Vzdálenost kompostu od studny



Stránky: 1,  2   
EvaP - (3) 
18.4.2007 9:42, zobrazeno: 19731x
Dobrý den, chceme založit na zahradě kompost a nejvhodnější místo je vzdálené asi 8 m od studny, ze které odebíráme pitnou vodu. Má blízkost kompostu nějaký vliv na kvalitu vody ve studni? Díky za odpověď Eva
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 238.108 (?), 18.4.2007 10:27
Určitě ne, v kompostu není nic škodlivého, co by mohlo prosáknout do studny.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
M.Amihaesei - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188), 18.4.2007 22:04
8 metrů není tak blízko aby to negativně ovlivnilo kvalitu vody ve studni. Max. hrozí vyplavení dusíku do spodních vrstev půdy, ale to byste kompost musela založit těsně u studny. Pokud do něj nevypouštíte ve větším množství např.  močůvku tak si nemyslím že s tím budete mít problémy.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 18.4.2007 23:33
Byl bych opatrnější, 8 metrů není mnoho. Existují předpisy na vzdálenost pitné studny od možných znečišťujících zdrojů a kompost k nim patří. Záleží taky na konkrétních podmínkách - propustnosti půdy, svažitost terénu apod. Jistě, busete-li na kompost dávat jen seno a shrabané listí, bude riziko pro studnu menší než když vylepšíte kompost  taky mrvou z chléva, suchým záchodem či močůvkou.Každopádně bych použil kompostér nebo jímku zabraňující průsaku z kompostu do spodní vody. 
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
EvaP - (3), 19.4.2007 7:52
Díky všem za reakce, kompost zakládáme hlavně proto, že nevíme kam s posekanou trávou a zbytky zeleniny ze záhonků. Nic jiného tam dávat nebudeme. Zdravím Eva
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 32.123 (?), 31.7.2007 15:40
Dobrý den Evo jmenuji se Petr, přikláním se k názoru Miloše Vysloužila. Nicméně není žádným tajemstvím, že zrovna studny jsou dnes jedním z nejhorších zdrojů pitné vody. Tam totiž kvalitu vody moc ovlivnit nemůžete. Přestože dnes můžete mít studnu rádoby v normě (což dnes také není nic moc) zítra už být nemusí. Trochu se tímto směrem zabývám a mohu to posoudit, takových studní jsem už viděl opravdu hodně. pajer.p@quick.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 196.61 (?), 25.4.2010 19:55

Dobry den,

cital som Vas prispevokohladne kompromisu s destilovanou vodou. Mohli by ste mi prosim poradit, teda ci je to zdrave a do akej miery pit ci nepit destilovanu vodu? Dakujem.

 Vlado

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 90.102 (?), 27.4.2008 19:52

Pane, jak tak čtu Váš příspěvek, plete si pojmy s dojmy a slučujete neslučitelné! Pokud hovoříme o kompostu, je to hromada, na kterou se vrství zelený odpad ze zahrady, listí a to jen některé. V žádném případě do něj nepatří fekálie ze suchých záchodů a chlévská mrva a močůvka? Proč bych je tam dával? Správně vyzrálý kompost bez příměsí které uvádíte (hnůj a močívka) je sám o sobě bohatým zdrojem živin. Z toho podle mě vyplývá, že není co řešit se vzdáleností skutečného kompostu (ať v kompostéru, nebo uspořádané hromadě) od studny. Nic z něj nevytéhá a nevidím důvod k obavám. Nepleťmě si kompost s hnojištěm, které musí mít jímku na močůvku a je předpoklad, že určité předpisy musí být dodrženy. Pokud se bavíme o umístění kompostu, měl by být na stinném místě, kde bude zrát, aniž byste ho musel kropit... ale to je popsáno v mnoha knihách, stejně tak jako to, co na kompost patří a co nikoli.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 28.4.2008 13:02

Dovolím si s panem 90 102 hluboce nesouhlasit, neřekl bych, že pletu pojmy s dojmy.
  1. Správně vyzrálý kompost ze zeleného odpadu a listí je velmi prospěšný, zejména obsahem humusu ale mimořádně bohatým zdrojem živin není.
2. Studnu na zahradě mívají častěji lidé na venkově. Dosud je běžné, že lidé pěstují domácí zvířectvo, pár králíků nebo slepic. Kam myslíte, že odkládají trus a podestýlku? Na hnojiště s jímkou? Těch pár koleček bobků? Na kompost samozřejmě, a je to tak správně. Dodá se tak nejen potřebné živiny - především dusík, ale i vhodné bakterie. Podobně odpady z kuchyně, včetně těch při zpracování masa.
3. K správnému tlení kompostu, ať už s přídavkem živočišných odpadů nebo bez nich,  přispívají žížaly, další červi a mnoho mikroorganizmů. Příjde-li přívalový déšť a výluh z takovéto hromady Vám spláchne do studny, tak jestli Vy byste chtěl takovou vodu pít, tak já tedy ne. A to snesu hodně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 45.227 (?), 27.10.2007 21:19
Dobrý večer. Ze starších knih tuším 1000 rad zahrádkáře jsem vyčetl, že by kompost měl být alespoň 10 metrů od studny. Momentálně si na zahradě buduji studnu a hydrogeolog mi toto potvrdil.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika