Nať zežloutla, následně totálně uschla a brambory musely jít začátkem července ven. Rané Marabel hodně nasazené, ale průměr hlízy asi do 5 cm. Polorané Princess a Rafaela hodně nasazených hlíz, ale velikost 3 - 4 cm. V jiných letech by to šlo na zkrmení drůbeži, ale letos jsou samé drobné, tak se z toho bude muset vařit. Koupil jsem na zkoušku v marketu balíček brambor Princess a potom zkusil i ty svoje, ale chuťově je to 100 a 1 v můj prospěch.

Bez názvu
Bez názvu
brambory koncem května
brambory koncem května
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
brambory 1. července
brambory 1. července
plácek pro rajčata a papriky, konec května
plácek pro rajčata a papriky, konec května
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 250.238 (?), 10.10.2010 13:41
Dobrý den, slyšela jsem, že se dá selektivním herbicidem postřikovat i nyní. Jaký na to máte názor? Docela by se mi to hodilo, protože máme od jara venku želvu, a ta nyní je už zazimována.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 21.97 (?), 25.3.2011 22:46

Dobrý den, Bofix používam již několik let a mohu konstatovat z mé vlastní zkušensosti, že prodávané koncentrace musí být pořád nižší a nižší jelikož cena je stejná a účinnost z roku na rok nižší. Pokud se chcete zbavit plevele pravidelne každý týden motorovou sekačku se zběrem a mulčováním a problém je vyřešen. To je moje odpozorováná zkušenost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 187.18 (?), 26.3.2011 7:58

Nevěřím tomu, že se výrobce rok od roku snižuje koncentraci účinných látek v přípravku.

Možné vysvětlení vidím v tom, že opakovaným používáním jednoho přípravku se u náhodných přeživšich plevelů vytvoří a dědí rezistence na postřiky.

(Anebo používáte čím dál menší koncentraci postřiku, resp. stejné množství Vám vydrží na větší plochu. Ono to taky dost leze do peněz.)

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 8.182 (?), 12.5.2011 13:00

Jak je to s dětmi? Je pro ně Bofix nebezpečný? V návodu o tom není ani slovo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 95.194 (?), 12.5.2011 14:20

pro děti je na zahradě nebezpečné skoro všechno :=) asi nejlépe poskříkat před odjezdem na dovolenou nebo víkend.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.37 (?), 18.8.2013 11:40

Mám dotaz:  na zahradě mám spoustu plevele, ale také spoustu ještěrek, žab a slepýšů.

Pokud bych použil selektivní herbicid (např. Bofix), neublížím našemu zvěřinci? Máte nškdo zkušenost?

Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 122.245 (?), 17.3.2015 23:44

Řekla bych, že se pak od vás odstěhují, jelikož Bofix obsahuje i pesticidní složku... A taky proto, že zvířata vyhledávají zahrádky s vyšší biodiverzitou rostlin a hmyzu, kde najdou více potravy... 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika